Hyppää pääsisältöön

Nicholas Collon aloittaa RSO:n yhdeksäntenä ylikapellimestarina

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon
RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon Kuva: Anton Sucksdorff Nicholas Collon

Radion sinfoniaorkesterin kausi 2021‒2022 alkaa uuden ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla. Hänen ohjelmasuunnitteluaan ohjaavat kausittain vaihtuvat teemasäveltäjät, jotka ensimmäisellä kaudella ovat Igor Stravinsky, Lotta Wennäkoski ja Thomas Adès. Yhteistyötään uuden orkesterin kanssa Collon aikoo rakentaa keskustelemalla ja kuuntelemalla.

Nicholas Collonin ja RSO:n tiet kohtasivat neljä vuotta sitten. “Minua innosti orkesterin kyky ja jano heittäytyä mukaan minkä tahansa ohjelmiston haasteisiin”, Collon muistelee. Muusikot taas ihastuivat kapellimestarin tapaan tehdä musiikkia spontaanisti ja luonnollisesti, muusikoihin luottaen.
“Mielestäni kapellimestarin tehtävä on johdattaa muusikot yhteiselle tutkimusmatkalle, jossa jokaisella on oma roolinsa ja jokaista kuunnellaan. Paras musiikillinen lopputulos syntyy, jos voimme kokonaan unohtaa roolit ja keskittyä vain musiikkiin”, uskoo Nicholas Collon.

Kauden kolme teemaa: Stravinsky, Adès ja Wennäkoski

Collon nostaa kausittain esiin kolme teemasäveltäjää ─ yhden historiasta ja kaksi omasta ajastamme, joista toinen on aina suomalainen. Ensimmäisellä kaudella he ovat Igor Stravinsky, Thomas Adès ja Lotta Wennäkoski.
“Stravinsky on 1900-luvun musiikin jättiläishahmo. Petrushkan ja Tulilinnun lisäksi esitämme vähemmän tunnettuja teoksia, kuten burleski Renardin. Stravinsky-teema huipentuu Esa-Pekka Salosen johtamaan Oidipus Rexiin joulukuussa.”
Maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluvaa Thomas Adèsia esitellään RSO-festivaalilla 15.-29.10. Ohjelmassa on mm. Märchentänze -viuluteoksen ja Kolme kehtolaulua -kamarimusiikkiteoksen kantaesitykset. Adès johtaa konserteista itse kolme ja esiintyy myös pianistina kamarimusiikkikonsertissa.
Lotta Wennäkoskelta kantaesitetään harppukonsertto ja esitetään teokset Flounce, Sedecim ja Soie. “Wennäkoski luo omaperäisen, värikkään ja hyvin epätavallisen sointimaailman, joka mielestäni sopii orkesterille hyvin.”

Esa-Pekka Salosen Concertinon kantaesitys 15.12.

RSO kantaesittää 15.12. Esa-Pekka Salosen Concertinon klarinetille ja orkesterille, jonka solistina esiintyy Christoffer Sundqvist. Paavo Heinisen 7. sinfonia kuullaan marraskuussa ja Sauli Zinovjevin uusi pianokonsertto tammikuussa. Perttu Haapasen orkesteriteos saa kantaesityksensä huhtikuussa.
Uusia teoksia on myös kamarimusiikkikonserttien ohjelmassa. Ensiesityksensä saavat Timo Hietalan Snow in Amazonia ja Sid Hillen Begehren mezzosopraanolle ja jousikvartetille, joka kuullaan RSO:n muusikoiden suunnittelemalla “MIND!” -kamarimusiikkifesivaalilla helmikuussa.

Viulistien juhlaa ja kapellimestaridebyyttejä

Collonin ensimmäinen kausi on hienojen viulistien juhlaa. Heitä ovat mm. Adèsin Märchentänzen kantaesittävä Pekka Kuusisto, Šostakovitšia esittävä Patricia Kopatchinskaja ja Szymanovskia tulkitseva Lisa Bathiašvili. Renaud Capuçon soittaa Brahmsin viulukonserton ja Leila Josefowicz Stravinskyn viulukonserton.
Collonin lisäksi konsertteja johtavat mm. Herbert Blomstedt, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Tabita Berglund ja Klaus Mäkelä. Kapellimestaridebyyttinsä tekevät Anja Bihlmaier, Nathalie Stutzmann ja Cristian Măcelaru.

Levylle Adésia, Wennäkoskea ja Sibeliusta

RSO:n yhteistyö levy-yhtiö Ondinen kanssa jatkuu myös Nicholas Collonin kaudella. Uuden ylikapellimestarin kanssa taltioidaan Sibeliusta, Adèsia ja Wennäkoskea. Sibelius-levylle tulee sinfonia nro 7, Kuningas Kristian II -sarja ja Pélleas ja Mélisande. Adèsilta levytetään Märchentänze, selloteos Lieux retrouvés ja Hotel Suite oopperasta Powder Her Face. Wennäkoskelta taltioidaan orkesteriteokset Sedecim ja Flounce sekä uusi harppukonsertto.

Konserttilähetysten suosio kasvoi Yle Areenassa 2020

RSO:n konserttilähetysten viikottaiset katsojamäärät Yle Areenassa nousivat 24% koronavuonna 2020. Live-tv:n osuus käytöstä oli huomattavan suuri, lähes kolmasosa. RSO:n konsertit lähetetään tulevanakin kautena suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa sekä viivästettynä Yle Teemalla. Uusintapaloja konserteista nähdään lauantaisin Yle TV 1:n RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa sekä tiistai-iltaisin Yle Radio 1:n RSO konserttilavalla -ohjelmassa.

Rajoitettu määrä kertalippuja alkusyksyn konsertteihin tulee myyntiin 25.8. Ticketmasteriin. Kausilippuja ei myydä toistaiseksi syyskaudelle 2021.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.