Hyppää pääsisältöön

Small Axe on Teeman Mustan kesän tapaus – viisi tarinaa elämästä, rakkaudesta, taistelusta, identiteetistä

Franklyn (Micheal Ward) ja Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) elokuvassa Lovers Rock
Franklyn (Micheal Ward) ja Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) elokuvassa Lovers Rock Franklyn (Micheal Ward) ja Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) elokuvassa Lovers Rock Kuva: Parisa Taghizadeh/BBC Small Axe (miniseries),musta kesä

Oscar-ohjaaja Steve McQueenin uusi viisiosainen elokuvasarja kertoo tositarinoita mustien elämästä 1960–80-lukujen Lontoossa.
Teemalla lauantaisin 5.6.2021 alkaen. Koko sarja Areenassa 5.6. alkaen 6 kk ajan

"En minä ole afrikkalainen. Olen kotoisin Surreystä."

Nuori Alex irrottaa vilpittömällä lausunnollaan remakat naurut Lontoon Brixtonissa noin vuonna 1979. Lapsuutensa ja nuoruutensa valkoisten kanssa lastenkodeissa viettänyt Alex puhuu kirkkain silmin aksentilla, jollaista näillä kulmilla ei kuule kuin radiosta.

"Sinun on paras selvittää, mistä olet kotoisin", kuuluu isällinen neuvo, jonka Alex saa ja josta hän pikku hiljaa ottaa vaarin.

Mistä ihminen on kotoisin? Se on yksi isoista kysymyksistä, joiden ympärillä pyörii Oscar-ohjaaja Steve McQueenin viisiosainen minisarja tai elokuva-antologia Small Axe.

Se kertoo viidessä osassa viisi todellista tarinaa mustien elämästä Lontoossa 1960–80-luvuilla. Osa tarinoista on suoranaisesti historiallisia, osa todellisuuteen perustuvaa fiktiota.

Viisi elokuvaa ja useita vastauksia kysymykseen: mistä olen kotoisin? Näiltä kaduilta ja näiden ihmisten joukosta; mahtavien kuninkaiden ja valtakuntien vaietusta Afrikasta; riistettyjen luokasta; Karibialta, Jamaikalta, Trinidadista; Lontoosta; Britanniasta; Maapallolta; Linnunradalta.

Toinen kysymys on, mitä tällä vastauksella kuuluu tehdä.

Mangrove – vallankumous Notting Hillissä

Sarjan avausosa kertoo tositarinan ravintolasta Notting Hillissä. Sen omistajalla Frank Crichlowlla on hyvin yksinkertainen agenda: tarjota länsi-intialaisen keittiön herkkuja niille, jotka sellaista haluavat. Ei häiriöitä, ei huumeita, ei ongelmia.

Mutta paikalliset ihmiset ottavat ravintolan omakseen. Ja poliisit silmätikukseen. Kun Mangroveen tehdään perusteettomia, väkivaltaisia ratsioita, Frank Crichlow huomaa pian olevansa keskellä taistelua. Ollakseen omalla puolellaan hänen on oltava yhteisön puolella.

Lovers Rock – rakkautta reggaen tahdissa

Lovers Rock on nimi romanttiselle reggaen tyylilajille, jonka tahdissa tanssitaan Small Axen toisessa osassa. Ohjaaja Steve McQueen on kertonut elokuvan perustuvan hänen oman tätinsä nuoruuden kokemuksiin.

80-luvun alun Lontoossa mustan musiikin skene pyörii kotibileissä. Kotikutoiset sound systemit, kotiruoka, omakustannekaljat.

Ja ihoa, hikeä, kosteaa savuista ilmaa, katseita, tanssia, kosketuksia. Petollisen vaivattomasti toteutettu Lovers Rock on Small Axen erilainen jakso, jonka voi vain antaa viedä mennessään. Satumainen juttu, jonka alusta ja lopusta voi lukea kauniit viittaukset Tuhkimon tarinaan.

Red, White and Blue – mustan poliisin tarina

Small Axen ensimmäinen osa on tositarina, jossa Britannian oikeuslaitos ensimmäisen kerran, tosin melko laimeasti mutta kuitenkin, totesi poliisin syyllistyneen rotusyrjintään. Sitä Lontoon poliisilaitos ei sulattanut vuosikymmeniin.

John Boyega esittää sarjan kolmannessa elokuvassa todellista henkilöä nimeltä Leroy Logan. Kun hänen isänsä joutui poliisien törkeästi pahoinpitelemäksi, Leroy reagoi hakemalla poliisikouluun, mikä melkein rikkoi isän ja pojan välit.

Leroy Loganin tarina on saanut englanninkieliseksi nimekseen Red, White and Blue. Sen aivan viimeinen kuva, lopputekstien jälkeen, on kuuluisa valokuva 1970-luvulta, jossa lontoolaisessa puistossa pyöräilee musta pikkupoika Britannian punavalkosininen lippu liehuen. Hän näyttää muitta mutkitta omineen vanhan imperiumin lipun, niin kuin Leroy Logan päätti omia poliisin uniformun ja virkamerkin. Sillä jos oma kotimaa ei ole hänen maansa, ja sen lippu hänen lippunsa, niin kenen sitten?

Leroy Logan on kotoisin Lontoosta; hän on englantilainen eikä anna kenenkään väittää muuta.

Todellinen Logan jäi eläkkeelle poliisiylitarkastajan virasta ja esiintyy edelleen julkisuudessa kommentoimassa kärjekkäästi valtion ja virkavallan omiin kansalaisiin kohdistamaa syrjintää ja väkivaltaa.

Alex Wheatle – lastenkodista kapinalliseksi

Äitinsä ja isänsä hylkäämä Alex Wheatle ei ollut mistään kotoisin. Sarjan neljäs osa kertoo hänen tarinansa. Alex kasvattaa omat juurensa reggaemusiikilla. Hän vaihtaa kampausta ja vaatteita, opettelee uuden aksentin ja uuden kaupunginosan tavat. Ja jouduttuaan vankilaan mellakoinnista Brixtonin kansannousussa 1981 hän löytää toiset juuret kirjoista.

Todellinen Alex Wheatle on nykyään palkittu menestyskirjailija, joka on myös kertonut Brixtonin mellakoiden tarinaa. Mustavalkoiset dokumenttikuvat keskellä elokuvaa muistuttavat siitä, että nämä tarinat ovat totta.

Education – Kingsley, ongelmalapsi

Mistä olemme kotoisin? Olemme tähtipölyä. Small Axen viimeinen osa on myös sarjan henkilökohtaisin ja universaalein, samanaikaisesti koskettavin ja hauskin.

Kingsley, 12, ei osaa lukea. Hänellä lienee lukihäiriö, niin kuin ohjaaja Steve McQueenilla, joka itse joutui sen takia erityisluokalle.

Kingsley lähetetään "erityiskouluun", joka todellisuudessa on karu varastointipaikka systeemin ongelmatapauksille ja ei-toivotuille.

Todellisiin tapahtumiin perustuva tarina kertoo siitä, miten lapselta riistetään oikeus tulevaisuuteen. Ja samalla se kytkee tämän yksilötason tarinan mustien historialliseen kokemukseen, siihen kuinka ihmisiltä on yritetty riistää oikeus omaan menneisyyteen.

Mutta se on myös tarina siitä, kuinka yhteisö taistelee pienimpiensä puolesta. Ja tarina pienen pojan unelmista. Kingsley on matkalla tähtiin.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa