Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Yle Areenan merkitys julkiselle palvelulle on kiistaton

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Iltalehteen 4.6.2021.

Iltalehden vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen esitti (IL.fi 4.6.) Yle Areenasta ja sen merkityksestä julkiselle palvelulle väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa.

Yle Areenan merkitystä Ylen julkisen palvelun tehtävässä tulee tarkastella laajemmasta näkökulmasta kuin yhden kuukauden suosituimpien ohjelmien listauksesta.

Yle Areena on tärkeä tapa toteuttaa julkisen palvelun tehtävää nykyisessä mediaympäristössä. Tehtävään kuuluu niin tarjonnan monipuolisuus kuin yhdenvertainen saatavuus kaikille suomalaisille. Suomalaiset käyttävät mediaa yhä enemmän digitaalisessa muodossa ja Yle Areena tarjoaa suomalaisille yhtäläiset mahdollisuudet Ylen sisältöihin.

Yle Areenan tarjonta on ainutlaatuinen, ja palvelussa on ylivoimaisesti Suomen vaikuttavin ja saavutettavin kulttuurisisältöjen kokonaisuus. Ilman Yle Areenaa sitä ei olisi saatavilla suomalaisille missään. Yle Areenasta löytyvät esimerkiksi keskeiset Aki Kaurismäen elokuvat, jotka ohjaaja itse halusi myydä nimenomaan Areenaan. Viime vuoden lopussa Yle hankki oikeudet Jörn Donnerin koko elokuvatuotantoon. Hiljattain on julkaistu 15 suomalaista klassikkodokumenttia, muun muassa John Websterin Pölynimurikauppiaat. Yle Areenan monipuolisen tarjonnan kulttuurista arvoa suomalaisille onkin kapeakatseista arvioida top-listauksen perusteella.

Väite ulkomaisen viihteen mammuttimaisesta jakelusta on erikoinen, sillä suomalaisia koskettaa nimenomaisesti kotimainen sisältö: pelkästään kuluneena keväänä Yle Areenan 15 katsotuimmasta ohjelmasta yli puolet oli kotimaisia. Viime vuoden katsotuimpia ohjelmia oli nuorten syrjäytyneiden miesten elämää kuvaava Logged in -dokumenttisarja. Viime viikolla n. 20 000 kertaa startattu Sekasin-ohjelma (julkaistu v. 2016) ei ole pitkään aikaan näkynyt katsotuimpien ohjelmien joukossa, mutta se ei vähennä ohjelman merkitystä osana nuorten mielenterveydestä käytävää keskustelua. Nämä ovat hyviä esimerkkejä Ylen julkisen palvelun tehtävästä ja Yle Areenan roolista sen toteuttajana.

Nykyaikainen julkinen palvelu on siis paitsi monipuolista ohjelmatarjontaa, myös yhteistyötä ja kumppanuuksia. Yle esimerkiksi rahoittaa kotimaista draamaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Näin suomalaisille tuotannoille saadaan kansainvälisen menestyksen vaatimia resursseja. Tällöin vaikkapa Ivalon kaltaisia draamasarjoja myös esitetään sekä Ylellä että kaupallisilla kanavilla.

Kaikilla suomalaisilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet saada tietoa, kokea elämyksiä, viihtyä sekä sivistää ja kehittää itseään. Yle Areena on Suomen arvostetuin verkkopalvelu ja kansalaisten keskuudessa rakastettu, mikä on välittynyt vahvasti viime päivien keskustelusta. Yle Areenan heikentäminen olisi siis isku kotimaisia kulttuurisisältöjä ja julkisen palvelun mediaa, mutta erityisesti suomalaista yleisöä kohtaan.

Ville Vilén
johtaja, Luovat sisällöt ja media, Yle