Hyppää pääsisältöön

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Matkailijat

Tellustajien matkaajat
Tellustajien matkaajat Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Tiesitkö, että jotkut hämähäkit osaavat lentää? Hämähäkeillä ei ole siipiä – tietenkään – mutta seittiä on. Kestävän ja kevyen seitin avulla kahdeksanjalkaiset ystävämme voivat matkustaa ympäri maailmaa, jopa satojen kilometrien pituisia matkoja. Apunaan hämähäkit käyttävät ilmakehässä olevia sähkökenttiä ja tuulia.

Myös ihmiset voivat matkustaa ympäri maailmaa. Apuna ovat usein lentokoneet, jotka kulkevat suurimmaksi osaksi kerosiinilla. Lentomatkailu onkin yksi suurimmista luontoa kuormittavista tekijöistä, sillä lentokoneet käyttävät paljon polttoainetta ja tuottavat päästöjä. Laivamatkat kuormittavat myös luontoa, lähes yhtä paljon kuin lentomatkat, sillä suurten laivojen liikuttaminen kuluttaa paljon energiaa.

Matkailu on siis helposti aikamoinen päästöpommi, siksi sitä kannattaa tehdä vain harkiten. Onneksi on monia keinoja matkustella ympäristöystävällisemminkin.


Vähäpäästöisempää matkailua
Vähäpäästöisin tapa matkustaa on lihaksilla liikkuminen ja sen jälkeen juna. Lähteekö teidän kotikulmiltanne junia? Selvittäkää, minne kaikkialle pääsisitte raiteita pitkin. Suomi on äänestetty monesti maailman parhaaksi luonto- ja matkailukohteeksi, joten kotimaastamme löytyy monia ihania kohteita moneen eri makuun. Suomeen voi tutustua esimerkiksi Visit Finlandin sivuilla. Jos omasta kotikaupungista ei pääse raiteille, liikkua voi myös muun muassa linja-autolla tai kimppakyydeillä.

Tellustajat: matkalaukku
Tellustajat: matkalaukku Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Aina ei tarvitse edes nostaa pyrstöään tehdäkseen kaukomatkan. Uudelle jännittävälle virtuaalimatkalle voi lähteä vaikka joka päivä. Ottakaa esiin Suomen tai koko maailman kartta. Mitähän mistäkin suunnalta löytyy? Asettakaa sormi kartalle ja tutustukaa kyseisen maan maisemiin ja kulttuuriin virtuaalisesti tietokoneelta tai puhelimesta. Löytyisikö kyseisestä maasta kiinnostavaa dokumenttiohjelmaa tai -elokuvaa?


Omat kotikonnut tutuksi
Tiedättekö, mitä teidän omasta kotikaupungistanne löytyy? Millaisia nähtävyyksiä, museoita, luontokohteita, opastettuja retkiä, historiallisia kohteita ja urheilumahdollisuuksia nurkillanne on? Missä kaikkialla voisi yöpyä teltassa? Missä syödä eväitä?

Kokeilkaa tutustua eri kohteisiin eri kulkuvälineillä: jalan, pyörällä, linja-autolla, raitiovaunulla, metrolla, kimppakyydillä tai omalla autolla. Tärkeintä ei aina ole määränpää, vaan matkanteko. Kun matkan suuntaa lähelle, jää enemmän aikaa rentoon yhdessä olemiseen, ja matkustaa voi vaikka joka päivä tai viikonloppu. Tehkää yhdessä lista, mitä haluaisitte kokea seuraavalla matkalla. Listasta valitaan yksi kunkin toiveista toteutettavaksi. Voitte myös keksiä uuden nähtävyyden joka viikonlopulle.

Muistakaa pakata mukaan kartta ja kamera!

Lähimatkailun hyötyjä:
- Opitte tuntemaan omaa kotikaupunkianne.
- Joudutte istumaan lyhyemmän ajan eri kulkuvälineissä.
- Voitte tavata uusia ihmisiä tai omia ystäviänne.
- Vähemmän pakattavaa!
- Mahdollisuus päästä omaan sänkyyn, omien pehmojen väliin nukkumaan.
- Matkantekoon kuluu vähemmän rahaa.
- Luonto kiittää!


Matkapäiväkirja
Ikuistakaa matkamuistot matkapäiväkirjaan. Sen avulla muistatte, missä kävitte, mitä näitte, mitä koitte ja mitä hassuja tapauksia matkalla sattui. Kirjaan voi liimata kuvia, pääsy- ja matkalippuja, karkkipapareita ja matkalta löydettyjä aarteita, kuten sulkia.


Väritystehtävä: Matkailijat. Väritettävä printti avautuu klikkaamalla kuvaa.

Tellustajat: tehtävä
Tellustajat: tehtävä Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Tellustajat: Matkailijat tv:ssä ja Areenassa:

LISÄTIETOA:
https://www.visitfinland.com/
https://tekniikanmaailma.fi/hamahakkien-hammastyttavan-lentotaidon-salaisuus-paljastui-ne-kayttavat-avukseen-sahkoa/
https://yle.fi/uutiset/3-11370424
https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/#100-fiksua-tekoa
https://www.reilumatkailu.fi/reilun-matkailijan-ohjeet/

Lisää ohjelmasta