Hyppää pääsisältöön

Jätä jälki itsestäsi – kirjoita yllättävä kirje

Avonainen kirjekuori, jonka sisällä on kaikkea pientä kivaa: koruja, c-kasetti, kukkia, muovisia kirjaimia jne.
Avonainen kirjekuori, jonka sisällä on kaikkea pientä kivaa: koruja, c-kasetti, kukkia, muovisia kirjaimia jne. Kuva: Heidi Gabrielsson 2021 / YLE kirjeet

Milloin viimeksi olet kirjoittanut kirjeen? Tee se nyt, et varmasti kadu. Kannattaa ottaa kynä ja paperi esiin, sillä kirje on parasta kirjoittaa käsin. Seuraavilta riveiltä voit saada inspiraatiota kirjeen laatimiseen.

Kirjoita ystävälle, jonka kanssa menit aamuisin aina kouluun tai sille kaverille, jonka kanssa jaoitte innostuksen samaan harrastukseen. Vai voisitko kirjoittaa bestikselle, jonka kanssa molemmat satuitte ihastumaan samaan tyyppiin?

Kun kerrot kirjeessä elämäsi käänteistä viimeisten vuosien ajalta, käyt samalla läpi omaa tarinaasi. Se on jotain, mitä et välttämättä muuten tekisi.

Olemalla avoin kannustat myös vastaanottajaa kertomaan rohkeasti itsestään.

Kirjeen kautta voit nauraa niille hassuille sattumuksille, jotka sillä hetkellä nolottivat. Olipa se sitten vahingossa päälle jäänyt mikrofoni etäkokouksessa tai väärä sanavalinta häissä, paperille kirjoitettuna tilanne näyttää jo varsin erilaiselta.

Olemalla avoin kannustat myös vastaanottajaa kertomaan rohkeasti itsestään. Muista kuitenkin viimeistään kirjeen lopussa kysyä: mitä sulle kuuluu?

Nainen pitää tyytyväisenä kirjettä poskeaan vasten aamupalapöydässä.
Nainen pitää tyytyväisenä kirjettä poskeaan vasten aamupalapöydässä. Kuva: Cultura RM / Alamy / All Over Press kirjeet

Tee fanikirje yllättävälle henkilölle

Fanikirjeen ei aina tarvitse olla muusikolle, näyttelijälle tai urheilijalle. Tänä kesänä olisi helppoa lähettää fanipostia Huuhkajien maalivahdille, mutta mitä jos kirjoittaisit ihailevaan sävyyn omalle mummollesi?

Fanikirje voi olla osoitettu myös huoltoliikkeen edustajalle, joka kävi korjaamassa sen helteiden keskellä hajonneen ilmastointilaitteen. Me kaikki tarvitsemme kannustusta, ja kehujen lukeminen kirjeestä voimaannuttaa varmasti.

Jos fanittaminen tuntuu sinusta liian sitoutuneelta, suosittelukirje kesäheilaa etsivälle kaverille voi olla vaihtoehtoinen kokeilu. Hyväksymiskirje yllättäen saapuville mökkivieraille on myös yksi mahdollisuus hassuttelevalle kirjoittajalle.

Kirjoita itsellesi ja avaa kirje vasta vuosien kuluttua

Tämä on se juttu, joka välillä käy mielessä, mutta aina jää tekemättä. Moni keski-ikäinen on haikaillut, että olisipa 20-vuotiaana kirjoittanut 40-vuotiaalle itselleen kirjeen. Jossittelun voi lopettaa, vieläkään ei ole myöhäistä aloittaa.

Iloinen nuori lukee kirjettä ikkunan edessä.
Iloinen nuori lukee kirjettä ikkunan edessä. Kuva: Westend61 GmbH / Alamy / All Over Press kirjeet

Tähän kirjeeseen voit kirjoittaa vähän isommatkin virheet tai salaisuudet. Tekstiin voit ladata suurimmat unelmasi tai pahimmat pelkosi. Miltähän tuntuu lukea ne kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Luultavasti hävettää, mutta se voi olla hauskaa.

Kirjeeseen kannattaa ladata paljon sellaisia yksityiskohtia, jotka nyt saattavat vaikuttaa turhilta tai itsestään selviltä. Moni arkinen asia voi muuttua hyvinkin paljon.

Se että kävit tankkaamassa autoon bensaa tai maksoit kaupassa pankkikortilla, voi tuntua tulevaisuuden minän lukemana varsin kiinnostavalta tai hassulta.

Harmaapartainen mies lukee kotona pöydän ääressä kirjettä.
Harmaapartainen mies lukee kotona pöydän ääressä kirjettä. Kuva: Westend61 GmbH / Alamy / All Over Press kirjeet

Kirjoita erokirje pahalle tavalle

Eroamisesta on syytä kertoa ihmiselle aina kasvotusten, mutta erokirjeen voi kirjoittaa myös tottumukselle tai paheelle. Voit kirjoittaa kauniit jäähyväiset vaikka tupakalle tai saunaoluelle.

Itsensä voi haastaa myös kirjoittamalla erokirjeen liialliselle kahvinjuonnille, hassulle tavalle purra kynsiä tai tottumukselle puhua aina puolison päälle. Erokirjeen laatijan on hyvä listata kohdetta kunnioittaen kaikki pätevät syyt eroamiseen.

Mitä pienemmästä paheesta on kyse, sitä suuremmilla sanoilla erokirjeen voi kirjoittaa. Nämäkin rivit kannattaa kirjoittaa tunteella ja rakkaudella, ylisanoja säästelemättä.

Ilahtunut nainen lukee kirjettä kotitoimistossa.
Ilahtunut nainen lukee kirjettä kotitoimistossa. Kuva: Westend61 GmbH / Alamy / All Over Press kirjeet

Kirjoita kirje työkaverille, jota sinulla on lomalla jo vähän ikävä

Kirje on jotain paljon enemmän kuin sosiaalisen median päivitykset tai lyhyet kuulumiset mainostajien rahoittamissa viestipalveluissa. Työkaverille kirjoitetun kirjeen voit antaa heti lomien jälkeen, eikä haittaa vaikka käyttäisit työpaikan sisäistä postia.

Tämä artikkeli on itse asiassa kirjoittajansa kirje työkaverilleen Markolle, jolla alkaa uusi ohjelma nyt heinäkuussa: Marko olet tehnyt hyvää työtä ja olen sinusta ylpeä. Toivottavasti mahdollisimman moni kuulija löytää ohjelmasi.

P.S. Kirjoita pian -nimisessä radiosarjassa avataan kahdeksan koskettavaa suomalaista kirjettä. Marko Pulkkinen selvittää, miten tietyt kirjeet ovat muuttaneet ihmisten elämän suuntaa.

Ohjelma on nostalgiamatka nuoruuteen, haaveisiin ja unelmiin, mutta samalla muistutus läheisten ja tämän hetken tärkeydestä.

P.S. Kirjoita pian!

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri