Hyppää pääsisältöön

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Kasvattajat

Tellustajien kasvattajat
Tellustajien kasvattajat Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Kasvun seuraaminen on ihmeellistä niin lapsille kuin aikuisille, sillä jokainen siemen on uuden elämän alku. Kun siementä ravitaan mullalla, vedellä ja valolla, siitä kasvaa taimi ja taimesta kasvi, joka aikanaan voi puhjeta kukkaan ja tuottaa satoa.

Pienellekin lapselle voi antaa oman viljelmän, josta hän saa olla vastuussa. Onnistumisen kokemuksen takaamiseksi vanhemman kannattaa kuitenkin valvoa kylvöksen onnistumista.

Tellustajat: salaatti
Tellustajat: salaatti Pikku Kakkonen,tellustajat
Tellustajat: tomaatti
Tellustajat: tomaatti Pikku Kakkonen,tellustajat

Itse kasvattaminen antaa elämyksiä ja kohottaa itseluottamusta. Kun käpälät painaa multaan, kehoon kertyy hyviä mikrobeja, joista on hyötyä puolustuskyvylle. Hyötykasvien viljely myös opettaa, mistä ruoka tulee ja innostaa maistelemaan satoa. Sato tuntuu arvokkaalta ja erityisen herkulliselta, kun se on kasvattanut itse! Jos vuodenaika ei salli ulkona mönkimistä, taimi- ja versokasvatusta voi harrastaa myös ikkunalaudalla.


Versokasvatus tuottaa nopeasti iloa
Versokasvatus on helppoa ja nopeaa, ja sitä voi harrastaa mihin aikaan vuodesta vain. Ensimmäiset versot kurkistavat mullan alta jopa viikon päästä kylvämisestä.

Tarvikkeet

  • sopivan, matalan astian
  • multaa (herneille ja krassille riittää myös kostea talouspaperi)
  • rei´itetyn muovipussin
  • siemeniä

Versotukseen sopivat esim. soppaherneet, auringonkukansiemenet, vihanneskrassin siemenet, vehnänjyvät, apilan siemenet, retiisin siemenet ja ruohosipulin siemenet.

Liottakaa siemeniä yön yli, jos mahdollista. Tämä nopeuttaa itämistä. Laittakaa kylvöastiaan 2–3 cm multaa. Kostuttakaa multa. Levittäkää siemenet tasaisesti ja tiheästi. Heittäkää siementen päälle ohut multapeite. Peittäkää kylvös muovipussilla, jossa on reikiä. Pitäkää kylvös kosteana. Välttäkää liikaa kosteutta. Kun siemenet ovat itäneet, poistakaa muovi.

Versoista voi leikata satoa, kun ensimmäiset lehdet ovat kehittyneet. Nauttikaa superterveellisiä versoja ruokien seassa tai napsikaa sellaisenaan.


Tehdään yhdessä kevätkylvöjä
Mitä ihanaa pihalle tai parvekkeelle voisi tänä vuonna kylvää? Aloittakaa helpoista ja turvallisista lajeista.
Tehkää yhdessä valitsemillenne siemenille kylvökalenteri ja askarrelkaa taimille purkit. Kierrätyspurkkeja saa esimerkiksi vanhoista jugurtti- ja maitopurkeista tai muovisista elintarvikepakkauksista. Kokeilkaa myös läpinäkyvää tomaattirasiaa, joka toimii oivana minikasvihuoneena.

Helppoja kasveja ovat retiisi, salaatti, kurkku, ruohosipuli, pavut sekä syötävät kukat kuten köynnöskrassi, pienet syötävät orvokit, kehäkukka ja kääpiösamettikukka.

Miten olisi kasvukisat? Asettakaa kylvöksiä muutamalle eri ikkunalle ja tarkkailkaa, missä siemenet itävät ensimmäisenä?


Lähiruoka pienentää päästöjä
Mitä lähempää ruoka tulee, sitä vähemmän sitä on pitänyt kuljettaa ja säilöä. Lähiruoka on myös tuoretta ja vieläpä satokauden mukaista. Oman parvekkeen ja pihan lisäksi lähiruokaa voi kalastella ruokapiireistä, toreilta, kauppahalleista ja oman ruokakaupan vihannesosastoilta. Jotkut lähiruokatilat ottavat myös vierailijoita vastaan! Lähiruokaa hankkimalla tuette paikallisia yrittäjiä.


Väritystehtävä: Myyjä-myyrän torikärryt. Väritettävä printti avautuu klikkaamalla kuvaa.
Tellustajat: tehtävä
Tellustajat: tehtävä Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Tellustajat: Kasvattajat tv:ssä ja Areenassa:

LISÄTIETOA:
http://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/hyotykasvit/versojen-kasvatus/
http://kaupunkiviljely.fi/mita/syotavat-kukat/
http://yle.fi/uutiset/3-10999980
http://yle.fi/uutiset/3-10915372
http://www.sitra.fi/caset/tuoretta-ruokaa-lahituottajia-tukien/
http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/paikallinen-hyvinvointi/lahiruoka-suomessa
http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/paikallinen-hyvinvointi/lahiruoka-suomessa/ruokapiiri-pyorii
http://www.omapelto.fi/
http://yle.fi/uutiset/3-7598523

Lisää ohjelmasta