Hyppää pääsisältöön

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Marikki Hakola tottui luovaan kokeiluun isolla porukalla jo lapsuuden kesinä

Mediataiteilija Marikki Hakola pikkutyttönä kainalossaan sisarensa Riikka istuu kesäisellä pihalla aurinkotuolilla, veli Jyrki on kumartunut kameran kanssa heidän viereensä.
Mediataiteilija Marikki Hakola pikkutyttönä kainalossaan sisarensa Riikka istuu kesäisellä pihalla aurinkotuolilla, veli Jyrki on kumartunut kameran kanssa heidän viereensä. Kuva: Marikki Hakolan kotialbumi Kuusi kuvaa,marikki hakola

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Marikki Hakola oli 1980-luvulla uusien taidemuotojen pioneeri: hän teki ensimmäisenä Suomen taideakatemian kouluun, nykyiseen Kuvataideakatemiaan, lopputyönä videoteoksen. Hakola on tehnyt myös performanssia, maataidetta, multimediateoksia, installaatioita, mediataidetta, elokuvia ja internettaidetta. Hänen uusin teoksensa on musiikki- ja tanssielokuva Mirages, joka on toteutettu virtuaalisen visualisoinnin keinoin.

Marikki Hakola arvelee, että hänen luovuutensa taustalla ovat lapsuuden yhteiset leikit, joita leikittiin esimerkiksi mummolan mökillä Rauman Voiluodossa. Olennaista oli yhdessä olemisen lisäksi merenrantamiljöö.

– Me vietimme siellä monia lapsuuden kesiä. Perheellä oli myös oma mökki Merikarvialla, sekin meren rannalla. Merenrantaelämä on muodostunut lapsuuden kesien myötä minulle todella tärkeäksi asiaksi. 

Perheessä olivat seurana sisko Riikka ja veli Jyrki. Mutta mummolassa olivat mukana myös serkut. Itse hän kutsuu ison joukon mukana olemista laajennetuksi perheeksi.

Marikki kainalossaan Riikka istuu kesäisellä pihalla aurinkotuolilla, veli Jyrki on kumartunut kameran kanssa heidän viereensä.
Sisarukset Marikki, Riikka ja Jyrki Hakola Raumalla mummolan mökillä kesällä 1965. Marikki kainalossaan Riikka istuu kesäisellä pihalla aurinkotuolilla, veli Jyrki on kumartunut kameran kanssa heidän viereensä. Kuva: Yrjö Hakola Marikki Hakola,Kuusi kuvaa

– Meitä oli mummolassa aina iso katras. Kaikkein hauskinta oli, että siellä oli aina paljon serkkuja. Me sävelsimme, leikimme teatteria ja kerran sävelsimme pienoisoopperan. Sen ensiesitys tapahtui mummolan sohvalla, niin että äiti, tädit ja mummo olivat katsomassa. Ja kun me aloitimme esityksen, äiti ja tädit purskahtivat niin isoon nauruun, että heiltä meinasi tulla pissat housuun. Me loukkaannuimme tietysti ikihyviksi, koska omasta mielestämme olimme tehneet järkyttävän draaman.

Hakolan isä otti valokuvia ja kuvasi kaitafilmejä. Liikkuvan kuvan tekeminen oli perheelle luonteva osa elämää.

– Kun olin yksivuotias, muutimme Isokyrön Kyröjoen varrelta Seinäjoen ensimmäisen ison kerrostaloalueen ensimmäiseen kerrostaloon. Niissä kerrostaloissa asui todella monia lapsiperheitä. Sekin oli laajennettu perhe, jossa elämän perusasiat tulivat selviksi ja jossa oppiminen sosiaaliseen elämään todellakin tapahtui.

MArikki HAkola seisoo hirsirakennuksen punamultaisen seinän edessä punainen takki päällään.
Marikki Hakola MArikki HAkola seisoo hirsirakennuksen punamultaisen seinän edessä punainen takki päällään. Kuva: ©Riitta Supperi Marikki Hakola,Kuusi kuvaa

Seinäjoen kirjastosta taiteen maailmaan

Seinäjoen kirjastosta tuli tärkeä paikka, joka antoi eväitä oman luovuuden kehittämiseen.

– Olin jo teininä todella kiinnostunut taideteoriasta ja siitä, mistä taiteessa oli kyse henkisenä sisältönä. Halusin tietää, miksi taidetta tehdään. Seinäjokisen ystäväni Asko Mäkelän kanssa saimme Seinäjoen kirjaston tilaamaan ulkomaisia taidelehtiä, ja istuin siellä kirjaston lukusalissa usein lukemassa tarkkaan sitä, mitä eurooppalaisten ja amerikkalaisten taidelehtien kautta pystyi oppimaan. Niiden kautta välittyi tietoa uudemmista taidevirtauksista kuten performanssista, videotaiteesta, kineettisestä taiteesta, ympäristötaiteesta ja niin edelleen. 

Päästyään opiskelemaan Suomen taideakatemian kouluun hän järkyttyi koulun vanhoillisuudesta.

– Me piirsimme kipsipäitä, mallia ja asetelmia. Minulle tuli se fiilis, että olimme jossain 1800-luvun düsseldorfilaisessa taidekoulutuksessa. Minua erityisesti kiinnostaneesta taideteoreettisesta puolesta ei puhuttu yhtään mitään. 

Mustavalkoinen kuva, jossa Marikki Hakola maalaa valkoiselle seinälle vartalollaan mustia jälkiä.
Välitila-performanssi, Marikki Hakola yhteistyössä Lea Kantosen kanssa, Suomen Taideakatemian koulu, Ateneum 1981. Mustavalkoinen kuva, jossa Marikki Hakola maalaa valkoiselle seinälle vartalollaan mustia jälkiä. Kuva: Turppi-ryhmä. Marikki Hakola,Kuusi kuvaa

Uudet taidevirtaukset kutsuvat

Lehtien lukemisen lisäksi ainoa keino oppia kansainvälisiä virtauksia oli matkustaa niiden äärelle. Opiskelun loma-aikoina Hakola matkusti Interrail-passin turvin Berliiniin, Pariisiin, Venetsian biennaleen ja Kasselin Documentaan katsomaan taidetta. 

Koulun piirissä oli kuitenkin muitakin uusista virtauksista kiinnostuneita. Hakola opiskelutovereineen perusti maataidetta ja performansseja ensimmäisten joukossa tehneen Turppi-ryhmän.

– Turppi-ryhmä alkoi niin, että minä, Lea Kantonen ja hänen puolisonsa Pekka ja kuvanveistäjä Jarmo Vellonen lähdimme Lehtimäelle, Pohjanmaalle pohjoismaiseen maataidesymposiumiin. 

Turppi-ryhmä syntyi symposiumin aikana, kun kaverukset alkoivat tehdä kokeiluita yhdessä.

– Teimme maataidetta ja ympäristötaidetta. Me performoimme siellä keskellä metsää – meillä ei ollut ollenkaan yleisöä. Se riitti meille, että teimme itse keskenämme. 

Norjalainen videotaiteilija Terje Munthe oli yksi symposiumiin osallistujista. Hän teki videoteosta Seinäjoelta häntä varten vuokratulla videokalustolla, mutta lähti pois kesken symposiumin. Videolaitteistot jäivät muutamaksi päiväksi vapaiksi, ja näin Turppi-ryhmä pääsi kokeilemaan videoiden tekemistä. 

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin tekemisessä videokaluston kanssa. Teimme hurjia kuvauksia, joissa Lea ja minä synnyimme hylätyn hiekkakuopan yläreunan hiekasta. Lämpötila oli varmaankin 4 tai 5 plusastetta. Pekka kuvasi, Jarmo järjesteli meidät hiekan sisään. Me kierimme rinnettä alas pikkuhiljaa alhaalla olleeseen lampeen. Oli järkyttävän kylmää. Olimme kuitenkin varmoja, että olimme saaneet aikaiseksi aivan kuolemattoman oton.
 
Kun he pääsivät sisätiloihin lämmittelemään, selvisi että kamera ei ollut tallentanut mitään.

– Niinpä me lähdimme uudestaan hiekkakuopalle ja teimme samat asiat uudestaan. Näin syntyi teoksemme Earth Contacts (1982).

Kuva Mirages-elokuvasta, jossa esiintyjät ovat pukeutuneena suureen yhteiseen mekkoon. Heitä ympäröi valonkehrä.
Mirages. Stillkuva musiikki- ja tanssielokuvasta. Kuvassa sopraano Riikka Hakola ja tanssijat Jonna Aaltonen, Heidi Lehtoranta, Eero Vesterinen ja Jussi Väänänen. Kuva Mirages-elokuvasta, jossa esiintyjät ovat pukeutuneena suureen yhteiseen mekkoon. Heitä ympäröi valonkehrä. Kuva: Kroma Productions 2021. Marikki Hakola,Kuusi kuvaa

Musiikki- ja tanssielokuva Mirages on Hakolan uusin työ

Hakolan uusimman teoksen, Mirages-elokuvan julkaisu on viivästynyt koronaepidemian takia. 

– Emme ole vielä päässeet juhlistamaan elokuvan valmistumista ja näyttämään sitä yleisölle. Ensi-ilta on todennäköisesti vasta syyskuussa. Elokuva tulee myöhemmin Yleisradion ohjelmistoon.

Teos on studiossa virtuaalilavasteissa kuvattu 50-minuuttinen musiikki- ja tanssielokuva, jossa pääroolia esittää Hakolan sisko, oopperalaulaja Riikka Hakola, ja jonka lähtökohtana ovat Kaija Saariahon kolme sävelteosta.

Hakola on vastannut elokuvan käsikirjoituksesta, ohjauksesta, leikkauksesta ja tuottamisesta. Mirages on vahvalla naisen äänellä kerrottu tarina. Se käsittelee identiteetin ja voimaantumisen kysymyksiä, yhteisöä ja sen dynamiikkaa. Päähenkilö on kokenut suhteen päättymisen ja kärsii siitä. Lopulta päähenkilö tunnistaa oman voimansa, äänensä ja identiteettinsä. Hän asettuu osaksi yhteisöä ja päättää antaa omat voimansa yhteisön käyttöön.

Elokuva on kuvattu vihreäseinäisessä virtuaalistudiossa. Vihreän värin tarkoituksena on helpottaa tietokoneohjelmiston algoritmia tunnistamaan kuvasta taustaksi jäävät kohdat, jotta algoritmi voi lisätä näihin kohtiin virtuaalilavastuksen.

– Mirages on myös tutkimusprojekti, koska elokuva on osa väitöstyötäni Aalto-yliopistoon. Olemme elokuvassa tutkineet sitä, voidaanko esityksen ympäristönä käyttää virtuaalista visuaalista maailmaa reaaliajassa. Olemme myös tutkineet, voivatko esiintyjät vaikuttaa digitaaliseen lavastukseen – olla vuorovaikutuksessa sen kanssa.

21 Mirages-elokuvan tekoon osallistunutta ihmistä seisoo ryhmässä vihreää kangastaustaa vasten.
Mirages-elokuvan työryhmä Aalto-yliopiston virtuaalistudiossa toukokuussa 2019. 21 Mirages-elokuvan tekoon osallistunutta ihmistä seisoo ryhmässä vihreää kangastaustaa vasten. Kuva: Mika Tertsunen Marikki Hakola,Kuusi kuvaa

Hakolalle on selvinnyt, mihin virtuaalilavasteet sopivat ja mihin ne eivät sovi. 

– Virtuaalilavasteilla on aika turhaa ryhtyä tekemään sellaisia asioita, jotka voidaan kuvata kameralla. Virtuaalinen visualisointi soveltuu enemmänkin hahmottamaan esiintyjien mielenmaisemaa: lavastus avaa mielikuvien maailmaa, fantasiaa – ja tunteita, joita päähenkilöt kokevat.

Elokuva on kokeellinen. Vaikka kokeellisuus voi kuulostaa juhlalliselta tai monimutkaiselta, Hakolalle se on hyvin yksinkertaista: kokeellisuus on itse asiassa pitkälle sama asia kuin leikki. Kokeileminen on sitä, että ei voida etukäteen tietää, mitä ollaan tekemässä. On olemassa suuntaa antava konsepti, mutta lopputulosta ei vielä tiedetä.

– Leikki on ollut aivan oleellinen osa tämän elokuvan tekemistä.

Elämää meren äärellä

Lapsuuden merenrantaelämä jatkuu nykyisin kesien pitkinä purjehduslomina, jolloin Hakola ja hänen puolisonsa Epa Tamminen purjehtivat Kardemumma-nimisellä puuveneellään. 

– Kardemumman kotisatama on Wileniuksen telakka Porvoossa. Telakka on todellinen puuvenekeskittymä, ja siellä on paljon näitä klassisia kaunottaria. Vene on ollut meillä 15 vuotta. Puolisoni Epa on paitsi äänisuunnittelija myös venepuuseppä, ja se onkin tarpeen, jotta tällaista venettä pystyy pitämään. Puuveneissä on paljon hommaa, mutta niissä on myös se oma ainutlaatuinen tunnelmansa.

Purjehtiminen on vastapainoa digitaalisten sisältöjen kanssa työskentelemiselle. Purjehduskesistä on tullut Hakolan perheessä asia, josta ei tarvitse edes keskustella. Kesät on vietetty purjeveneessä viimeiset 30 vuotta. Stressin hiipuminen ottaa aikansa, mutta luovuus alkaa aina ennen pitkää kukoistaa.

Purjevene s/y Kardemumma Saaristomerellä kesällä 2020. Purjehtiminen on kuulunut Marikki Hakolan ja Epa Tammisen kesiin jo 30 vuoden ajan.
Purjevene s/y Kardemumma Saaristomerellä kesällä 2020. Purjevene s/y Kardemumma Saaristomerellä kesällä 2020. Purjehtiminen on kuulunut Marikki Hakolan ja Epa Tammisen kesiin jo 30 vuoden ajan. Kuva: Epa Tamminen Kuusi kuvaa,Marikki Hakola

– Kun sen päällimmäisen työstressin saa pois muutaman ensimmäisen viikon aikana, niin luonnollinen, oma rytmi alkaa löytyä. Hyvin monet erilaiset ideat ovat syntyneet silloin kun saa olla vapaassa mielentilassa. Luova laiskuus synnyttää ideoita, ja niitä voi kehitellä ilman painetta. 

Kuusi kuvaa -ohjelman kuudes kuva, se joka on vielä ottamatta, liittyy Hakolan mielikuvissa koronaviruspandemian päättymiseen: 

– Olen ollut vapaaehtoisessa koronakaranteenissa jo pitkään, kaipaan todella paljon sitä, että pääsisi festareille ja leffaan ystävien kanssa. Tai että pääsisimme esimerkiksi tämän elokuvan ihanan työryhmän kanssa juhlistamaan sitä, että olemme saaneet elokuva valmiiksi. Todella toivon, että se kuudes kuva olisi sellainen, jossa olemme jonkin ison yhteisön kanssa samassa tilassa viettämässä hauskaa iltaa ja skoolaamassa – että me ihmiset pääsisimme kunnolla taas olemaan tekemisissä keskenämme ja sosiaalinen elämä käynnistyisi. Toivon, että se kuudes kuva kuvastaa yhteisön voimaa ja energiaa.