Hyppää pääsisältöön

Suorien lähetysten laatu paranee Yle Areenassa – Huuhkajien peleissä kokeillaan 4K:ta

Nainen selällään sängyssä katsoo Areenan ohjelmatarjontaa padilla.
Nainen selällään sängyssä katsoo Areenan ohjelmatarjontaa padilla. Kuva: Yle / Anne Hämäläinen Yle Areena,brändikuvat

Yle Areenan suorat lähetykset ottavat askeleen kohti tarkempaa kuvaa ja helpompaa käyttökokemusta. Osa uudistuksista on kokeiluja.

Yle Areenan äly-tv-sovelluksella on mahdollista seurata ultrateräväpiirtona eli 4K:na miesten jalkapallon EM-kisojen valikoituja otteluita. Näin tarkalla kuvanlaadulla esitetään Suomen jalkapallomaajoukkueen pelit sekä EM-finaali. Kyseessä on kokeilu, joka toimii osalla laitteista. Kokeiluvaiheessa ultrateräväpiirto toimii vain suomenkielisissä lähetyksissä.

Pelejä voi seurata ultrateräväpiirtona Yle Areenan äly-tv-sovelluksesta löytyvänä suorana Areena-lähetyksenä. 4K toimii tietyissä laitemalleissa. Jos käyttäjällä on vuoden 2016 jälkeen hankittu Samsungin tai vuoden 2017 jälkeen hankittu LG:n UHD-älytelevisio, voi käyttäjä seurata 4K-lähetyksiä. Myös Apple-tv:n (4k 1gen+) ja Android-tv:n (Sony UHD, Philips UHD, DNA-tv) kautta 4K:n seuraaminen on mahdollista.

Kyseessä on kokeilu. Siksi on mahdollista, että laitevaatimuksista huolimatta ultrateräväpiirtolähetys ei toimi joissain malleissa. Lisäksi laitteen internet-yhteydeltä vaaditaan parhaan laadun (UHD/4K) toistamiseen kaistaa noin 20-25 Mbps. Kokeilulähetyksen kanssa rinnakkain tuotetaan erillinen lähetys myös normaalilaatuisena, eli jokaisella on mahdollisuus seurata Huuhkajien EM-otteluita.

Suorien tv-lähetysten kuvanlaatu paranee – vaikutuksia vanhempiin malleihin

Yle Areenan suorien tv-lähetysten kuvanlaatua on myös nostettu entistä paremmalle tasolle. Muutoksessa kuvataajuutta on nostettu 25:stä 50:een ruutuun sekunnissa (50 fps). Myös bittinopeutta on nostettu aikaisemmasta 2,7 Mbps:tä uuteen 4 Mbps:iin.

Muutoksilla on vaikutusta ainoastaan tv-kanavien katseluun Areenassa. Jatkossa Yle Areenan kaikilla päätelaitteilla voi katsoa nautinnollisemmin esimerkiksi tv-kanavien välittämiä suoria urheilulähetyksiä, koska nopea liike toistuu nyt paremmin.

Samalla, kun laatu paranee, vanhemmat äly-tv-laitteet eivät valitettavasti enää pysy mukana, koska niiden suorituskyky ei välttämättä pysty toistamaan korkeampaa lähetyslaatua suorana. Niinpä tv-lähetysten katsominen suorana Yle Areenasta ei välttämättä jatkossa toimi ennen vuotta 2015 hankituissa äly-tv-malleissa. Ohjelmatallenteet toimivat näissä laitteissa edelleen normaalisti.

Jos tv-laitteesi kuuluu tähän vanhempien mallien joukkoon, voit kiertää ongelman suhteellisen edullisesti erilaisilla langattomilla mediasoittimilla (esim. Chromecast). Siten myös vanhemman äly-tv-laitteen elinkaarta voi merkittävästi pidentää heijastamalla suoran tv-lähetyksen esimerkiksi omasta matkapuhelimesta tv-laitteelle. Tv-laitteella seuraat tv-lähetyksiä helpommin tietenkin perinteisestä antenni- tai kaapeliverkosta.

Täältä löydät ohjeet Yle Areenan toistamiseen Chromecastilla.

Muutos ei koske televisioiden perinteisiä, antenni- tai kaapeliverkon kautta toistettavia lähetyksiä, ainoastaan Yle Areenan kautta suorana katsottavia tv-kanavia.

Yle Areenan suoriin lähetyksiin kaksi selostuskieltä

Yle lähettää useita suoria lähetyksiä eri välineissä. Nyt vain Yle Areenassa näytettäviä suoria lähetyksiä voi jatkossa katsella kahdella kielellä (Multi Language Audio (MLA). Käyttäjä voi valita selostuskieleksi joko suomen tai ruotsin.

Kielen valinta suoraan Areena-lähetykseen määräytyy älytelevision käyttöliittymän kielen mukaan. Sovelluksessa, mobiiliselaimella tai tietokoneella kielen voi vaihtaa Yle Areenan soittimen asetuksista.

Aiemmin Yle Areenassa on ollut erilliset suorat lähetyksensä suomeksi ja ruotsiksi selostettuina. Vastedes lähetyksiä on vain yksi. Käyttäjille muutos on siis helpotus arkeen, kun Areenan suora lähetys osaa valita katsojalle selostuskielen äly-tv:ssä jo valmiiksi. Kuitenkin ennen vuotta 2015 hankituissa äly-tv-malleissa voi esiintyä ongelmia, sillä niiden tekninen kyvykkyys ei vastaa tuoreimpien mallien tasoa.

  • Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan käyttö äly-tv-laitteilla kasvoi vuoden 2020 aikana 100%. Aiemmat eri päätelaitteille tehdyt äly-tv-sovellukset on tehty vuosien varrella eri kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 aikana julkaistavat sovellukset tehdään Yle Areenan omassa tiimissä. Uudistuksen myötä sovelluksen käyttökokemus paranee ja sisällöt löytyvät paremmin. Meille sovellusten jatkokehitys on helpompaa.

  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.