Hyppää pääsisältöön

Omaan kotiin muuttaminen on siirtymäriitti – Kerro, millaisia kokemuksia sinulla on, kun muutit omaan kämppään?

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen Yle Radio 1,havaintoja ihmisestä

Koti tarkoittaa ihmisille eri asioita niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Koti voi tuoda mieleen jonkun tietyn paikan tai tunteen. Koti on arjen ja elämän keskus.

– Koti voi olla eri paikka kuin se, jossa konkreettisesti asutaan. Esimerkiksi ihmiset ovat voineet asua opintojen tai töiden vuoksi eri paikkakunnalla, mutta he voivat kokea, että koti on jossain muualla, sanoo Lundin yliopistossa ihmisoikeustutkimuksen lehtorina työskentelevä Miia Halme-Tuomisaari. Tuomisaari on kirjoittanut myös Kaikki kotona -kirjan, jossa pohditaan koronan vaikutusta kodin merkitykseen niin Suomessa kuin maailmallakin.

Suomalaisessa yhteiskunnassa yksin pärjäämisen vaatimus on aika korkea.

Suomessa lapsuudenkodista muuttamista pidetään jonkinlaisena siirtymäriittinä nuoruudesta aikuisuuteen. Omilleen muuttamista pohditaan usein vain arjen kautta, eli pyykit on pestävä, ruokaa ostettava ja laskut maksettava.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa yksin pärjäämisen vaatimus on aika korkea. Joskus voi olla, että koetaan painetta muuttaa kotoa tietyn ikäisenä, pohtii Halme-Tuomisaari.

Omilleen muutetaan usein opintojen perässä toiselle paikkakunnalle. Muutto voi olla myös myönteinen muutos, joka mahdollistaa omannäköisen elämän aloittamisen ja vastuun kantamisen. Toisille muutto voi olla jotain muuta.

– Puhutaan siitä, että osalla nuorista on vaikeuksia selviytyä arjessa: koetaan yksinäisyyttä ja on mielenterveyden ongelmia. Voiko osa vaikeuksista liittyä lapsuudenkodista muuttamiseen. Tästä ei ole tietääkseni tutkimusta olemassa, pohtii Halme-Tuomisaari.

Sama malli ei välttämättä sovi kaikille.

Useissa Euroopan maissa on tavallista, että useat sukupolvet asuvat vakituisesti saman katon alla yhdessä. Nuorilla ei ole kiirettä muuttaa pois kotoaan.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa puhutaan usein elämän monimuotoisuudesta ja omien polkujen valinnan tärkeydestä. Voisiko oma polku olla sitä, että lapsuudenkodissa asuu vielä 25-vuotiaana? Sellainen on esimerkiksi Italiassa hyvin tavallista, sanoo sosiaali- ja kulttuuriantropologian ja kansainvälisen oikeuden dosentti Miia Halme-Tuomisaari.

Täytä lomake.