Hyppää pääsisältöön

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Lainaajat

Tellustajien lainaajat
Tellustajien lainaajat Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Oletko lainannut ystävältäsi lelua tai käynyt kirjastossa lainaamassa kirjoja? Silloin olet osa jakamistaloutta. Läheskään kaikkea ei tarvitse ostaa itselle omaksi.

Jakamistalous tarkoittaa sitä, että jokaisen ei tarvitse omistaa kaikkea itse, vaan asioita voi jakaa muiden kanssa. Voit lainata jonkun toisen omistamia tavaroita, lainata muille omia tavaroitasi tai omistaa yhdessä naapurisi kanssa vaikkapa ruohonleikkurin. Jakamistaloudessa sellaiset tavarat, joita käytetään vain harvoin, jaetaan muiden kanssa. Tavarat eivät siis jää lojumaan käyttämättöminä kaappiin.

Läheskään kaikkea ei tarvitse ostaa itselle omaksi. Jos esimerkiksi haluaa oman skeittilaudan, kannattaa lainata sitä ensin, että näkee, tuleeko sitä käytettyä. Kun lainaa asioita, eikä omista, kodin nurkat eivät täyty tavarasta.

Jakamistalouden avulla säästyy rahaa ja luonnonvaroja, kuten materiaaleja ja energiaa. Mieti vaikka kerrostaloa, jossa asuu 100 perhettä. Jos kaikki ostaisivat oman ikkunanpesurin, pitäisi valmistaa 100 ikkunapesuria. Jos kerrostalossa olisi 1 ikkunanpesuri, jota 100 perhettä voisi lainata, tarvittaisiin vain 1 ikkunanpesuri. Järkevää, eikö? Luontokin kiittää.

Osaa esineistä tulee käytettyä todella harvoin, kuten juhlapukuja ja joitain lautapelejä. Ja ikkunanpesureita myös!

Mitä hyvin harvoin käytettyä teidän kodistanne löytyy?Kirjastosta voi lainata muutakin kuin kirjoja
Kirjastot ovat hyvä esimerkki jakamistaloudesta. Kirjastossa on tuhansia kirjoja, joita voi lainata, eikä niitä tarvitse hankkia omaksi omaan kirjahyllyyn. Kirjastoissa on myös elokuvia, levyjä, nuotteja ja lehtiä. Joistain kirjastoista voi lainata urheiluvälineitä, pelejä ja roskapihtejäkin.

Kirjasto on nerokas keksintö! Olisihan se hönttiä, että kirja tulisi luetuksi vain kerran, kun sen saman kirjan voi lukea esimerkiksi 1000 eri ihmistä. Mitä kaikkea teidän kirjastostanne voi lainata? Voitteko te ehdottaa kirjastoon lisää lainattavaa?


Mökkejä ja autoja vuokralla
Melkein mitä vain voi lainata. Jo tällä hetkellä monet lainaavat toisilleen esimerkiksi kotejaan, mökkejään, veneitään, kodinkoneitaan, autojaan ja autokyytejään. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tai voikaan lainata! Kuten hammasharjaa – sitä ei ehkä halua lainata kenellekään. Lempipehmoaankaan ei ehkä kannata lainata, jos sille vaikka käy jotain. Eikä kärpästen kannata esimerkiksi lainata hämähäkkien verkkoja, sillä ne vain jäisivät niihin kiinni! Onko sinulla jotain sellaista, mitä et haluaisi lainata muille? Mitä taas voisit hyvinkin lainata muille?


Perusta kotiisi lainaamo
Kokoa tavaroita, joita voisit lainata muille: äidillesi, isällesi, sisaruksillesi, naapureillesi, ystävillesi tai ihan tuntemattomillekin.
Voitte tulostaa oman lainaamokortin, johon merkitään

  • kuka lainaa
  • keneltä lainataan
  • mitä lainaa
  • koska laina tulee palauttaa

Väritettävä printti avautuu klikkaamalla kuvaa.

Tellustajat: lainaamokortti
Tellustajat: lainaamokortti Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Lainaamon voi perustaa omaan kotiin, pihalle tai vaikka kerrostalon tai rivitalon yhteistiloihin, jos ensin kysyy muilta asukkailta lupaa.

Lainaamo voi olla myös hauska tapa tutustua naapureihin ja saada uusia ystäviä!

Jakamistaloudella on siis monia etuja:
– Se on hauskaa.
– Siinä kohtaa toisia ihmisiä.
– Sillä säästää rahaa.
– Sen avulla säästämme luonnonvaroja ja luontoa.
– Sen kautta saamme vähän käytetyt tavarat tehokkaampaan käyttöön – ne eivät loju kaapissa turhan panttina.


Tellustajat: Lainaajat tv:ssä ja Areenassa:


LISÄTIETOA:
http://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/jakamistalous/
http://jakamistalous.fi/mita-on-jakamistalous/
http://www.sitra.fi/caset/jaettu-ilo-paras-ilo/
http://yle.fi/uutiset/3-8087966
http://www.hs.fi/talous/art-2000005308619.html
http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Kirjasto_on_jakamistalouden_suunnannaytt(186091)?fbclid=IwAR1FReW-JbN6gYkeFMGve8__PkMTRfO_sy_MXUmAk7yVFLyZKPnYt6P_QNk
http://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/kestava-kulutus/

Lisää ohjelmasta