Hyppää pääsisältöön

Urho Kekkonen olisi nykyaikana seurattu mies somessa

Viikattuja pinkkejä t-paitoja, joissa on Kekkosen kuva.
Viikattuja pinkkejä t-paitoja, joissa on Kekkosen kuva. Kuva: Mauri Ratilainen / Com.pic - Kuvatoimisto / All Over Press Urho Kekkonen

Urho Kekkonen oli ahkera ja taitava puhuja. Aristoteleen kantapään taustatoimittaja innostui huumorimielellä pohtimaan, miten Kekkosen tapa tehdä politiikkaa näkyisi ja kuuluisi nykypäivänä.

Brändääminen oli olemassa jo Urho Kekkosen aikaan. Kekkonen reissasi paljon maakunnissa ja kävi pitämässä poliittisia puheita.

Olisi hyvin mahdollista, että Kekkonen vaikuttaisi myös monella tapaa nykyaikaisissa viestintäkanavissa. Kekkonen olisi somessa itsenäinen ja riippumaton toimija, tai ainakin taitavasti esittäisi olevansa sellainen.

Kalastuskuvat ja hiihtokuvat Kekkonen laittaisi varmasti Instagramiin.

Jos Kekkonen eläisi nyt, hänen Facebook-sivunsa olisi suosittu. Hän saattaisi laittaa sinne kaverikuvia vaikkapa naapurimaan ystävistään.

Kekkonen ja Leonid Brezhnev
Kekkonen ja Leonid Brezhnev Kuva: All Over Press Leonid Brežnev,Urho Kekkonen

Facebookin alkuaikoina Urkin päivityksiin olisi saattanut lipsahtaa jopa ryyppykuva kuten monilla meillä muillakin vielä silloin, kun sometilejä ei käytetty niin tiedostavasti.

Kertoisiko Kekkonen päivityksissään terveyshuolistaan? Luultavasti ei, vaikka tällä hetkellä taitavaan median hallintaan tuntuukin kuuluvan myös omista vastoinkäymisistä tai heikkouksista julkisesti kertominen.

Kalastuskuvat ja hiihtokuvat Kekkonen laittaisi varmasti Instagramiin. Mutta esiintyisikö hän koskaan havaijipaidassa ja lei kaulassa? Ja millainen rooli kuvien valinnassa olisi puolisolla?

On kerrottu, että Sylvi Kekkonen huomautti aikoinaan Urkin puheiden rakenteellisista virheistä ja näin auttoi miestään kirjoittamaan parempia puheita. Ehkä hän pohtisi myös miehensä selfieiden rajauksia.

Urho Kekkonen katsoo kameraan.
Urho Kekkonen katsoo kameraan. Kuva: Mauri Ratilainen / Com.pic - Kuvatoimisto / All Over Press Urho Kekkonen

Kekkosella saattaisi olla apuna filttereiden ja kuvatunnisteiden valitsemisessa myös joku nuoremman sukupolven edustaja samalla tavalla kuin toimittaja Maarit Tyrkkö oli aikoinaan tukemassa presidenttiä kirjallisissa asioissa.

Kuvapäivityksiä tehdessään Kekkonen olisi varmasti hyvin tietoinen siitä, että toimittajat tutkisivat kaikki kuvat tarkasti ja tekisivät niistä uutisia.

Kekkonen otti eläessään kantaa moniin asioihin, myös urheiluun ja kulttuuriin. Twitter voisi olla Kekkoselle luonteva väline laukoa mielipiteitä vaikka Euroviisuista tai jalkapallon EM-kisoista.

Kekkonen varmasti haukkuisi kaikki saatanan tunarit ja saattaisi myös estää trollit tai kriittiset äänet Twitter-tilinsä yhteydestä.

Betoniin maalattu graffiti presidentti Kekkosesta, jonka alapuolella on teksti: tottele
Betoniin maalattu graffiti presidentti Kekkosesta, jonka alapuolella on teksti: tottele Kuva: Juha Metso/All Over Press Urho Kekkonen

Urho Kekkonen oli loistava mielenmaiseman maalaaja, ja siksi olisikin mielenkiintoista nähdä, miten hän tekisi sen Twitterin rajatulla merkkimäärällä.

Kaiken muun lisäksi Kekkonen oli myös tunnettu pakinoitsija. Ehkä Kekkonen sijoittaisi mielipiteitään Esaijas Kohennuskepin, Kale Kuolion tai Puhuvan kiven blogiin.

Ennakkoluulottomana miehenä Kekkonen avaisi myös TikTok-käyttäjätilin tavoittaakseen nuorempia seuraajia. Mutta kuinka paljon siellä olisi hassuttelua? Ehkä Kekkosen TikTokissa olisi matkatoimiston kanssa yhteistyössä toteutettu palmuun kiipeäminen.

Miellyttävä ääni oli Kekkosen tavaramerkki.

Urho Kekkonen oli puhujana loistava. Hänellä oli puheissaan usein napakat aloitukset ja komeat lopetukset. Hän osasi myös painottaa oikeissa kohdissa.

Kekkonen oli taitava retoristen tehokeinojen käyttäjä. Presidentti oli hyvä tekemään erilaisia rinnastuksia, hän käytti vaivattomasti metaforia eli kielikuvia.

Kekkosen muotokuva seinällä, vieressä kaksi lukulamppua
Kekkosen muotokuva seinällä, vieressä kaksi lukulamppua Kuva: Mauri Ratilainen / Com.pic - Kuvatoimisto / All Over Press Urho Kekkonen

Miellyttävä ääni oli Kekkosen tavaramerkki. Nykyaikaiset mikrofonit voisivat tuoda miehen ääneen vielä lisää tehokasta vaikuttavuutta.

Kekkosen podcast olisi latauslistojen kärjessä, ja ASMR-harrastajat viettäisivät yönsä Kekkosen matalan baritonin lumoissa.

Kekkonen teki puheissaan myös sujuvia siirtymiä. Nykyaikana hän siirtäisi perinteiset television uudenvuodenpuheet pelkästään internettiin.

Luultavasti parhaimmillaan Kekkonen olisi juuri YouTubessa. Hän käyttäisi siellä tehokeinona toistoa, ja suosituimpien videoiden lista olisikin pian monelle tuttu: Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen.

Kuva presidentti Kekkosen postimerkistä
Kuva presidentti Kekkosen postimerkistä Kuva: Hipix / Alamy Urho Kekkonen

Aristoteleen kantapäässä pohditaan, millainen Urho Kekkonen oli puhujana ja miten Kekkosen tapa tehdä politiikkaa näkyisi ja kuuluisi nykypäivänä. Vieraana on politiikan tutkija ja mediatutkimuksen dosentti Jukka-Pekka Puro. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri