Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2021-2022 pääkuva

Ylikapellimestari Nicholas Collon

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon
RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon Kuva: Anton Sucksdorff Nicholas Collon

Nuoremman polven kysytyimpiin kapellimestareihin kuuluva brittiläinen Nicholas Collon ollut elokuusta 2021 lähtien Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari. Hän debytoi RSO:n johtajana keväällä 2017 ja on orkesterin ensimmäinen ulkomaalainen ylikapellimestari. Hänen avauskaudellaan RSO:n painopisteinä ovat Stravinsky, Lotta Wennäkoski sekä Thomas Adès.

Collon oli 2004 perustamassa Lontoossa toimivaa Aurora-orkesteria, jonka ylikapellimestarina hän yhä toimii. Hän työskenteli vuodesta 2016 Haagin Residentie-orkesterissa, ensin jaetussa pääkapellimestarin (principal conductor) virassa ja syksystä 2018 kevääseen 2021 sen ainoana ylikapellimestarina (chief conductor). Lisäksi hän on ollut syksystä 2017 Kölnin Gürzenich-orkesterin päävierailija.

Collon on vieraillut monien arvostettujen orkesterien johtajana; näitä ovat brittiläisten huippuorkesterien lisäksi mm. Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Zürichin Tonhalle-orkesteri, Ensemble InterContemporain, Euroopan kamariorkesteri, Oslon filharmonikot, Ranskan kansallisorkesteri, Tokion Metropolitan-sinfoniaorkesteri ja Toronton sinfoniaorkesteri. Hän on myös johtanut oopperaa mm. Kölnin oopperassa, Englannin kansallisoopperassa (ENO), Walesin kansallisoopperassa sekä Aldeburghin festivaalilla.

Collon on saanut kiitosta laaja-alaisesta ja monipuolisesta ohjelmistostaan ja innoittavasta musisoinnistaan. Hän on johtanut yli 200 uutta teosta, joukossa useita kantaesityksiä ja Ison-Britannian-ensiesityksiä, säveltäjinä mm. Unsuk Chin, Philip Glass, Colin Matthews, Nico Muhly, Olivier Messiaen, Krzysztof Penderecki ja Judith Weir.

RSO jatkaa Collonin kaudella tiivistä yhteistyösuhdettaan levy-yhtiö Ondinen kanssa; avauskaudella levytysohjelmassa on Sibeliuksen, Adèsin ja Wennäkosken teoksia. Collonin levytyksistä Aurora Orchestran kanssa tehty Road Trip (Ives, Copland, Adams ja Muhly) voitti 2015 Echo Klassik -palkinnon Klassik ohne Grenzen -sarjassa. Aurora Orchestran kanssa hän on tehnyt myös levyn Insomnia (Britten, Brett Dean, Ligeti, Gurney ja Lennon&McCartney) sekä orkesterin ensimmäisenä julkaisuna Deutsche Grammophonille levyn Music of the Spheres (Mozart, Max Richter, Adés, Dowland/Muhly ja Bowie). Hän on lisäksi levyttänyt Haydnia, Ligetiä, Britteniä ja Deliusia sekä Hallé-orkesterin kanssa useita levyjä modernia ohjelmistoa.

 • Ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon aloittaa RSO:n 9. ylikapellimestarina.

  Nuoremman polven kysytyimpiin kapellimestareihin kuuluva brittiläinen Nicholas Collon aloittaa syksyllä 2021 kautensa Radion sinfoniaorkesterin 9. ylikapellimestarina ensimmäisenä ei-suomalaisena orkesterinjohtajana.

 • Hannu Lintu: "En ole fanfaari-ihminen"

  Hannu Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina päättyy.

  Hannu Linnun mukaan ylikapellimestarikauden päätös tuntuu samalta kuin sopuisa avioero - "rakastan sinua edelleen, mutta meidän on muutettava erillemme".

 • On aika kiittää!

  Intendentti Tuula Sarotie kiittää Hannu Lintua.

  RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan Hannu Linnun toimintaa ohjaa draaman taju ja rohkeus.