Hyppää pääsisältöön

Yle aloittaa verkkouutisten vaihdon eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden kanssa

Nainen käyttää pad-laitetta saunan eteisessä.
Heinäkuun alusta alkaen Ylen uutissivulla voi lukea, kuunnella tai katsoa myös muiden eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden verkkojuttuja. Nainen käyttää pad-laitetta saunan eteisessä. Kuva: Laura Mainiemi / Yle Yle,mobiililaitteet,brändikuvat 2020

Euroopan yleisradiounioni EBU:n hankkeessa on mukana 10 yleisradioyhtiötä. Projekti pyrkii lisäämään Euroopan kansalaisten ymmärrystä toisistaan.

Yle on mukana EBU:n Ikkuna Eurooppaan (A European Perspective) -hankkeessa, jossa eurooppalaiset yleisradioyhtiöt jakavat verkkouutisia keskenään. 1. heinäkuuta alkaen Ylen verkkosivuilla voi kuluttaa myös muiden eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden tekemiä verkkojuttuja, jotka tekoäly kääntää englanniksi.

“Luomme yhdessä muiden EBU-yhtiöiden kanssa helpon tavan, jolla voi kuluttaa muiden Euroopan maiden yleisradioyhtiöiden uutisjuttuja ja seurata asioita jotka toisissa maissa puhuttavat. Erilaisten valeuutisten aikana meille jokaiselle on yhä tärkeämpää päästä helposti käsiksi tietoon, joka on tarkistettua ja luotettavaa. Hankkeen tarkoituksena on kertoa nykyistä laajemmin eurooppalaisten elämästä ja meihin vaikuttavista uutisista”, Yle News Labin päällikkö Jukka Niva kertoo.

Ylen valikoimia juttuja tullaan aluksi julkaisemaan yle.fi/uutiset-sivun Ulkomaat-osaston alaidassa. Myöhemmin Ikkuna Eurooppaan -upotuksia voi löytää myös Ylen erilaisten uutisjuttujen sisältä. Verkkojutut voivat olla niin videota, audiota kuin tekstiä.

Yleisradioyhtiöt ovat jo vuosikymmenten ajan jakaneet keskenään tv-materiaalia uutisjuttuja varten, ja tämän hankkeen myötä yhteistyö laajenee verkkoon. Hankkeen kokeiluvaihe kestää 8 kuukautta. Mukana ovat Belgian, Ranskan, Saksan, Irlannin, Italian, Portugalin, Espanjan ja Sveitsin yleisradioyhtiöt sekä saksalais-ranskalainen yhteiskanava ARTE.

Jutut julkaistaan ainakin aluksi vain englanniksi, sillä tällä hetkellä tekoälyyn perustuvat käännösohjelmat eivät käännä eurooppalaisia kieliä suomeksi tarpeeksi luotettavasti.

“Englannin kieli helpottaa juttujen kulutusta myös Suomessa, koska useammat suomalaiset ymmärtävät englantia ainakin paremmin kuin esimerkiksi saksaa, italiaa, ranskaa tai portugalia”, Niva sanoo.

Vastaavasti Yle jakaa muille yleisradioyhtiöille Ylen englanninkielisen uutispalvelun Yle Newsin sisältöjä.

Ikkuna Eurooppaan -hankkeen rahoituksesta vastaa EBU. Hankkeesta voi lukea lisää EBU:n verkkosivuilta.