Hyppää pääsisältöön

Jussi Pakkasvirta seurasi läheltä Nicaraguan vallankumousta – Latinalaisen Amerikan tutkija tuntee maanosan moninaisuuden

Mies sukellusvarusteissa veden alla näyttää kameralle molemmilla käsillään ok-merkkiä.
Mies sukellusvarusteissa veden alla näyttää kameralle molemmilla käsillään ok-merkkiä. Kuva: Jussi Pakkasvirran kotialbumi Kuusi kuvaa,Jussi Pakkasvirta

Alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta on asunut Latinalaisessa Amerikassa yli puoli vuosikymmentä, ja hänellä on sinne myös perhesiteitä. Erityisen läheinen suhde hänellä on Costa Ricaan, jonka monipuolinen luonto ja suhteellisen hyvin toimiva yhteiskunta tekevät siitä latinalaisamerikkalaisittain jopa hyvinvointivaltion.

Jussi Pakkasvirta syntyi Hangossa vuonna 1958. Opettajavanhemmat etsivät vakituista työpaikkaa, ja sen seurauksena perhe päätyi Kuusankoskelle.

– Olin viisivuotias kun muutimme Kymi-tehtaan varjoon Kolarinmäelle. Siellä oli hyvin vahva työläisyhteisön fiilis. Opettajat olivat tietysti herroja, ja me olimme herrojen kakaroita, vaikka perheemme ei ollutkaan erityisen varakas.

Lapsuuden kesiä Jussi Pakkasvirta vietti suvun kanssa Luumäen Kivijärven rannalla olevalla mökillä. Se oli isän sukuun kuuluneen lapsettoman isotädin omistama.

– Mökillä kävi paljon 1960-luvun kulttuuriradikaaleja: esimerkiksi setäni, elokuvaohjaaja Jaakko Pakkasvirta ja hänen silloinen puolisonsa, näyttelijä Anneli Sauli. Minulla on muistikuva, että olen lapsena nukkunut Anneli Saulin kainalossa kesäöinä. Hän on tuntui ihanalta ja lämpimältä!

Jussi ja Timo Pakkasvirta pesevät mattoja Kivijärven laiturilla kuumana 1960-luvun kesäpäivänä.
Jussi Pakkasvirta ja hänen veljensä Timo pesevät mattoja Luumäen mökillä vuonna 1964 tai 1965. Mökillä vieraili paljon 1960-luvun kulttuuriradikaaleja, mm. Pakkasvirran setä, elokuvaohjaaja Jaakko Pakkasvirta ja tämän silloinen puoliso, näyttelijä Anneli Sauli. Jussi ja Timo Pakkasvirta pesevät mattoja Kivijärven laiturilla kuumana 1960-luvun kesäpäivänä. Kuva: Jussi Pakkasvirta Kuusi kuvaa,Jussi Pakkasvirta

Kesää vietettiin myös äidin suvun piirissä Uukuniemellä. Pakkasvirran isoisä Ilmari Saukkonen oli Uukuniemen rovasti, ja hän oli ollut Afrikassa pitkään lähetystyössä, kuten myös äidinäiti ja tämän vanhemmat.

– Äitini isoisä Axel Glad on haudattu Ambomaalle, nykyiseen Namibiaan.

Teini-iässä koulutie vei Jussi Pakkasvirran Kouvolaan, jossa oli vireä musiikkielämä. Hän alkoi soittamaan pianoa, kitaraa ja bassoa eri bändeissä.

– Yhden kaverini isä oli autokoulunopettaja, ja meillä oli hänen kellarissaan hyvä bändiluola. Tuhlasimme kaikki rahamme erilaisiin soittimiin ja vahvistimiin.

Latinalaisen Amerikan kutsu

Jussi Pakkasvirran ensikosketus Latinalaiseen Amerikkaan tapahtui Nicaraguassa 1980-luvun puolivälissä. Maanosa oli tullut tutuksi jollakin tavoin jo opintojen kautta: hän oli opiskellut Tampereella sosiologiaa ja sen jälkeen Helsingin yliopistossa poliittista historiaa. Pakkasvirta sisällytti opintoihinsa mm. espanjan kieltä ja Latinalaisen Amerikan historiaa.

Kun Nicaraguassa alkoi sandinistien vallankumous vuonna 1979 ja Somozan suvun diktatuuri kaatui, eri puolilla maailmaa nousi vallankumousta tukevia solidaarisuusliikkeitä.

– Sandinistit olivat kristittyjä sosialisteja ja nationalisteja. Meitä nuoria edistyksellisiä opiskelijoita kiinnosti, mitä siellä oli tapahtumassa. Suomesta lähti vuonna 1985 ensimmäinen Suomen Ylioppilaskuntien Liiton ja Suomi-Nicaragua -seuran järjestämä kahvi-solidaarisuusprikaati Nicaraguaan, ja päädyin nopeasti sen matkanjohtajaksi, koska osasin espanjaa jo sen verran paljon. Me olimme suhteellisen nuoria, ja meitä oli siellä iso joukko suomalaisia. Elimme alkeellisissa olosuhteissa ja poimimme kahvia aamukuudesta iltaviiteen. Söimme papuja ja riisiä ja iltaisin joimme tietysti jonkin verran rommia keskustellen paikallisten kanssa. Viikonloppuisin olimme tietysti rannallakin.

Nuoret idealistit olivat muuttamassa maailmaa paremmaksi. Alkuun Nicaraguan vallankumouksella olikin inhimilliset kasvot.

Joukko nuoria ryhmäkuvassa kahviviljelmillä Nicaraguassa.
Ensimmäinen suomalainen vapaaehtoisten järjestämä kahviprikaati Nicaraguassa, Cruzeron kylässä, tammikuussa 1985. Tarkoituksena oli auttaa demokraattista prosessia osallistumalla kahvin poimintaan. Jussi Pakkasvirta istuu maassa kuvan keskellä, jalat suorassa. Joukko nuoria ryhmäkuvassa kahviviljelmillä Nicaraguassa. Kuva: Jussi Pakkasvirta Kuusi kuvaa,Jussi Pakkasvirta

– Jos ajatellaan 1900-luvun suuria vallankumouksia niin Nicaraguan vallankumous näytti silloin varsin inhimilliseltä. Se ei ollut “tappajien vallankumous” vaikka osa samoista vallankumouksellisista on myöhemmin 1990-luvulla tehnyt hyvin toisenlaistakin politiikkaa. 1980-luvulla maa koettiin kuitenkin innostavana. Minusta siinä oli ennen kaikkea kyse kylmästä sodasta ja yhden köyhän maan selviytymistaistelusta, ja siksi sinne lähteminen tuntui mielekkäältä.

Aivan turvallinen ei Nicaragua tuolloin ollut. Somozan diktatuuri oli ollut Yhdysvaltojen tukema, tosin vallankumoukseen vaikutti se, että Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter oli vetänyt Yhdysvaltojen tuen pois ihmisoikeusrikkomusten takia. Presidentti Reagan alkoi kuitenkin virkaan noustuaan rahoittaa sandinisteja vastaan taistelleita Contra-sissejä.

– Contra-sissit hyökkäilivät maatiloille, ja esimerkiksi eräs ystäväni Omar, joka opiskeli lääkäriksi, kuoli myöhemmin näissä sodissa. Nämä taistelut tulivat siellä aika läheisiksi. Näin kerran helikopterin putoavan.

Pakkasvirta joutui myös todistamaan tilannetta, jossa huolimaton sotilas pudotti kädestään käsikranaatin. Räjähdyksessä yksi henkilö halvaantui ja menetti jalkansa. Äärimmäisenä pasifistina tuolloin tunnettu Pakkasvirta joutui huomaamaan, että toisinaan puolustautuminen voi olla tarpeen.

– Sodassa kuoli 30 000 nicaragualaista aivan turhaan. Kun näin, mitä ihmisille tapahtuu, jolleivat he puolustaudu, aikaisempi gandhilainen pasifismini joutui koetukselle.

Costa Rica – latinalaisamerikkalainen hyvinvointivaltio

Latinalaisen Amerikan maista ehkä läheisin Jussi Pakkasvirralle on Keski-Amerikan maa Costa Rica.

– Olen elämäni aikana asunut Latinalaisessa Amerikassa laskutavasta riippuen 5–7 vuotta ja kaikkein pisimpään olen asunut Costa Ricassa. Nykyisen puolisoni Florencian perhe asuu siellä edelleen. Tein väitöskirjanikin Costa Ricaan liittyen 1990-luvun alussa. Se on minulle toinen kotimaa.

Costa Rica eroaa muista alueen maista historiansa ja sijaintinsa vuoksi.

– Costa Rica on selvinnyt esimerkiksi Nicaraguaa paremmin taisteluista ja muista kriiseistä. Voisi sanoa, että se on “latinalaisamerikkalainen hyvinvointivaltio”. Siellä käytiin vuonna 1948 lyhyt sisällissota, jossa kuoli 700 ihmistä. Sota johti armeijan lakkauttamiseen.

Maassa on siten perinteet rauhanomaiselle demokratialle. Lisäksi koulutukseen ja terveydenhuoltoon panostetaan.

– Costa Rican menestyksen takana ovat kahvi, turismi ja koulutus. Toki sielläkin on tyypillisiä Keski-Amerikan ongelmia, jotka johtuvat esimerkiksi epätasa-arvosta. Luonnoltaan ja eläimistöltään se on hyvin jännittävä maa – siellä on Karibian valtameri, Tyynimeri, järviä, tulivuoria, viidakkoa – ja koska se on pinta-alaltaan pieni, siellä pääsee liikkumaan paikasta toiseen riittävän helposti.

Ihmisiä illanvietossa Jussi Pakkasvirran olohuoneessa, kokoontuneena kuuntelemaan Jussi Pakkasvirran kitaransoittoa.
Brasilian entinen presidentti, taloustieteilijä Dilma Rousseff vierailee Jussi Pakkasvirran kotona Oulunkylässä Helsingissä. Kuvassa Jussi Pakkasvirta soittaa kitaraa, Rousseff istuu sohvalla ja kuvassa on selin myös toinen Latinalaisen Amerikan tutkija, professori Teivo Teivainen. Kuvassa myös Pakkasvirran puoliso Florencia ja tytär Frida. Kuva on vuodelta 2018 tai 2019. Ihmisiä illanvietossa Jussi Pakkasvirran olohuoneessa, kokoontuneena kuuntelemaan Jussi Pakkasvirran kitaransoittoa. Kuva: Jussi Pakkasvirta Kuusi kuvaa,Jussi Pakkasvirta

Tärkeitä vieraita

Latinalaisen Amerikan tutkijana pääsee näkemään monenlaista läheltä. Onpa Pakkasvirta saanut isännöidä maanosan merkkihenkilöitä ihan omassa kodissaankin.

– Jos Suomessa tutkit niinkin eksoottista paikkaa kuin Latinalainen Amerikka – joka minun mielestäni toki ei ole ”eksoottinen” – niin aina, kun tapahtuu jotain maanosaan liittyvää, me alan muutamat tutkijat ja professorit olemme joko itse järjestämässä sitä tapahtumaa tai meiltä kysytään jotain siihen liittyen.

Tästä syystä Pakkasvirta on saanut Suomen kotiinsa vierailulle esimerkiksi Brasilian entisen presidentin Dilma Rousseffin, Columbian varapresidentin Gustavo Bellin, vallankumousjohtaja Ernesto Che Guevaran pojan Camilon - ja Alina Fernandesin, joka on Kuuban entisen presidentin Fidel Castron tytär. Nicaraguan sissikomentajista hänen kotonaan on käynyt historioitsija Dora María Téllez Argüello.

– Tämä kuulostaa tietysti hassulta, että jossain oulunkyläläisessä talossa käy tällaisia maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvia ihmisiä, mutta se on nyt vain tällaista historiallista sattumaa, joka johtuu siitä, että olemme pieni maa.

Jussi Pakkasvirta taluttaa kahta pientä tytärtään tulivuoren laella avautuvassa maisemassa.
Jussi Pakkasvirta vanhimpien tyttäriensä Elsan ja Kertun kanssa Costa Rican Irazú-tulivuorella vuosituhannen viimeisenä päivänä 31.12.1999. Jussi Pakkasvirta taluttaa kahta pientä tytärtään tulivuoren laella avautuvassa maisemassa. Kuva: Jussi Pakkasvirta Kuusi kuvaa,Jussi Pakkasvirta

Suuri ja monipuolinen maanosa

Suomesta käsin Latinalaisen Amerikan valtavuutta voi olla vaikea ymmärtää: mittasuhteet ovat paljon suuremmat kuin mihin Suomessa on totuttu. Esimerkiksi Brasilia, joka on vain yksi maanosan valtioista, vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa. Miten niin laajan aiheen kuin Latinalaisen Amerikan asiantuntijaksi voi edes tulla?

Jussi Pakkasvirta kertoo, että hänen asiantuntemuksensa perusta on pitkässä perspektiivissä, jonka avulla hän kykenee tarkastelemaan Latinalaisessa Amerikassa vaikuttavia ilmiöitä.

– Minullahan on ennen kaikkea historioitsijan koulutus, eli katson lähinnä pitkiä linjoja, miten erilaiset prosessit siellä ovat edenneet. Olen tehnyt esimerkiksi vertailevaa nationalismitutkimusta tutkimalla sitä, miten jossakin tietyssä historiallisessa tilanteessa poliittinen yhteisö on muodostunut ja mitkä tekijät ovat siihen vaikuttaneet.

Pakkasvirta on tutkinut muun muassa 1920-luvun kulttuurilehtiä eri maissa ja sitä, miten tuolloisen poliittisen yhteisön latinalaisamerikkalaisuus näkyi niiden sivuilla.

– Olen tutkinut lähinnä Latinalaisen Amerikan poliittisia liikkeitä, poliittista historiaa ja aatehistoriaa, mutta olen viime aikoina myös julkaissut kirjan ja useita artikkeleita suomalaisen Botnian Uruguayhin rakentamasta paperitehtaasta, joka aiheutti kriisin Uruguayn ja Argentiinan välille.

Jussi Pakkasvirran kuudes kuva, se, jonka hän haluaisi nähdä tulevan otetuksi, liittyy koronaviruksen jälkeiseen aikaan.

– Olen soittanut sähköbassoa 12-vuotiaasta asti. Ja korostan: olen basisti, joka haluaakin olla basisti. En tietysti ole Jaco Pastoriuksen tai jonkun muun huippubasistin tasolla, mutta osaan soittaa sitä ihan hyvin, ja nautin siitä todella paljon. Meillä on kollegoiden ja kavereiden kanssa bändi, jonka nimi on Rector’s Nightmare, ja olemme soitelleet muun muassa Tavastialla ja Vanhalla.

Kuudennessa kuvassa kyseinen yhtye pääsee vihdoin jo kolmesti perutulle keikalle Helsingin yliopiston Tiedekulmaan.

– Juuri kun meillä on tämä mainio bändi kasassa ja meistä on rentouttavaa soittaa yhdessä, tuli tämä korona! Niinpä näkisin, että se kuudes kuva on kuva siitä, kun soitamme hyvässä bändissä kollegoille, ystäville ja yleisölle hauskaa musaa – ja kovaa!