Hyppää pääsisältöön

Meksiko avasi Jaana Kannisen silmät köyhyydelle ja ihmisoikeuksille – nuori toimittaja oppi myös kohtaamaan kuoleman avoimin mielin

Jaana Kanninen ja kuubalainen Pastora katsovat toisiaan nauraen.
Jaana Kanninen ja kuubalainen Pastora katsovat toisiaan nauraen. Kuva: Luis Baudrand Kuusi kuvaa,Jaana Kanninen

Toimittaja ja tietokirjailija Jaana Kanninen on Latinalaiseen Amerikkaan erikoistunut ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija, joka on urallaan halunnut antaa äänen köyhille, alkuperäisväestöön kuuluville ja muille, jotka eivät muuten saa omaa ääntään kuuluviin. Kannisen suhde Latinalaiseen Amerikkaan alkoi vuonna 1979 silloisen puolison saamasta vaatimattomasta matkastipendistä, ja se on kantanut läpi elämän. 

Jaana Kanninen oli 24-vuotias opiskelija ja nuori äiti matkustaessaan ensi kertaa Meksikoon vuonna 1979. Matka tehtiin, koska Kannisen silloinen puoliso sai Meksikon valtiolta vaatimattoman matkastipendin. Stipendin turvin he sinnittelivät pienen sylilapsen kanssa Meksikossa vuoden päivät.

Kanninen ei ennalta tiennyt Meksikosta tai Latinalaisesta Amerikasta mitään. Hän ei myöskään osannut espanjaa.

– Meksikoon kiteytyy suuri heräämiseni. Siellä suurin osa väestöstä on joko alkuperäiskansaa tai alkuperäiskansoihin kuuluvien ja eurooppalaisten valloittajien jälkeläisiä. Silmäni avautuivat asioille, jotka ovat sittemmin olleet läsnä työssäni toimittajana ja myös ihmisenä.

Yksi näistä asioista on köyhyys, jonka läsnäolon Kanninen sai huomata eläessään Meksikossa itsekin miltei olemattomin varoin. 

– Köyhyys siellä on aivan järkyttävää. Jo laskeutuessamme lentokentälle näin slummeja silmänkantamattomiin!

Köyhyyden ja epätasa-arvon lisäksi toinen silmiä avannut asia oli alkuperäiskansojen asema.

– Olen tehnyt toimittajana todella paljon ohjelmia alkuperäiskansoihin liittyen: tv-juttuja, radio-ohjelmia – ja kirjan Guatemalan mayaintiaanien kulttuurisesta selviytymisestä melkein 40 vuotta kestäneen sisällissodan keskellä. Sittemmin olen yhdessä toimittaja Kukka Rannan kanssa tehnyt myös kirjan täällä Pohjolassa asuvan alkuperäiskansan, saamelaisten pakkosuomalaistamisesta. Ehkä minun todella piti tehdä pitkä kierros ympäri maailman, että silmäni avautuivat sille, että meillä on Suomessakin alkuperäiskansa. 

Meksikolaisia kävelemässä kadulla, äiti taluttaa kahta pientä lasta.
Jaana Kanninen otti tämän kuvan Meksikossa ensimmäisellä matkallaan vuonna 1979. Meksikolaisia kävelemässä kadulla, äiti taluttaa kahta pientä lasta. Kuva: Jaana Kanninen Kuusi kuvaa,Jaana Kanninen

Ihmisoikeudet ylipäätään ovat Jaana Kanniselle hyvin tärkeä asia. Koulutukseltaan hän on ympäristötieteilijä ja hän on ensimmäisiä toimittajia, jotka Suomessa alkoivat tehdä ilmastonmuutokseen liittyviä juttuja1980-luvun puolivälissä.

– Silloin se ei todellakaan ollut kova aihe kuten se nyt on. Oli todella vaikeaa saada ilmastonmuutosaiheisia juttuja läpi. Myöhemmin 1990-luvulla tein ensimmäistä juttuani päästökaupasta, ja minua pidettiin ihan hulluna. Se oli vaikeaa, koska se oli aivan uusi aihe, ja kaikki käsitteet piti selittää alusta lähtien – ja silti juttu piti tiivistää kahteen minuuttiin.

Kanninen sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon ilmastonmuutosta käsittelevästä raportoinnistaan vuonna 2013.

Yksi Jaana Kannisen Meksikossa saamista suurista oivalluksista liittyy jokaisen elämään.

– Kuolema. Latinalaisen Amerikan maissa kuolemaa ei piiloteta samalla tavoin kuin meidän kulttuurissamme. Päinvastoin, esivanhemmat kulkevat ihmisten mukana koko ajan. Meksikossa vietetään aina marraskuun alussa kuolleiden päivää. Mekin saimme viettää yhden yön saarella olevalla alkuperäiskansojen hautausmaalla, ja oli jännittävää seurata, miten ihmiset juhlivat siellä vainajiensa kanssa. Sinne vietiin tequilaa, pullaa ja hedelmiä. Hautojen äärellä syödään, juodaan, tanssitaan ja lauletaan. He saattavat jopa kaivaa luurankoja ylös maasta. 

Vaikka tämä voi kuulostaa suomalaiselle vieraalta, Kanninen sanoo, että tähän kulttuuriseen piirteeseen tutustuminen on auttanut häntä itseään tilanteissa, joissa kuolema on koskettanut hänen henkilökohtaista elämäänsä.

Ensimmäisen Meksikossa vietetyn vuoden jälkeen Kanninen alkoi opiskella espanjaa Suomessa.

Jaana Kanninen ja kuubalainen Pastora katsovat toisiaan nauraen.
Kuvassa Jaana Kanninen on yhdessä kuubalaisen santeria-uskonnon harjoittajan kanssa. Kohtaaminen muodostui merkitykselliseksi, sillä nainen – etunimeltään Pastora – ällistytti Kannisen ja tämän puolison kertomalla heille heistä itsestään asioita, joita hän ei olisi mitenkään voinut ennalta tietää. Jaana Kanninen ja kuubalainen Pastora katsovat toisiaan nauraen. Kuva: Luis Baudrand Kuusi kuvaa,Jaana Kanninen

Omintakeinen Kuuba

Jaana Kannisen suosikkimaita Latinalaisessa Amerikassa on Kuuba. Kuubassa häntä kiehtoo sen omintakeisuus.

– Kuuba on suuri rakkauteni. Kun astun Kuuban maaperälle, olen onnellinen. Musiikki, aurinko ja ilo – kaikki tämä! Kuuban tekee mielenkiintoiseksi se, että se on oman tiensä kulkija. Olen käynyt Kuubassa paljon työmatkoilla ja muutenkin.

Kuubassa ja muualla työskennellessään Kanninen on aina pyrkinyt tutustumaan yhteiskuntaan mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi kohdemaan hengellisyyteen tutustuminen on hänen mukaansa hyvä tapa oppia ymmärtämään maan kulttuuria.

Hän näyttää valokuvaa, jossa hän itse on Pastora-nimisen kuubalaisen naisen kanssa. 

– Hän on santera, se tarkoittaa että hän on santeria-uskonnon harjoittaja. Santeria on hyvin suosittu uskonto Kuubassa ja Brasiliassa. 

Kyseessä on vanha afrikkalainen uskonto, joka tuli Latinalaiseen Amerikkaan Afrikasta tuotujen orjien mukana ja jossa se on osittain saanut joitakin katolisuuden piirteitä. 

– Kuubaan tuli orjia etupäässä Nigerian alueelta, ja he olivat jorubankielisiä. Joruba on edelleen santeria-uskonnon toinen kieli.

Santeria on saanut elää katolisuuden helmassa vuosisatoja lähinnä sen takia, että sen harjoittajat alkoivat samastaa santerian palvomat luonnonhenget katolisiin pyhimyksiin.

– Orjat piilottivat omat henkensä katolisten pyhimysten taakse. Kun he menivät kirkkoon palvomaan jonkun pyhimyksen kuvan äärelle, niin heidän isäntänsä kuvittelivat, että he olivat saaneet orjat käännytettyä katolilaisuuteen. Todellisuudessa he olivat menneet tapaamaan omaa henkiolentoaan.

Kohtaaminen santeria-uskontoa edustavan Pastoran kanssa on jäänyt Kanniselle mieleen hyvin merkittävänä. 

– Olen nähnyt Pastoran monissa erilaisissa uskonnollisissa rituaaleissa muun muassa rummutuksen voimalla transsiin vaipuneena ja näin, miten hän alkoi puhua kielillä ja sylkeä ihmisten päälle. Se ei siis ollut huonoa käytöstä vaan liittyi transsiin: kukaan ei pahoittanut mieltään. Kohdatessamme hän kertoi sekä minulle että puolisolleni meistä asioita, joita hän ei mitenkään voinut ennalta tietää.

Ihmisiä osoittamassa mieltä. He kantavat kadonneiden sukulaistensa kuvia ja iskulauseita sisältäviä kylttejä.
Chilen sotilasdiktatuurin ajan katoamisiin liittyvä mielenosoitus Chilessä vuonna 2001. Ihmisiä osoittamassa mieltä. He kantavat kadonneiden sukulaistensa kuvia ja iskulauseita sisältäviä kylttejä. Kuva: Jaana Kanninen Kuusi kuvaa,Jaana Kanninen

Chile on kaunis mutta kova

Kannisen hyvin tuntemiin maihin kuuluu myös Chile, johon hänen suhtautumisensa on voimakkaan kaksijakoinen. 

– Chile on minulle rakas, kaunis, sympaattinen maa, jonka yhteiskunta on tälläkin hetkellä aivan kammottava. Siellä on edelleen voimassa Augusto Pinochetin aikainen perustuslaki, jonka vuoksi ei ole pystytty tekemään kaikkia tarvittavia muutoksia. Siellä on edelleen kaikki yksityistä: koúlutus, terveys, vesi, meri, joet. Kaikki on yksityistetty jo Pinochetin aikana, ja perustuslaki on sellainen, että ei ole päästy tekemään mitään isompia uudistuksia. 

Syksyllä 2019 Chilessä tosin alkoi kansannousu, mutta silloin alkanut liikehdintä pysähtyi koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan. 

– Tällä hetkellä perustuslakia ollaan kuitenkin uudistamassa. Katsotaan nyt sitten, miten se tulee vaikuttamaan.

Lisäksi Chilessä Kannista huolestuttaa alkuperäiskansojen asema.

– Etelä-Chilessä on eräänlainen matalan intensiteetin sisällissota. Mapucheintiaanit käyvän taistelua maistaan Chilen valtiota vastaan. Valtio on militarisoinut vahvasti kyseisen alueen ja puolustaa metsäteollisuuden, kaivosteollisuuden ja energiateollisuuden etuja alkuperäiskansaa vastaan. 

Myös vuosina 1973–1990 toimineen Chilen sotilasdiktatuurin vastustajien asiat ovat edelleen kesken.

– Pinochetin diktatuurin aikana siellä katosi suuri määrä ihmisiä, eikä heitä kaikkia ole vieläkään löytynyt. Tällaiset asiat eivät unohdu, eikä niitä pidäkään unohtaa, sillä kansakunta, joka unohtaa tekemänsä veriteot ei voi odottaa itselleen kovinkaan kirkasta tulevaisuutta.  Ne pitää muistaa, ne pitää selvittää ja oikeudenkäynnit pitää järjestää, jotta voidaan mennä puhtaalta pöydältä eteenpäin. Chilessä oikeutta on käyty aika paljonkin, mutta esimerkiksi Pinochet ehti kuolla ilman että tuli tuomituksi. Paljon on siis jäänyt selvittämättä tai lakaistu maton alle. Onneksi oikeudenkäyntejä kuitenkin käydään edelleen. Se on hyvin tärkeää. 

Kannisen viimeinen työ Yleisradiolle ennen eläkkeelle jäämistään vuonna 2018 kertoo suomalais-argentiinalaisen Hietalan perheen tarinan. Diktatuuri tappoi perheestä kuusi ihmistä vuonna 1977, ja perheen nelikymppiset tyttäret etsivät edelleen äidin, isän, kahden isoäidin ja kahden muun sukulaisen ruumiita.

– Juttu on edelleen luettavissa Ylen nettisivuilla. Se kertoo Hietalan perheen järkyttävän tarinan Argentiinassa vuonna 1976. Argentiinan diktatuuri oli, jos mahdollista, vielä julmempi kuin Chilen. Argentiinahan vei diktatuurin äärimmilleen esimerkiksi ryöstämällä vauvoja: odottavien äitien annettiin synnyttää, sitten äidit tapettiin ja vauvat ryöstettiin, ja heidät annettiin sotilasperheisiin kasvatettaviksi. 

Luis Baudrand ja Jaana Kanninen seisovat kylki kyljessä ja katsovat kameraan.
Kanninen puolisonsa Luis Baudrandin kanssa viisi viikkoa ennen tämän kuolemaa. Koko tuon aikaa heidän mielissään asui syvä rauha ja harmonia, ja siksi Kanninen sanookin puolisonsa kuolemassa olleen paljon kaunista. Luis Baudrand ja Jaana Kanninen seisovat kylki kyljessä ja katsovat kameraan. Kuva: Juha-Pekka Väisänen Kuusi kuvaa,Jaana Kanninen

Kaunis kuolema

Kannisen puoliso 22 vuoden ajan ollut chileläinen Luis Baudrand menehtyi keväällä 2021 nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen. 

– Hänellä oli pitkälle edennyt syöpä, ja hän sai sairauden toteamisen jälkeen vain viisi viikkoa elinaikaa. Kuolema asui meidän kodissamme sen viiden viikon ajan. Mutta olisin melkein valmis käyttämään tästä sanaparia ‘kaunis kuolema’. Hän oli koko ajan niin rauhallinen! 

Kun Baudrand oli kuullut lääkäriltä parantumattomasta syövästä, Baudrand kertoi Kanniselle kokeneensa, että hänen mieleensä laskeutui rauhan tunne tuolla samalla hetkellä. Sama rauhan tunne valtasi silloin myös Kannisen mielen.

– Se oli ihmeellinen kokemus! Meillä ei ollut pelkoja eikä ahdistuksia, ainoastaan harmoniaa. Hän ei halunnut tavata ketään muita kuin aivan läheisimpiä ihmisiä: minun lapsiani ja hänen omaa poikaansa. Olimme viisi viikkoa hyvin intiimissä tilassa. 

Odottamatta tuo jakso oli myös hyvin onnellinen.

– Olin onnellinen, koska sain saattaa suuren rakkauteni viimeiselle portille. Se on aivan valtava etuoikeus. Hän oli kotona melkein viimeiseen asti, vain kaksi viimeistä päivää olimme sairaalassa. Minulla oli siellä sänky, ja kun hänen hetkensä tuli, en edes herännyt, vaan vain nukuin hänen vieressään.

Kanninen suhtautuu kumppanin kuolemaan kuin suureen lahjaan, joka auttoi perheenjäseniä hälventämään omaa kuolemanpelkoaan.

– Toki tähän vaikutti se, että hänellä ei ollut tuskia. Jos niitä olisi ollut, tällainen rauhallinen olo olisi varmasti ollut hyvin vaikea saavuttaa. Ja sekin on taustalla, että edeltävät 22 vuotta olimme eläneet täyttä elämää. Toki meilläkin oli ylä- ja alamäkiä, mutta koko aika oli hyvin intensiivistä: matkustimme paljon, ja tutkimme mielenkiintoisia asioita. Menimme esimerkiksi syvälle intialaiseen mystiikkaan ja hänen kauttaan Chile tuli myös minun elämääni. Se oli kaikkiaan hyvin täysinäinen ja intensiivinen suhde.

Kuusi kuvaa -ohjelman kuudes kuva – se joka on vielä ottamatta – liittyy Jaana Kannisen toiveissa siihen, että Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansat saisivat vihdoin tasa-arvoisen aseman muiden kanssa.

– Odotan ja toivon sitä päivää, että heidän ihmisoikeutensa täyttyvät ilman, että heidän täytyy sulautua valtaväestöön: että he saisivat säilyttää omat erikoispiirteensä ja oman kulttuurinsa. Erityisesti meillä muilla olisi todella paljon opittavaa heidän suhteestaan Äiti Maahan.

Entä mitä kuvassa näkyisi konkreettisesti?

– Siinä voisi olla meitä kaikkia erinäköisiä ihmisiä halailemassa ja kaulailemassa toinen toistamme, esimerkiksi.