Hyppää pääsisältöön

“Me ollaan tehty kaikki aina väärin päin”

Herra Heinämäen lato-orkesteri
Herra Heinämäen lato-orkesteri Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Herra Heinämäen lato-orkesteri

Uusi Herra Heinämäki -sarja loistaa Heikki Salon ja Lato-orkesterin lastenlauluilla.

Herra Heinämäki starttaa sunnuntaina 13.6. Pikku Kakkosessa viidennen tuotantokautensa, lasten suosikki on jo 20-vuotias, suunnilleen. Herra Heinämäen Lato-orkesterin luoja ja ohjelman käsikirjoittaja Heikki Salo ei ole itsekään ihan varma.

- Pitäisi tarkistaa, mutta suunnilleen niin. Taisi olla ihan 2000-luvun alussa, kun bändi oli ekan kerran koossa. Mutta tämän projektin kohdalla kaikki on mennyt aina väärin päin.

- Louhivuoren Jannen kanssa jo 90-luvulla pohdittiin lastenmusiikin tekemistä ja sitten syntyikin Omskista-lastenlevy vuonna -99. Kirjoitettiin samaan aikaan Kahilaisen Timon kanssa käsikirjoituksia, niin soitin kappaleita Timolle ja pohdittiin, että näistähän saisi lastenohjelman. Laitettiin sitten yhdessä levy Pikku Kakkoseen ja ehdotettiin että tehtäisiin jotain tämäntyyppistä. Siellä kiinnostuttiin, mutta vielä silloin ei ollut bändiä, eikä hahmojakaan.

Omskista-levyn tiimoilta alkoi tulla samaan aikaan keikkakyselyitä, joten piti perustaa yhtye ja Kahilainen ehdotti Kummeli-yhteyksien johdosta sarjan päärooliin Heikki Helaa.

- Usein se menee niin, että Herra Heinämäkeä (Heikki Hela, oik.) pyydetään keikalle, mutta se onkin Lato-orkesteri, joka tulee, Heikki Salo nauraa.
- Usein se menee niin, että Herra Heinämäkeä (Heikki Hela, oik.) pyydetään keikalle, mutta se onkin Lato-orkesteri, joka tulee, Heikki Salo nauraa. Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Herra Heinämäen lato-orkesteri

- Heinis onkin vähän Kummelia lasten aiheilla höystettynä. Mutta edelleen mennään väärin päin. Uusienkin ohjelmien kohdalla on yleensä tehty ensin levy, biisien pohjalta jaksoideat ja vasta sitten Pikku Kakkosessa on haluttu tehdä uusi ohjelma. Usein se on myös niin päin, että Heinistä pyydetään keikalle, mutta se onkin Lato-orkesteri, joka tulee. Herra Heinämäki on alkanut esiintyä meidän kanssa vasta ihan viime vuosina, Salo nauraa.

Helismaasta stand upiin

Heikki Salolle lastenmusiikki tuli ajankohtaiseksi, kun omat lapset olivat pieniä 90-luvulla, mutta hän on kyllä miettinyt aihetta jo aikaisemmin.

- Ihan ensimmäisenä lastenmusiikista tuli minulle mieleen Repe Helismaan Päivä taiteilijana ja muut hyvin anarkistiset lastenbiisit, samaa henkeä löytyy myös Lato-orkesterin lauluista. Mulla on selkeät ohjeet: älä opeta mitään, riko stereotypioita, ole yllätyksellinen ja anna lapselle tilaa leikkiin.

- Meillä on jokaisella levyllä kolme Tiutii-aiheisia biisiä. Tiutii on hahmo, jolle tapahtuu ihmeellisiä asioita, se voi asua omenan sisällä tai postittaa itsensä kirjekuoressa. Koskaan missään ei kuitenkaan sanota kuka Tiutuu on tai millainen se on. Siinä on se koko ajatus. Että jos japanilainen lelufirma tekee sata hahmoa, jotka kaikki pitää kerätä kaupasta, niin Tiutii on ikään kuin tyhjä paperi, lapsi saa itse päättää millainen se hahmo on.

Lapsille keikkailu on Salon mukaan taas ihan oma lukunsa ja menee usein enemmän jopa teatterin puolelle.

- Me soitetaan vajaan tunnin aikana kahdeksan biisiä ja kaikki muu on täyttä sekoilua. Mutta myös pitkälle käsikirjoitettua. Alkuaikoina pidettiin aina keikan jälkeen palaveri, että mikä oli huonoa ja mikä oli hyvää. Ja nyt meidän keikkakäsikirjoittaminen on kestänyt jo 15 vuotta, aina me uudistutaan, jätetään huonot jutut pois ja otetaan hyviä tilalle. Heinämäki-sarjankin kaikki sekopäisimmät jutut on keksitty yleensä keikoilla. Meidän paras palaute on, kun yksi pikkujätkä tuli koulukonsertin jälkeen sanomaan, että teidän keikalla menee järki. Ne meidän keikat onkin olleet aina sellaista lasten stand upia.

- Monet sanovat, että lapsi on kriittisin katsoja, mutta ei se musta niin ole. Lapset vaan pitkästyy helposti ja myös näyttää sen. Ja se on se meidän taistelu, että pystytäänkö pitämään lasten huomio meissä 45 minuuttia, siihen se kaikki tekeminen, esiintyminen, soittaminen ja hölmöily tähtää.

Salo näkee, että lapsille tekeminen on erilaista niin ohjelmien kuin musiikinkin kohdalla.

- Avainsana aikuisilla on uskottavuus. Jos tekee iskelmämusiikkia, pitää olla iskelmäuskottava tai jos tekee suomirokkia, pitää olla suomirokkiuskottava. Lapselle pitää vain tehdä hyvä biisi, joka voi periaatteessa olla kuinka kummallinen tahansa.

- Olen itse huomannut vanhetessa sellaisen seikan, että sitä ajattelee entistä monimutkaisemmin. Omat lapset ja lastenmusan tekeminen on auttaneet ajattelemaan simppelimmin, koska niin lapset ja nuoretkin tekee, ajattelee sopivan yksinkertaisesti. Olen lastenlaulujen ansiosta alkanut tekemään aikuistenkin musaa yksinkertaisemmin.

Kolmannen sukupolven kepposia

Herra Heinämäki on ensimmäinen työ, jonka Heikki Salo on kirjoittanut yhdessä tyttärensä Pilke Salon kanssa. Pilke oli mukana jo neljännellä tuotantokaudella ja tämä viides kausi tehtiin niin, että Pilke veti koko käsikirjoitusprojektia.

- Mukana on myös Pilken eka lastenlauluteksti Harmitushelpotuskikka. Kaikissa jutuissa toimin aika demokraattisesti ja jaan tehtäviä tasapuolisesti, sekä laulujen tekemisessä että kirjoittamisessa. Se on ollut niin Miljoonasateesta näihin kässäreihin.

- Kun Kahilainen lähti muihin hommiin, niin tiesin heti että Pilke tulee tilalle, kun hän on vaan niin fiksu kirjoittaja. Meillä ei ole mitään egoilua tai ristiriitoja ja itse asiassa aika pitkä työhistoria, sillä Pilke lauloi jo kuusivuotiaana sillä Omskista-levyllä!

Lasten kanssa touhuaminen onkin jatkunut Heikki Salolla sekä työ- että siviilielämässä.

- Pilken poika Lennarthan näyttelee nuorta Sir Punataikaa uudessa Heinämäessä ja vilahtaa siellä hänen pikkusiskonsakin. Eli jo kolmannessa sukupolvessa mennään. Ehkä olen lastenlasteni kanssa vielä anarkistisempi kuin omien lasteni, kun ei tarvitse olla kasvatusvastuussa, vaan niiden kanssa voi olla oppositiossa suhteessa vanhempiin.

- Meillähän on täällä Pispalassa ylämummola ja alamummola, kun kokkelivekkuli Pablo Seppä on ukkina alhaalla Tahmelassa ja minä pappana vähän ylempänä. Tykkään papan roolista, joka on vähän niin kuin Herra Heinämäki eli hyvin hämärää meininkiä. Meillä on esimerkiksi sellainen ohjelmanumero kuin Pappa-tv. Minä makaan sohvalla, lapsi tulee rinnan päälle istumaan ja painaa nenästä television päälle, josta alkaa tulla esimerkiksi Pikku Pakkonen, jossa lapsi laitetaan tekemään erilaisia kepposia.

Herra Heinämäen lato-orkesteri nähdään Pikku Kakkosessa ja Areenassa su 13.6. alkaen.

Pääosissa: Heikki Hela, Kaisa Hela, Ilkka A. Jokinen, Juha Laitila, Karoliina Blackburn, Sanna Majanlahti
Herra Heinämäen lato-orkesteri: Heikki Salo, Janne Louhivuori, Mikko Löytty ja Jouko Mäki-Lohiluoma
Käsikirjoitus: Heikki Salo & Pilke Salo
Ohjaus: Matti Grönberg
Tuotanto Legenda Film & Tv
Yle Lapset 2021