Hyppää pääsisältöön

Jalkapallon EM-kisat keräsivät suomalaiset laajasti Ylen kanaville

Sinisiin pukeutuneet jalkapallon pelaajat pelitilanteessa kentällä.
Italia juhlii miesten jalkapallon EM-turnauksen voittoa. Kuva: Getty Images 2021 Sinisiin pukeutuneet jalkapallon pelaajat pelitilanteessa kentällä. EURO 2020,Yle,jalkapallon miesten EM-kisat

EM-kisojen jännitysfinaali Englanti–Italia tavoitti 1,7 miljoonaa katsojaa. Ottelut innostivat erityisesti naisyleisöjä.

Kuukauden kestäneen jalkapallon miesten EM-turnauksen ottelut tavoittivat Suomessa yhteensä 3,8 miljoonaa televisiokatsojaa. Yhdellä ottelulla oli keskimäärin 528 000 katsojaa ja tavoittavuus oli 996 400.

Yle näytti kaikki ottelut suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa, suomeksi ja ruotsiksi selostettuina.

Jalkapallo keräsi ruutujen ääreen aiempaa enemmän naisia. Naisten tavoittavuus kasvoi jopa hieman suuremmaksi kuin miesten (50,3 % – 49,7 %). Edellisissä miesten EM-kisoissa 2016 miesten osuus tavoitetuista oli suurempi. Nyt ottelut kiinnostivat erityisesti sekä 30–44-vuotiaita että yli kuusikymppisiä naisia.

Kisakuukausi paukutti ennätyksiä myös Ylen verkkopalveluissa. Esimerkiksi Futistietäjä-visassa vierailtiin 102 500 selaimelta ja sivulautauksia oli kaikkiaan 870 000. Lisäksi käytössä olivat digitaaliset kisakatsomot ja chat-palvelut.

"EM-kisojen tavoittavuus on ollut valtaisa näin pienessä maassa. Myös muut eurooppalaiset yleisradioyhtiöt ovat keränneet hurjia katsojalukuja. Se todistaa, että jalkapallo kokoaa kansakuntia laajasti yhteisten kokemusten ja inspiroivien elämysten äärelle, niin suomalaisia kuin eurooppalaisia”, arvioi Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

“Erityisen tyytyväinen olen siitä, että meillä nämä kisat laajensivat jalkapallon katsojakuntaa ja innostivat uusia yleisöjä mukaan niin televisiossa kuin uudistetuissa verkkopalveluissamme. Tästä on hyvä jatkaa kohti Tokion olympiakisoja sekä ensi vuotta, kun Helmarit pelaa naisten EM-kisoissa ja tulossa on myös miesten MM-turnaus.”

Finaaliottelua seurasi televisiosta 1,2 miljoonaa silmäparia

EM-kisat päättyivät sunnuntaina 11. heinäkuuta, kun Italia päihitti Englannin rangaistuspotkukilpailun jälkeen lukemin 2–1. Myöhäisillan loppuottelu tavoitti television puolella 1,7 miljoonaa katsojaa, ja keskimäärin ottelua seurasi 1,2 miljoonaa ihmistä. Yle Areenassa, yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa katseluja finaaliottelulle kertyi 561 000 starttia.

Suosittuja ja seurattuja olivat myös Suomen miesten maajoukkueen Huuhkajien alkulohko-ottelut, jotka kaikki keräsivät miljoonayleisön. Katsotuin oli Huuhkajien ottelu 21. kesäkuuta Belgiaa vastaan, sitä seurasi keskimäärin 1,4 miljoonaa katsojaa.

Lähteet: TV-mittaritutkimus, Finnpanel Oy. Luvut edustavat Suomen yli 4-vuotiasta väestöä (tv-katsojaluvut). Ylen datapilvi (muut luvut).