Hyppää pääsisältöön

Työsuhdeasiat askarruttavat – tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Nuoret yrittäjät Pirkko ja Emma kitkevät asiakkaan kukkapenkkiä.
Nuoret yrittäjät Pirkko ja Emma kitkevät asiakkaan kukkapenkkiä. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE kesätyö,yrittäjät

Mistä työsopimuksessa sovitaan? Mitä työntekijältä voidaan vaatia? Mitä palkkaan kuuluu? Mitä työtodistuksessa kerrotaan? Näihin artikkeleihin on koottu vastauksia yleisimpiin uutta työpaikkaa koskeviin kysymyksiin.

1. Mistä tiedät, onko tarjottu työsopimus reilu? Voiko määräaikaisen työsuhteen irtisanoa?
Jos työsopimuksessasi mietityttää jokin, et luultavasti ole ainoa, joka asiaa pähkäilee. Selvitimme vastauksia kesätyöntekijöiden yleisiin kysymyksiin.

2. Onko minulla oikeus vessataukoihin? Voiko myöhästelystä saada potkut?
Lävistykset, läheltä piti -tilanteet, sairastumiset ja susirumat työvaatteet – uudessa työpaikassa voi herätä monenlaisia kysymyksiä ja huolenaiheita. Keräsimme niitä koko joukon ja selvitimme vastaukset.

3. Saako peruutetusta työvuorosta palkkaa? Voiko palkkaa pyytää etukäteen?
Palkkapäivä on työsuhteen tähtihetkiä – tai ainakin sen pitäisi olla. Hämminkiä voi herätä esimerkiksi erilaisista lisistä, maksupäivästä tai verokortin unohtamisesta. Asiantuntija avaa palkka-asioiden kiemuroita.

4. Annetaanko työtodistus automaattisesti? Työtodistus katosi, voinko saada uuden?
Työtodistus on arvokas dokumentti antamastasi työpanoksesta ja parhaimmillaan tehokas puolestapuhuja seuraaviin tehtäviin. Mutta mitä tehdä, jos työtodistusta ei ala kuulua, sen sisältö ei ole mieluinen tai huomaat paperin kadonneen teille tietymättömille?