Hyppää pääsisältöön

Avoin kirje STM:n johdolle: Päästäkää kulttuuri kuristusotteesta

RSO kausi 2020-2021
RSO kausi 2020-2021 Radion sinfoniaorkesteri

Suomen kansallisooppera ja -baletti, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri, odottavat muiden taide- ja kulttuuritoimijoiden tavoin pelonsekaisissa tunnelmissa pian alkavan esityskauden yleisötilaisuuksia koskevia ratkaisuja. Tällä hetkellä tiedossa on tilanne ainoastaan 10.8.2021 saakka, ja tällä viikolla odotettava Aluehallintoviranomaisen seuraavan ratkaisu ulottunee vain elokuun loppuun asti.

Yleisömme on laaja ja monimuotoinen joukko kuulijoita, joille emme pysty kertomaan alkavan kauden tilanteesta. Haromme pimeässä. Epämääräisyys viime hetkellä annetuissa säännöissä, lain tulkinnassa, sekä mekaaninen kaikissa tilaisuuksissa edellytetty kahden metrin turvaväli halvaannuttavat esitystoiminnan niin oopperassa, teattereissa kuin konserttisaleissa siitäkin huolimatta, että erinomaisten järjestelyjen ansiosta rokotustilanne on edennyt hyvin. Tilanne on kohtuuton ja epäreilu niin suomalaisten taiteilijoiden kuin yleisöjen kannalta.

On selvää, että muutokset epidemian kulussa vaikeuttavat pitkän tähtäimen ratkaisujen tekemistä. Oikeus kokea ja osallistua elävään taiteeseen tulisi silti tässäkin vaiheessa mahdollistaa niille, joille se on koronaturvallisesti mahdollista. Me tarvitsemme yleisöjämme voidaksemme tehdä työtämme.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittämässä koronapandemian hybridistrategiansa elokuun aikana. Edellytämme, että tuleva strategia näkee kulttuurin välttämättömänä hyvinvoinnin lähteenä, eikä alan toimintaedellytyksiä tuhota. Ammattimaisten kulttuuritoimijoiden kyky järjestää tilaisuuksia turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikana on moneen kertaan osoitettu. Saksan, Ranskan ja Tanskan malli koronapassin hyödyntämisestä on esimerkki luovuudesta ja ratkaisukeskeisyydestä. Rokotustodistus tai tuore negatiivinen testitulos yhdistettynä maskiin ja muihin huolellisiin järjestelyihin paikkanumeroidussa katsomossa avaavat askeleen eteenpäin. Vastaava ratkaisu järkevällä, Suomen olosuhteisiin soveltuvalla tavalla tulee ottaa käyttöön pikaisesti.

Jatkuttuaan jo pitkälti toista vuotta korona on vaurioittanut kulttuurielämää maassamme tavalla, jonka vaikutukset ovat dramaattisia. Haluamme olla jatkossakin tiiviissä yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa hakemassa toimivia, turvallisia ratkaisuja suomalaisen kulttuurielämän ja yleisöjemme hyväksi vaikeassa tilanteessa.

Tuula Sarotie, RSO:n intendentti
Nicholas Collon, RSO:n ylikapellimestari
Aleksi Malmberg, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti
Susanna Mälkki, Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari
Gita Kadambi, pääjohtaja, Suomen kansallisooppera- ja baletti
Lilli Paasikivi, Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja
Madeleine Onne, Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja
Hannu Lintu, Suomen kansallisoopperan ja baletin orkesterin ylikapellimestari

  • RSO:n Fagerlund-levylle kiitosta

    Levyllä on sellokonsertto ja orkesteriteos Water Atlas.

    RSO:n Sebastian Fagerlundin musiikkia sisältävä levy on huomioitu laajasti kansainvälisessä lehdistössä sekä musiikkialan julkaisuissa. BIS-levymerkin julkaisema levy sisältää Fagerlundin sellokonserton Nomade sekä orkesteriteoksen Water Atlas, joita molempia RSO on ollut mukana tilaamassa. Solistina levyllä soittaa Nicolas Altstaedt ja orkesteria johtaa Hannu Lintu.

  • Radion sinfoniaorkesteri konsertoi Oriveden Klemettisalissa 2.9.

    Konsertin johtaa Nicholas Collon.

    Radion sinfoniaorkesteri (RSO) esiintyy Orivedellä 2.9. Klemettisalissa pidettävä konsertti on paitsi RSO:n uuden konserttikauden avaus, myös orkesterin ensimmäinen virallinen esiintyminen yhdessä uuden ylikapellimestarin, Nicholas Collonin kanssa.