Hyppää pääsisältöön

Ylen harjoitteluohjelma kouluttaa uusia saamenkielisiä osaajia media-alalle

Nainen ja mies seisovat vastakkain eri puolilla radion lähetyspöytää ja katsovat toisiaan.
Sáárákáisá Seurujärvi ja Veikko Ritola ovat mukana Ylen harjoitteluohjelmassa, jossa koulutetaan uusia saamenkielisiä journalisteja. Nainen ja mies seisovat vastakkain eri puolilla radion lähetyspöytää ja katsovat toisiaan. Kuva: Vesa Toppari / Yle Yle Sápmi

Saamenkielisiä journalisteja on vähän, mikä uhkaa saamelaisen journalismin kehittymistä. Ylen harjoitteluohjelma tarjoaa viidelle saamenkieliselle nuorelle journalismin perusteita ja kesätyön.

Yle Saamessa toteutetaan kevään ja kesän aikana harjoitteluohjelma, jonka tarkoitus on innostaa ja kouluttaa uusia saamenkielisiä osaajia media-alalle. Toukokuussa käynnistyneessä ohjelmassa on mukana viisi pohjois-, inarin- tai koltansaamea puhuvaa harjoittelijaa. Harjoitteluohjelma koostuu journalismin peruskurssista ja käytännön kesäharjoittelusta Ylen saamenkielisessä toimituksessa Inarissa.

“Olen iloinen, että saamenkielinen harjoittelu kiinnosti nuoria ja mukaan saatiin harjoittelijoita kaikilla Suomessa puhuttavilla saamenkielillä. Kyse on Ylen tärkeästä tehtävästä tuottaa vähemmistöjen palveluja ja näyttää koko moniääninen Suomi. Tätä tehtäväämme toteutamme huolehtimalla siitä, että meillä riittää saamenkielisiä tekijöitä”, sanoo Ylen aluepäällikkö Jyri Kataja-Rahko.

Harjoittelu on suunnattu uteliaille ja yhteiskunnallisesti kiinnostuneille saamenkielisille nuorille, joilla ei välttämättä ole journalistista osaamista. Ensimmäistä kertaa järjestettävään harjoitteluun haki mukaan 13 nuorta.

“Suomessa saamenkielisiä median ja journalismin osaajia on vähän, sillä yhdessäkään suomalaisessa oppilaitoksessa ei ole pelkästään saamenkielistä journalismin koulutusta. Saamelaisen journalismin kehittymisen kannalta on tärkeää, että alalla työskentelee eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia henkilöitä. Toivottavasti harjoitteluohjelman kautta saadaan meidänkin toimitukseen uusia tekijöitä”, sanoo Yle Saamen päällikkö Maiju Saijets.

“Peruskurssilla oppi, mitä toimittajan työ vaatii”

Kahden viikon journalismin peruskurssin aikana harjoittelijat perehtyivät niin uutistyön perusteisiin, mobiilijournalismiin, radio- ja tv-kerrontaan, juttujen ideointiin kuin faktantarkistukseenkin. Peruskurssin opetuksesta ja sisällöstä vastasivat Ylen omat journalistit. Koronatilanteen takia peruskurssi toteutettiin etänä.

Sáárákáisá Seurujärvi on yksi viidestä mukaan valitusta harjoittelijasta. Seurujärvi on ensimmäisen vuoden inarinsaamen opiskelija Oulun yliopistossa, mutta hänellä on myös journalistista kokemusta. Seurujärvi on jo pari vuotta ollut tekemässä nuorille aikuisille suunnattua Ylen Sohkaršohkka-radio-ohjelmaa.

Seurujärvi haki mukaan harjoitteluun, koska toimittajan työ kiinnostaa häntä.

“Peruskurssilla oli todella kivaa, ja sillä oppi mitä toimittajan työ vaatii. Siitä on hyötyä, että saa konkreettista tietoa minkälaista se oikea toimittajan työ on. Inarin toimituksessa on ollut mukavaa, kaikki ovat ottaneet meidät tosi hyvin vastaan. Aina on saanut apua kun sitä on kaivannut”, Seurujärvi kertoo.