Hyppää pääsisältöön

Nuoret sukupolvet haluavat tehdä työtä, joka vastaa heidän arvojaan – Kerro, mitkä asiat ovat sinulle työssä tärkeitä?

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen Yle Radio 1,havaintoja ihmisestä

Nuoria sukupolvia on luonnehdittu, että he haluavat edistää yhteistä hyvää. Tämä ilmiö näkyi myös Työn sukupolvet -tutkimuksen haastatteluissa.

– Nuoret haluavat tehdä työtä, joka vastaa heidän omia arvojaan. Heille on tärkeää, että he voivat seistä sen yrityksen arvojen takana, jossa työskentelevät, sanoo ohjelmajohtaja Jenni Simonen E2-tutkimuslaitoksesta.

Työn sukupolvet -tutkimus murtaa stereotyyppistä ajattelua koulutuksesta ja työstä. Itsensä toteuttaminen on tärkeää sekä korkeasti että matalammin koulutetuille, mutta se näkyy eri tavoin. Esimerkiksi korkeasti koulutetuille mahdollisuus kehittää itseään korostuu ja työn sisäinen anti on tärkeää.

– Vähemmän koulutetuille ja suorittavan työn tekijöille itsensä toteuttaminen tulee ammattiylpeyden kautta. Heille on tärkeää tehdä työnsä ja saada siitä kiitosta ulkopuolelta, kertoo Simonen.

Nuoret haluavat tehdä työtä, joka vastaa heidän omia arvojaan.

Työn sukupolvet -tutkimuksessa verrattiin nuorten ja keski-ikäisten näkemyksiä työelämästä. Nuoret luonnehtivat itseään työntekijöinä joustaviksi, sopeutuvaisiksi. He oppivat näppärästi uusia taitoja.

– Nuoret haastateltavat määrittelivät omiksi kielteisiksi työntekijyyden piirteiksi liiallisen idealismin ja itsevarmuuden ja kärsimättömyyden. He haluaisivat kaiken ja heti, kertoo ohjelmajohtaja Jenni Simonen.

Lähes puolet suomalaisista kokee työelämän niin kiireiseksi ja kuormittavaksi, että pelkää kuormittuvansa liikaa.

Yksi työn tärkeimmistä merkityksistä on toimeentulo. Palkan suuruuden merkitys korostuu miehillä. Naisillekin taloudellinen toimeentulo on tärkeää, mutta sen lisäksi myös työn sisällöllä on merkitystä. Naisten ja miesten työelämäasenteet eroavat vain vähän.

– Sukupuolten väliset erot näkyivät tämän tutkimuksen aineistojen perusteella siinä, että naiset kokevat kuormitusta ja uupumista miehiä enemmän. Naiset suhtautuvat miehiä myönteisemmin ammattiyhdistysliikkeeseen, kertoo ohjelmajohtaja Jenni Simonen.

Tutkimuksen mukaan kokemus työn kuormittavuudesta ja kiireestä on arkea eri ikäryhmissä, sukupolvissa ja sukupuolissa.

– Tämän tutkimuksen perusteella lähes puolet suomalaisista kokee työelämän niin kiireiseksi ja kuormittavaksi, että pelkää kuormittuvansa liikaa. Se on tietysti ehdottomasti hälyttävä viesti ja sellainen asia, johon meidän tulee yhteiskuntana pysähtyä, toteaa Simonen.

Täytä lomake.
 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat marraskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat marraskuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.