Sylvään koulun rehtori Jari Andersson haluaisi puuttua koulumaailman epäkohtiin, mutta juurisyihin hän ei aina oikein pääse kiinni. Hänestä koululla pitäisi olla vahvempi rooli kasvatustyössä, mutta välillä työ on vaikeaa. Perusopetuksen lainsäädäntöä on muutettu niin, että nykyään yksilön vapaudet ja oikeudet menevät oppilaan kasvattamisen ja kurittamisen edelle.
Kiusaamiseen ja epäoikeudenmukaisuuteen puuttuminen ovat rehtori Jari Anderssonille tärkeitä asioita, sillä häntä ohjaa vahva käsitys oikeasta ja väärästä.
– Minusta pitäisi määrätä mm. selkeät velvoitteet kiusaamisen puuttumiseen ja epäkohtien välittömään hoitamiseen sekä antaa toimivaltaa kouluille.
Rehtori ihmettelee, mikä koulumaailmaa oikein vaivaa, kun juristit voivat puuttua kasvatukseen.
– Olen sitä mieltä, että mitä enemmän koulua koskevaa lainsäädäntöä tiukennetaan, sitä vähemmän koulun viranhaltijoilla on vastuullista toimivaltaa puuttua epäkohtiin.
Valtakunnallista julkisuutta
Vuonna 2018 laissa säädettiin, että koulun tehtävä on informoida huoltajia koulumatkalla tapahtuneesta kiusaamisesta. Näin ollen - nykylain mukaan - koulu ei voi puuttua esimerkiksi koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen.
– Jos lapsi tulee kertomaan rehtorille tai opettajalle kiusaamisesta, minun tulisi rehtorina sanoa, että kerrotaan tämä huoltajille, jotka sitten hoitavat tämän.
– Koska rehtorin ja opettajan tulisi olla toiminnan auktoriteetteja, jotka puuttuvat, turvaavat ja hoitavat oppilaan asioita, aion jatkossakin puuttua tosi tiukasti kiusaamiseen.
Jari Andersson on kolkutellut toimivaltojensa rajoja niin, että hänen toimintansa on poikinut kanteluita, nuhteita ja syytteitä – toisaalta hän on saanut myös muutoksia aikaan.
Vuonna 2013 perusopetuslakiin tehtiin muutos, jota sanotaan ns. koulurauhapaketiksi tai oppilashuoltolaiksi, joka antaa opettajille ja rehtoreille enemmän valtuuksia ylläpitää työrauhaa.
Vuonna 2012 rehtori sai apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen, koska laittoi tupakasta kärähtäneet oppilaat kirjoittamaan esseen tupakoinnin vaaroista jälki-istunnon sijaan.
– Päätös, ettei näitä töitä voi teettää, oli aikanaan yllättävä.
Aikaisemmin oppilasta ei saanut komentaa siivoamaan jälkiään, jos hän heitti esimerkiksi ruokalassa lautasen lattialle.
– Näin on. Nykyään voi joutua siivoamaan omat jälkensä, kunhan ikätaso otetaan huomioon.
Aikaisemmin oikeusoppineet tulkitsevat tilanteen niin, että perusopetuslaki ei tunne työrangaistusta, täsmentää Andersson.
Rehtorin työhuoneen susi jää mieleen
Rehtorin työhuoneessa selvitetään monenlaisia asioita kuten kiusaamista.
– Kun oppilas tulee luokseni selittämään asiaansa, silitän hyvin rauhallisesti sutta ja kuuntelen. Tämä kohtaaminen rehtorista ja sudesta jää varmasti monelle tytölle ja pojalle mieleen!
Andersson sanoo antavansa aikaa miettimiselle ja olevansa hyvin perusteellinen, kun kiusaamista tai työrauhan rikkojan asiaa selvitetään.
– Usein jännitys sulaa siihen, kun oppilas saa työstää omaa ajatustaan ja kirjoittaa tapahtumien kulkua paperille. Ennen loppuu koiralta pissa kuin rehtorilta aika hoitaa asiat kuntoon, vakuutta Andersson.
Rangaistustapauksissa annetaan jälki-istuntoa tai asia voidaan keskustella tukiopetuksen avulla.
Entinen kiusattu puuttuu kiusaamiseen
Anderssonin mielestä kiusaajat ja häiriköt kohdistavat kiusaamista niihin, jotka ovat ulkonaisesti erilaisia tai muutoin erityisiä. Tämän hän tietää omasta kokemuksestaan.
– Minulla on silmien raskasluomisuus eli ptoosi, jonka vuoksi olin koulussa kiusaamisen kohteena. Kokemuksistaan huolimatta Jari Andersson kouluttautui opettajaksi sekä rehtoriksi ja toimii rehtorina samassa koulussa, jota itse kävi lapsena.
– Varmaan oli vaikeaa yläkoulun opettajilleni, että olin ensin heidän oppilaansa, sitten heidän kollegansa. Nykyään toimin entisten kollegojeni esimiehenä.
Maalaisjärki kadoksissa
Jari Andersson puhuu perinteisen koulun ja yhtenäiskulttuurin puolesta. Hänestä koko kylän tulee kasvattaa lapsia. – Lapset tarvitsevat kuria, rajoja ja rakkautta kuten aikuisetkin!
Mediassa käydään kouluopetuksesta, kurinpidosta ja kiusaamisen ehkäisystä monenlaista keskustelua.
– Ääneen pääsevät useimmiten ne, jotka eivät elä koulun arjessa, sanoo rehtori, jolle kuri tarkoittaa rajoja ja välittämistä.
Myös koulun asiantuntijuus ja arvostus ovat Anderssonin mielestä kadoksissa. Aktiivisena toimijana Andersson on esitellyt toivomiaan linjauksia myös mediassa.
Aamulehden mielipidekirjoitus julkaistiin 4.11.2020.
Sylvään koulu
Sylvään koulu on ensimmäinen peruskouluksi rakennettu koulurakennus, joka sijaitsee Rautaveden rannalla Sastamalassa.
– Meillä kävi alkuaikoina paljon kansainvälisiä ryhmiä tutustumassa uudenlaiseen oppimisympäristöön, kuten biologian demostraatiotiloihin, kemian luokkiin, kuvataiteen tiloihin sekä musiikkiauditorioon.
Yläkoulun pihalla on keinuja, kiipeilytelineitä ja koripallokenttä ja muuta toiminnalliseen välituntiin sopivaa.
– Oppilaat saavat olla nurmikolla ja piha-alueen asfaltilla, mutta muutoin koulualue on tarkkaan rajattu.
Elämää Sastamalassa
Andersson sanoo viettäneensä suhteellisen onnellista lapsuutta Sastamalan omakotialueella.
– Kävimme paljon isän kanssa sieni- ja marjametsällä, sillä isäni rakasti luontoa. Hän metsästi pienlintuja ja jäniksiä ja opetti minua ja veljeäni luonnon kautta.
Kodin oppeja ovat esimerkiksi: Periksi ei anneta. Oma polku pitää osata valita itse. Omat kahnaukset ja riidat tulee selvittää itse.
Jari Andersson raportoimaan lastenoikeuksista – “Nimitys on todella suuri kunnia”