Hyppää pääsisältöön

Radion Pyhiinvaelluskirkossa etsitään tapoja levätä ja toimia ympäristöhuolten keskellä

Seurasaaren Pyhiinvaelluskirkon vaeltajia ja äänittäjiä.
Elokuun Pyhiinvaelluskirkossa kuljetaan merellisessä ja metsäisessä maisemassa. Kuvassa Matti Littunen ja Anna-Kaisa Kemppi äänittämässä sekä pyhiinvaeltajat, muusikko Tuuli Malve ja kanttori Teija Tuukkanen. Seurasaaren Pyhiinvaelluskirkon vaeltajia ja äänittäjiä. Kuva: Kirkon viestintä/Elina Vaittinen Seurasaari,jumalanpalvelus,pyhiinvaellukset

Levätä laakereillaan vai aktivoitua - mitä tehdä, kun ympäristön tila ahdistaa? Voiko kaupungin kiireessä rauhoittua?

Pyhiinvaelluskirkon miljöönä elokuussa on merellinen ja metsäinen Seurasaari, vanha kansanpuisto, luonnonsuojelualue ja ulkomuseo. Lintujen laulun ja askelten rahinan rauhoittavassa äänimaisemassa pyhiinvaelluskirkon patikoijat pohtivat, mikä on oikea tapa suhtautua ympäristökriisiin. Pyhiinvaellusmatkalla tavataan teologian tohtori, pastori Panu Pihkalan, joka on tutkinut ympäristöahdistusta. Pihkalan johdolla pyhiinvaeltajat pohtivat, mikä on kristinuskon näkökulmasta oikea tapa suhtautua ilmastonmuutokseen ja miten voi rauhoittaa omaa mieltä luonnon tilanteen ahdistaessa.

Kokeneet pyhiinvaeltajat Lea Purhonen ja Hannu Varkki antavat vihjeitä, miten omassa kotiympäristössä voi löytää hiljentymisen keinoja vaikkapa ruuhkaisella metromatkalla, ja mitä linnut opettavat pyhiinvaeltajalle.

Toimittaja Elina Vaittinen, muusikko Tuuli Malve, pastori Hannu Varkki, pyhiinvaellusopas Lea Purhonen ja kanttori Teija Tuukkanen vaeltavat Helsingin Seurasaaren pysähtymisen ja hiljentymisen polulla. Matkalla he pohtivat ympäristökysymyksiä, kuulostelevat lintuja ja etsivät rauhaa kaupunkiluonnosta. Samalla vietetään jumalanpalvelusta, jonka kirkkovuoden tekstit liittyvät luomakunnan sunnuntain teemoihin.

Ohjelman muusikoina ovat Tuuli Malve, kitara, viulu ja laulu sekä Teija Tuukkanen, klarinetti, nokkahuilu ja laulu. Lauluryhmässä musisoivat lisäksi Elina Vaittinen, Lea Purhonen ja Hannu Varkki. Pyhiinvaellusmusiikkina lauletaan mm. Taizé-lauluja.

Pyhiinvaelluskirkko on kuultavissa Yle Areenassa lähetysajankohdan jälkeen.