Hyppää pääsisältöön

Armi oli monelle Suomen prinsessa - "Ihastuin Armiin noin 4-vuotiaana - silmät tähtinä katselin siinä esiintyvää naista, joka sekä näytti että kuulosti enkeliltä"

Armi Aavikko
Armi Aavikko Kuva: Erik Uddström Armi Aavikko

Tuhansilla ja tuhansilla suomalaisilla on muistoja Armi Aavikosta. Monet niistä ovat todella lämpimiä ja koskettavia. Armi oli selvästikin ihminen, joka jaksoi jutella yleisönsä kanssa, hymyili ja katsoi silmiin. Joku kertoo saaneensa nuorena tyttönä Armilta ja Dannyltä kyydin kotiinkin, Armin pyynnöstä. Muistoissa on myös särkynyt puoli, oluiden kanssa lähikaupassa jonottava tähti.

Armi - siinä välissä olin elossa -audiodraama sekä heinäkuussa pidetty Radio Suomen Suuri Armi -ilta sai monet muistelemaan laulavaa kaunotartamme, joka oli myös vuoden 1977 Miss Suomi. Armi Aavikon (1958 - 2002) kuoleman yhteydessä korostettiin paljon laulajan synkkiä viimeisiä vuosia, mutta nyt on selvästi kauniiden muistojen aika etenkin 70- ja 80-luvun yökerhoista, muotinäytöksistä ja tanssilavoilta.


Minka Kuustonen Armi Aavikkona värikuvassa vasemmassa laidassa. Arkistokuva (Erik Uddström) Armi Aavikosta oikeassa laidassa.
Armi Aavikkoa esittää Minka Kuustonen Minka Kuustonen Armi Aavikkona värikuvassa vasemmassa laidassa. Arkistokuva (Erik Uddström) Armi Aavikosta oikeassa laidassa. Kuva: Yle Armi Aavikko,Yle Elävä arkisto

Armin uralla oli paljon keikkoja supermarketeissa ja esimerkiksi huonekaluliikkeissä. Armi ja Danny -duo nähtiin kymmenien erilaisten kauppojen avajaisissa, ja monilla tuon ajan lapsilla on muistoja juuri näistä keikoista. Nuorelle pojalle Armin kauneus ja hymy saattoivat olla jopa liikaa:

- Oli vuosi 1977. Armi oli juuri kruunattu Miss Suomeksi. Hän oli pr-keikalla eräässä kotikaupunkini liikemyymälässä. Koulusta kotiin kävellessäni minä, silloin 12-vuotias pojannaskali, päätin poiketa katsomaan moista ihmettä, kertoo Rauno.

"Myymälässä oli paljon porukkaa Armin ympärillä. Puskeuduin kuitenkin väkijoukon läpi eturiviin, jossa serkkutyttöni rupatteli Armin kanssa. Hän sanoi Armille nimeni ja että olen hänen serkkunsa. Armi katsoi minua silmiin ja hymyili kauniisti. Minä, ujo poika, en uskaltanut sanoa mitään ja poistuin myös pian paikalta. Mutta ainaisesti piirtyivät mieleni sopukoihin Armin katse ja lämmin hymy. Muistan sen elävästi vieläkin nyt, 55-vuotiaana aikuisena miehenä", Rauno muistelee.

Armi ja Danny esiintyvät (1983).
Armi ja Danny esiintyvät (1983). Danny,Armi Aavikko

Muistoissa korostuu usein Armin välittömyys ja lämpö. Hän otti kontaktia fanehinsa, jutteli, katsoi silmiin ja tarjosi jopa turvallisen autokyydin nuorille tytöille:

- Erityisen mieleenpainuva muisto on, kun huhtikuussa 1981 olimme Porin Luotsinhovissa siskoni kanssa katsomassa Armin ja Dannyn keikkaa. Olimme silloin 15- ja 16-vuotiaat. Keikan jälkeen menimme taas juttelemaan ja Armi sitten kysyi, millä menemme kotiin. Sanoimme, että kävellen, asuimme siinä muutaman kilometrin päässä, kertoo Jaana.

"Armi ehdotti Dannylle, että: "Eiks me voitas ottaa likat meiän kyytiin? Ettei niitten tarvi kävellä." Danny oli ensin hetken hiljaa, mutta sanoi sitten nauraen, että: "Pomo määrää". Oli tosi pimeää, kun lähdimme pukuhuoneesta ulos, Armi meni ensimmäisenä ja varoitteli meitä muita rappusista ja pihassa olevista kuralammikoista, johon meinasikin sitten itse kaatua.", Jaana kertaa.

- Matka meni nopeasti, emmekä nähneet autossa paljon mitään, kun oli niin pimeää. Mutta olimme onnesta sekaisin ja oli vaikea uskoa todeksi, että olimme tosiaan päässet Armin ja Dannyn auton kyytiin!, Jaana hehkuttaa.

Armi ja Danny. Armi Aavikko laulaa.
Armi ja Danny. Armi Aavikko laulaa. Kuva: Yle Kuvanauha Armi Aavikko,Danny & Armi

Kiiltokuvia ja paperinukkeja

Monella on Armista kiiltokuvia, julisteita, paperinukkeja, satoja lehtileikkeitä ja fanikortteja nimikirjoituksella. Tosifani kuten Kirsi otti nimikirjoituksen käteen:

- Olen lapsesta asti seurannut Miss Suomi kisoja ja lapsuuden ystävien kanssa järjestettiin aina missikisoja kun uusi missi oli valittu. Armi on ollut minun suosikki missini ja olen seurannut häntä siitä lähtien.

"Yksi muisto joka jäänyt mieleen kun tulivat Poriin kodinkoneliikkeeseen Dannyn kanssa jonne me tytöt tietenkin lähdettiin heitä katsomaan jo hyvissä ajoin että varmasti heidät ja varsinkin Armi nähtäisiin. Ja niin myös kävi vaikka olivat vähän myöhässä. Tarkkaan en esiintymistä muista mutta lopuksi sain Armilta nimikirjoituksen vasempaan käteen josta olin ikionnellinen jonka kyllä sitten kotona jouduin melkein itku silmässä pesemään pois", Kirsi muistelee.


Kuvia ja lehtileikkeitä Armista on tallessa paljon ja niitä olenkin nyt aikuisena skannannut Facebookissa toimivaan Armin faniryhmään, jossa olen toinen ylläpitäjistä :)
― Jaana

Tahdon olla sulle hyvin hellä

Armista ei voi varmastikaan puhua ilman Tahdon olla sulle hellä -hittiä. Englanniksi se taipui muotoon I Wanna Love You Tender, joka on tärkeä mm. Ronjalle:

- Ihastuin Armiin noin 4-vuotiaana - valitettavasti samana vuonna, kun hän menehtyi. Näin televisiosta I wanna love you tender -musiikkivideon ja silmät tähtinä katselin siinä esiintyvää naista, joka sekä näytti että kuulosti enkeliltä, kertoo Ronja.

"Tästä lähtien Tahdon olla sulle hellä soi asunnossamme taukoamatta. Äidiltäni meni hermot saman kappaleen kuuntelemiseen, mutta hän osti minulle kaupasta silti Armi Aavikko -levyn ja ei mennyt kauaakaan, kun osasin siitä jokaisen kappaleen ulkoa. Sitä levyä kuunneltiin naarmuille asti", Ronja muistelee.

- Tein musiikkiesityksiä sukulaisille ja perhetutuille, jossa lauloin Armin soidessa taustalla. Pukeuduin Armiksi ja olin roolileikeissä Armi. Juttelin perhepäivähoitajani kanssa Armista taukoamatta. Myös mummuni jaksaa muistella Armi-leikkejäni säännöllisesti. Armia en tietenkään ehtinyt nähdä livenä, Dannyn sen sijaan provinssissa myöhemmin. Tänäkin päivänä ajattelen Armia ja hänen herkkyyttään ja sielukkuuttaan ja suren hänen traagista kohtaloaan. Tietäisipä Armi, miten ison vaikutuksen hän minuun teki. Tavoitteeni on joku päivä käydä Malmin hautausmaalla Armin haudalla, Ronja kertoo liikuttuneena.

Armin viimeisistä vuosista oli glamour kaukana. Muistoissa tuli esiin myös olutmäyräkoiraa jonottava entinen tähti väsyneen näköisenä huoltoaseman kassajonossa. Dramaattisesta lopusta huolimatta Armi on monelle edelleen prinsessa:

Olin pikkutyttö silloin, minulle Armi oli prinsessa. Piirsin johonkin kuvaan hänelle kruunun päähän ― Susu
Armi Aavikko nojaa leukaansa hymyillen, kuvassa teksti Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa
Armi Aavikko nojaa leukaansa hymyillen, kuvassa teksti Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa Kuva: Erik Uddström, Yle / Hans Weckman Armi Aavikko,yle draama

Armi Aavikko - siinä välissä olin elossa

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua