Hyppää pääsisältöön

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Poimijat

Tellustajien poimijat
Tellustajien poimijat Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Syksyn lähestyessä eläimet alkavat täyttää talvivarastojaan ja massujaan. Linnut napsivat pihlajanmarjoja, hiiret ja oravat piilottelevat siemeniä kätköihinsä. Monet ihmiset sujauttavat kumisaappaat jalkoihinsa, nappaavat korit kainaloon ja lähtevät metsäretkelle keräämään talteen satoa: mustikoita, puolukoita, sieniä ja lakkoja.

Sienten ja marjojen tunnistaminen on hauskaa. Parhaiten syötäväksi kelpaavan sadon oppii tunnistamaan, kun aikuinen näyttää lapselle kädestä pitäen, mitä koriin saa nostaa ja mitä ei. Sienten tunnistamisessa auttaa esimerkiksi Luontoportti. Menemällä metsään saa liikuntaa ja tuoretta, puhdasta ja ravinteikasta lähiruokaa! Luonnossa liikkumisella on isoja hyötyjä lapsille: motoriikan kehittymiselle, mielialalle ja sille, miten aikuisena suhtautuu luonnossa liikkumiseen, eli luontosuhteelle.


Satoa omalta pihalta
Satoa voi kerätä myös kotipihalta. Omenat, viinimarjat, mansikat, luumut, perunat ja muut kannattaa ottaa talteen: pakastaa, kuivattaa, pikkelöidä tai hillottaa talvea varten. Vinkkejä säilöntään saa esimerkiksi Martoilta.

Pihalta ja metsästä napataan maistiaisia myös villivihanneksista, kuten suolaheinästä ja käenkaalista eli ketunleivästä. Pieneen pussukkaan voi kerätä kourallisen kanervaa, apilaa, mustikanlehtiä ja vaikka siankärsämöä, jotka kuivataan ja käytetään teessä. Tärkeintä on muistaa, ettei suuhun sujauta mitään sellaista, mistä ei ole täysin varma! Villivihanneksiin kannattaa tutustua etukäteen.

Myös eläimille kannattaa kerätä satoa, joka auttaa niitä talven yli. Monet linnut pitävät esimerkiksi auringonkukan siemenistä ja pihlajanmarjoista, jotka kuivatetaan ja laitetaan talviruokinta-aikaan puuhun roikkumaan.
Pikkulintujen talvea helpottavat myös talventörröttäjät eli jäykkävartiset kasvit, jotka kuivuvat pystyyn. Niiden siemenet ovat hyvää ja ravinteikasta linnunruokaa. Talventörröttäjiä ovat mm. pujo, siankärsämö, pietaryrtti, kultapiisku, kaunokki, isoiisoppi ja ohdake. Jos ei pääse metsään tai omalla pihalla ei kasva satoa, retken voi tehdä torille tai kauppaan.

Mitä satokauden tuotteita torilta tai kaupasta löytyy?



Sadonkorjuujuhlat eli kekrit – kekkelit!
Sadonkorjuun jälkeen on aika järjestää kekrijuhlat ja maistella, mitä kesän satoa. Kekreissä lauletaan, leikitään, tanssitaan ja nautitaan hyvästä ruoasta yhteisen pöydän äärellä. Pöytä koristellaan luonnonmateriaaleilla, kuten kävyillä, lehdillä, kivillä, oksilla, heinillä ja pihlajanmarjoilla. Illan tullen kynttilät ja lyhdyt tuovat tunnelmaa, ja jos ilma on viileä, ympärille voi kietaista viltin. Kun satoa on kerätty yhdessä, sen maistelu on mieluisaa. Makumieltymykset ja ruokatottumukset muodostuvatkin jo varhain ja peilautuvat aikuisiän tapoihin ja terveyteen.

Mitä enemmän lapsi osallistuu ruokien kasvattamiseen, sadonkorjuuseen, hankintaan ja valmistamiseen, sitä enemmän hän kiinnostuu ja arvostaa ruokamaailmaa. Lapset oppivat aistimalla, ihmettelemällä ja leikkimällä.


Sadonkorjuulla parempi planeetta?
Kun kävelee luonnossa, kengistä ja tassuista jää maahan jalanjälki. Hiilijalanjälki sen sijaan on se näkymätön jälki, mikä jää valinnoistamme ja teoistamme. Yksi tapa, jolla voimme pienentää hiilijalanjälkeämme, on muokata ruokavaliostamme ympäristöystävällisempi. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ruokavalioon lisätään kasviksia, lähituotettuja tuotteita ja kotimaista kalaa, ja muistetaan myös tuottaa vähemmän ruokahävikkiä.

Satokauden tuotteitten suosiminenkin pienentää hiilijalanjälkeä. Satokausi on se kausi, jona kukin hedelmä, kasvis ja juures kypsyy syötäväksi. Satokautena kasvatettuihin kasviksiin käytetään vähemmän energiaa, kuten lampuista saatavaa valoa ja pattereista tulevaa lämpöä. Satokaudella kasviksissa ja hedelmissä on myös paras maku. Jos sadon kerääminen vaatii autolla ajamista, itse kerätyistä sienistä ja marjoista voi tulla yhtä iso hiilijalanjälki kuin kaupasta ostetusta sadosta. Satoa kannattaakin kerätä läheltä, retkelle mennä lihasvoimin tai yhdistää retki muihin ajomatkoihin.


Väritystehtävä: Myyjä-myyrän torikärryt. Väritettävä printti avautuu klikkaamalla kuvaa.

Tellustajat: tehtävä
Tellustajat: tehtävä Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tellustajat

Tellustajat: Poimijat tv:ssä ja Areenassa:

LISÄTIETOA:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/06/07/vie-lapsi-luontoon-alle-12-vuotias-oppii-luontosuhteen-helposti
http://ruokatieto.fi
http://www.sitra.fi/caset/loyda-metsasta-ruokapoydan-herkut-ja-rauha/
http://mustikkago.fi/
http://tutkimusosuuskunta.fi/tunnista-talventorrottajia-ja-seuraa-lumijalkia/
http://sienet.luontoportti.fi/
https://peda.net/hankkeet/sapere
http://pinkka.helsinki.fi/pinkat/#/pinkkas/52

Lisää ohjelmasta