Hyppää pääsisältöön

Huuhkajien dramaattinen avausottelu keräsi miljoonat suomalaiset ruutujen ääreen

Huuhkajat.
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi eilen ensimmäisen ottelunsa EM-kisoissa Tanskaa vastaan. Huuhkajat. Kuva: Tomi Hänninen / Yle Huuhkajat,EURO 2020

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi historiallisen ensimmäisen ottelunsa EM-kisoissa lauantaina 12.6. Ottelu keräsi miljoonayleisön.

Suomen avausottelu tavoitti Yle TV2:ssa 2,3 miljoonaa suomalaista. Yle Areenassa, yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa katseluja on kertynyt yli 1,6 miljoonaa.

Suomi pelasi avausottelunsa Tanskaa vastaan, ja peli päättyi Suomen voittoon lukemin 1–0. Ottelu keskeytettiin hieman ennen ensimmäisen puoliajan loppua, kun Tanskan pelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kentälle. Kun Eriksen oli saatu sairaalahoitoon ja hänen tilansa oli todettu vakaaksi, ottelu päätettiin pelata loppuun vajaan parin tunnin tauon jälkeen.

Koko ottelulähetyksellä oli keskimäärin 1,2 miljoonaa katsojaa. Ennen ottelun keskeyttämistä sitä seurasi keskimäärin 1,4 miljoonaa ihmistä. Ottelun jatkuttua katsojia oli keskimäärin 1,3 miljoonaa.

“Huuhkajien historiallista debyyttiä EM-kisoissa on koronan takia jouduttu odottamaan pitkään, ja eilen suuri joukko suomalaisia kerääntyi yhteen kauan kaivatun urheiluelämyksen äärelle. Ottelu sai kuitenkin valitettavan käänteen, jollaista ei kukaan pystynyt ennakoimaan. Tapahtuma oli järkytys kaikille, myös meille. Koko tiimi teki lähetystä erittäin vaikeassa tilanteessa, ja kertoi tapahtumista tilanteen vakavuuden vaatimalla tavalla”, Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen sanoo.

“Dramaattiset kuvat ovat järkyttäneet katsojia ympäri Eurooppaa. EM-kisojen kansainvälisestä signaalista vastaa kansainvälinen ohjaaja, jolle tilanne tuli yllättäen. Kukaan ei halua nähdä tällaisia tilanteita ja on tärkeää, että hengenvaarallisia loukkaantumisia ei näytetä lähikuvissa. Poikkeuksellinen tilanne käydään varmasti kaikkialla tarkasti läpi, ja siitä otetaan opiksi”, Palonen jatkaa.

Huuhkajien avausta seurattiin digitaalisessa kisakatsomossa

Yle tarjoaa kesän EM-kisoissa täysin uudenlaisia tapoja osallistua kisalähetyksiin. Esimerkiksi digitaalisessa kisakatsomossa voi seurata ottelutapahtumia hetki hetkeltä ja samalla keskustella chatissa yhdessä muiden fanien kanssa. Tanska–Suomi-ottelussa chatissa vieraili 116 000 uniikkia kävijää. Uudenlainen hetki hetkeltä -seuranta keräsi 665 000 sivulatausta ja sitä luettiin yli 6500 tuntia. Chatissa julkaistiin yli 3000 viestiä.

Yle näyttää kaikki jalkapallon EM-kisojen ottelut suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Kaikki ottelut selostetaan suomeksi ja ruotsiksi. Radion puolella Suomen otteluita voi seurata suorana Yle Puheella. Suomen seuraava ottelu pelataan keskiviikkona 16.6., kun Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa.

Lähteet: TV-mittaritutkimus, Finnpanel Oy, 12.6.2021. Luvut edustavat Suomen yli 4-vuotiasta väestöä (tv-katsojaluvut). Ylen datapilvi (muut luvut).