Hyppää pääsisältöön

Yle Puheen kesässä miehiä mekoissa, rakkaustarinoita ja neuloosia

Kuvassa henkilö kuuntelee makuultaan radiota.
Kuvassa henkilö kuuntelee makuultaan radiota. Kuva: Kati Keinonen Yle Puhe

Yle Puheen kesässä vietetään rakkauden kesää, tutustutaan drag-ilmiöön ja käydään keskusteluja käsitöiden äärellä. Tervetuloa kuulolle!

Puheen Kesäaamu - koko kesä kolmessa viikossa
Arkisin 5. - 23.7. kello 7-10.
Puheen Kesäaamu ottaa spurtin ennen olympialaisia ja tarjoaa hyväntuulista seuraa heinäkuun aamun tunteihin. Studiossa kaksi koota, Kata Salaspuro ja Kati Lahtinen.

Vaatekaappi
Puheen Kesäaamun sarja Vaatekaappi syventyy pukineiden ja asusteiden kiehtoviin tarinoihin. Monelle meistä pukeutuminen on niin arkinen automaatio, että voi olla yllätys, millaista historiaa kantavat kauluspaita, olkaimet tai esimerkiksi sukat. Sarjan toimittaa Kata Salaspuro.

Farkut
Solmio
Kauluspaita
Verkkosukkahousut
Kiltti

Maiharit
Printtipaita
Bikinit
Vyölaukku
Sukat

Öljykangastakki
Rintaliivit
Henkselit
Minihame
23.7. Fedora

Annan kesäklassikko
Annan kesäklassikko on valikoima kesäisesti soivia ja kesään kuuluvia kappaleita. Sarjan toimittaa Anna Cadia.

Reino & Rhinos: Aurinko
Kings of Convenience feat. Feist: Catholic Country
Karina: Bambi (Minna remix)
Dodgy: Staying Out For The Summer
Pepe Willberg: Aivan sama mulle mä oon onnellinen
Blur: She’s so high
Pykäri: Omena
Guru: Loungin’
Malla: Ootko valmis
Juhani: Poljen mun pyörän
Kurt Vile & Courtney Barnett: Continental Breakfast

Kuvassa Tuija Pehkonen.
Kuvassa Tuija Pehkonen. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe,Tuija Pehkonen

Tuija Pehkonen - rakkauden kesä
Arkisin 5. - 22.7. klo 10.02
Toimittaja ja mediapersoona Tuija Pehkosen kesäisissä henkilöhaastatteluissa tavataan jälleen suomalaisille tuttuja henkilöitä. Haastattelujen kantavana voimana on tänä kesänä suurin kaikista, rakkaus. Teemaa tarkastellaan monesta vinkkelistä ammentaen erityisesti vieraan omista arvoista ja kokemuksista. Lämmin ja rehellinen keskusteluhetki avaa ovia myös uusille ja odottamattomille avauksille.

Tuija Pehkosen vieraina ovat mm. Helsingin arkkipiispa Teemu Laajasalo, toimittajapariskunta Mikko ja Kristiina Kekäläinen, radio- ja somepersoona Veronica Verho, Suomen ensimmäinen bachelor Juha Larmi sekä monia muita tunnettuja julkisuuden henkilöitä.

Kuvassa Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen.
Kuvassa Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen. Yle Puhe

Puikko ja Koukku
Maanantaisin ja tiistaisin 5. - 20.7. klo 11.02
Neuloosi on vallannut Suomen, siksipä myös Jenny " Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen ovat takaisin eetterissä. Ohjelmasarjan kolmannella kaudella mukana on tuttuun tapaan tunnettuja suomalaisia, joita ei ensisijaisesti tunneta käsitöiden tekijöinä, kuten ex-ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen tai Koko kansan puuhamies Markku Saukko. Uudella kaudella luvassa myös keskusteluja käsitöiden äärellä kotimaisesta villasta, vaatteiden tuunaamisesta ja neulonnan suomalaisesta historiasta. Joten virkkaat taikka vuolet, niin kuuntele.

Onnellisten maa?
Keskiviikkoisin ja torstaisin 7. - 22.7. klo 11.02
Suomi on maailman onnellisimpien maiden joukossa, mutta mikä on onnellisuuden salaisuus? Raha, terveys, ihmissuhteet, työ, vai se kuuluisa asenne?

Onnellisuutta ja sen tavoittelemista on tutkittu paljon, mutta yhtä reseptiä onnellisuuteen ei ole löydetty. Salme Unkuri selvittää, mitä tiede ja tutkimus sanovat onnellisuudesta ja tapaa ihmisiä, jotka ovat tuon mystisen tilan saavuttaneet.

Kuvassa Drag-Suomi sarjan toimittaja Ville Soikkeli.
Kuvassa Drag-Suomi sarjan toimittaja Ville Soikkeli. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe

Drag-Suomi
Keskiviikkoisin ja torstaisin 7. - 22.7. klo 11.37
Drag-Suomi on katsaus suomalaiseen drag-kulttuuriin, sen ilmiöihin ja tekijöihin. 6-osainen sarja kurkistaa dragin historiaan, monimuotoisuuteen, pop-kulttuuriin ja tulevaisuuteen.

Dragin historiasta sarjassa kertoo teatteritieteen tohtorikoulutettavana Antti Taipale eli Sheila. Dragista työnä ja osana pop-kulttuuria sarjassa puhuvat Cristal Snow, NikoLa ja näyttelijä Minna Kivelä. Dragin monimuotoisuudesta ja tulevaisuudesta kertoo joukko suomalaisia drag-tähtiä: Theodora Rex eli Jaana Pirskanen, Blut Vendemann eli Jousia Tuonenoja, Viha Piirakka eli Roosa-Maria Karjunen, Drag Leidit Jayden Mars eli Aarni Mikkola, Pola Ivanka eli Mika Tepsa sekä House of Auerin Slaya Bit ja Victoria Line.

Sarjan päättää dragin ABC eli kuinka aloittaa drag-harrastus. Vieraana on Viktor Koolla eli Viktor Antinniemi.

Sarjan toimittaja on Ville Soikkeli.

Ina Mikkola: Tilipäivä
Arkisin 28.6. - 8.7. klo 12.13
Toimittaja Ina Mikkola tapaa podcastissa suomalaisia, joilla on kerrottavanaan poikkeuksellisia tarinoita työelämästä. Miltä tuntuu, kun koko työyhteisö menee sekaisin työpaikkaromanssista? Mitä tapahtuu, kun etenee urallaan huumepöllyissä? Entä millaista on käydä töissä, kun asiakkaat ovat maan vaarallisimpia rikollisia? Kesällä luvalla viisi uutta jaksoa.

Kuvassa Yle Puheen Mitä ihmettä, Japani? -ohjelmasarjan toimittajat Heikki Valkama ja Juuso Pekkinen.
Kuvassa Yle Puheen Mitä ihmettä, Japani? -ohjelmasarjan toimittajat Heikki Valkama ja Juuso Pekkinen. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe,Juuso Pekkinen,Heikki Valkama,Mitä ihmettä, Japani

Mitä ihmettä, Japani?
Uusintana 10 jaksoa 9. - 22.7. ja uusi jakso pe 23.7. klo 12.13
Miksi jokaisella naisella pitää olla nuori rakastaja? Miksi japanilainen design on niin pelkistettyä ja samalla yltiösöpöä? Miten samassa maassa fanitetaan tuhansia vuosia vanhoja kirjoja, koukutetaan ihmiset videopeleihin ja rakastetaan robotteja?

Juuso Pekkinen ja Heikki Valkama sukeltavat japanilaisuuden ytimeen. Välillä se tapahtuu vakavasti, välillä koko studio repeää naurusta.

Juuso Pekkinen Freestyle
Manantaisin klo 14:02
Tässä kesäsarjassa Juuso Pekkinen ei etukäteen tiedä, ketä hän haastattelee – eikä myöskään sitä, mistä jaksossa keskustellaan. Ennen jakson äänitystä Juuso on kuitenkin saanut etukäteen luettavaksi, katsottavaksi, kuunneltavaksi tai koettavaksi jotain, joka ehkä antaa suuntaa tulevalle. Puheen kesässä luvassa kolme Freestyle jaksoa.

Tiina Lundbergin huoltamon kesävieras
Tiistaisin 29.6. - 27.7. klo 14:02
Vieraana ajankohtaisia kiinnostavia henkilöitä, joilla on omakohtainen tarina ja näkökulmia hyvinvointiin, liikuntaan ja terveyteen. Esiin nostetaan myös jokin inspiroiva tapa elää tai ajankohtainen ilmiö.

Kuvassa Kari Kanala.
Kuvassa Kari Kanala. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe,Kari Kanala

Kari Kanala eurofutiksen jäljillä
Keskiviikkoisin ja perjantaisin 11.6. - 9.7. klo 14.02
Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala tekee uuden aluevaltauksen ja lähtee EM-kisojen kunniaksi tutkimusretkelle eurooppalaisen jalkapalloon. Kussakin jaksossa Kanala esittää väitteen, joka kuvaa jotakin futismaata, samalla myös sen jalkapallokulttuuria ja yhteiskuntaa. Väitettä lähdetään selvittämään jalkapallon asiantuntijoiden, pelaajien ja selostajien sekä eri maiden yhteiskunnan tuntijoiden kanssa.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.