Hyppää pääsisältöön

Elinsiirrosta toipunut Marko Karvinen löysi ystävät futisfaneista – Kun Christian Eriksen lyyhistyi edessämme, yhteisöllisyys näytti voimansa

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattaja Marko Karvinen Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa kesäkuussa 2021.
Suomen maajoukkueen kannattaja Marko Karvinen Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa kesäkuussa 2021. Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattaja Marko Karvinen Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa kesäkuussa 2021. Kuva: Joni Haltia Huuhkajat,Jalkapallofanit

Kun Christian Eriksenin sydän pysähtyi jalkapallon EM-kisojen Tanska–Suomi-ottelussa 43 peliminuutin kohdalla, oli Marko Karvinen 20 metrin päässä Suomen kannattajakatsomossa.

Parkenin stadionin yleisön huuto ja juhlinta lakkasi veitsellä leikaten. Karvinen ja koko muu stadionin yleisö ymmärsi välittömästi, että nyt tapahtui jotain vakavampaa. Niin ymmärsivät myös sadat miljoonat tv-katsojat ympäri maailmaa.

Kukaan katsojista ei huudellut “nouse jo ylös” tai mitään muuta vastaavaa, joka on tavallista vähemmän vakavissa loukkaantumistilanteissa.

Ensiapuhenkilökunta saapui paikalle ja aloitti Eriksenin elvyttämisen suomalaisten silmien edessä ja pian nähtiin, kuinka Eriksenin rintaa painettiin defibrillaattorilla. Ymmärrettiin viimeistään silloin, että nyt on tosi kyseessä.

Marko Karvinen on käynyt kuoleman kellarin ovella. Siksi Karvisen asenne kuolemaan on varmasti erilainen kuin ihmisillä, jotka eivät ole koskaan nähneet kuolemaa läheltä. Tästä huolimatta Christian Eriksenin sydämen pysähtyminen tuntui todella pahalta. Nuorella, kovassa fyysisessä kunnossa olevalla ihmisellä odottaa olevan paljon elinvuosia jäljellä.

Helpotus oli suuri kun Eriksen saatiin elvytettyä ja hän vilkutti Parkenin katsomolle. Silloin Karvinen tiesi, että Eriksen tulee todennäköisesti selviämään.

En ole koskaan kokenut tuollaista yhteisöllisyyttä.― Marko Karvinen tunnelmasta Parkenin katsomossa

Suomen maajoukkueen kannattajat keksivät pian idean: aloitetaan huutamaan Christian Eriksenin nimeä. Marko Karvisen katsomonosa aloitti rytmikkään huudon: “Christian” ja sivukatsomo vastasi tähän “Eriksen”. Pian koko stadionin yleisö yhtyi suomalaisten aloittamaan kannustukseen. Rytmikäs “Christian” – “Eriksen” -vuorohuuto täytti stadionin.

– En ole koskaan kokenut tuollaista yhteisöllisyyttä, toteaa Marko Karvinen nyt reilu viikko tapahtumien jälkeen. Tuo yhteisöllisyys on kantanut koko kisojen ajan eri maiden kannattajien keskuudessa. Suomalaiset jalkapallokannattajat ovat saaneet valtavan määrän kiitosta muiden maiden kannattajilta, niin tanskalaisilta, venäläisiltä, belgialaisilta kuin muiltakin joita suomalaiset ovat kohdanneet.

Kävi Huuhkajille miten tahansa, on inhimillisyys suurin voittaja näissä jalkapallokisoissa.

Katso minidokumentti Marko Karvisesta:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua