Hyppää pääsisältöön

Mikä on suomalaisen kirjallisuuden herkullisin laiskottelukuvaus – Yle chatissa Putkinotko

Toimittaja Jukka Kuosmanen eläytyy Lukupiirin Putkinotkon kesäpäivään aurinkotuolissa hattu vinossa ja kirkas pullo kädessään.
Toimittaja Jukka Kuosmanen eläytyy Lukupiirin Putkinotkon kesäpäivään aurinkotuolissa hattu vinossa ja kirkas pullo kädessään. Kuva: Raili Tuikka / Yle Lukupiiri,Jukka Kuosmanen

Joel Lehtosen Putkinotko-romaani kertoo yhden kuuman kesäpäivän tapahtumista Saimaan maisemissa. Onko kirjan päähenkilön Juutas Käkriäisen saamattomuus seurausta laiskuudesta vai köyhyydestä?

Onko kyse tragediasta joka ilmenee armottomana, monilapsisen perheen köyhyytenä vai komediasta, jossa laiskotteleva isä Käkriäinen tekee kaikkensa väistelläkseen velvollisuuksiaan?

Osallistu Yle chatissa, jossa keskustelua luotsaa Jani Tanskanen la 12.6. klo 19.

Joel Lehtosen tapa rakentaa komediaa ja kokonaisia henkilöhahmoja on ilmiömäinen. Lehtonen palkitsee lukijansa niin Juutaksen vaimon Rosinan kaupunkimatkalla, ärrävikaisen pienen Topin perr-rrr--rkeellisellä kiroilulla kuin kirjakauppias Muttisen sivistyskäsityksillä. Ketä kirjan hahmoa lukija rakastaa eniten? Miksi he kaikki tuntuvat niin tutuilta, ihmisiltä jotka olemme joskus tunteneet?

Putkinotko on myös kuvaus 1900-luvun alun Suomesta, sen yhteiskunnasta ja luonnosta. Mutta ovatko romaani ja Lehtonen saaneet oikean paikan suomalaisessa kirjallisuudessa ja kansakunnan muistissa?

Ovatko tarina ja sen henkilöt kaikessa rosoisuudessaan jollain tavoilla liian sopimattomia, kun kirjan lopussa ei seitsemän veljeksen tavoin käydäkään koulua ja asettauduta arvokkaasti aloilleen, vaan aletaan keittää ja myydä pontikkaa?

Haluaisimmeko me kaikki elää Putkinotkossa laiskotellen tai Muttisen huvillalla kirjoja lueskellen, ainakin kauniina kuumina kesäpäivinä?

Osallistu Jani Tanskasen johdattelemaan keskusteluun Yle chatissa, klikkaa kuvaa:

Toimittaja Jukka Kuosmanen eläytyy Lukupiirin Putkinotkon kesäpäivään aurinkotuolissa hattu vinossa ja kirkas pullo kädessään.
Toimittaja Jukka Kuosmanen eläytyy Lukupiirin Putkinotkon kesäpäivään aurinkotuolissa hattu vinossa ja kirkas pullo kädessään. Kuva: Raili Tuikka / Yle Lukupiiri

Kuuntele radion Lukupiiri:

Joel Lehtosen Putkinotko -romaanista kuulijoiden kanssa keskustelevat kustantaja Anna-Riikka Carlson ja kirjailija Juha Hurme. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

Puhelinnumero suoraan lähetykseen on 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri