Hyppää pääsisältöön

Kesärauhan päättänyt Lauri Haav lopetti keikkansa ratkaisevalla hetkellä ​​– viimeinen festivaalipäivä toteutui voimaan tulleiden rajoitusten kera

Päälavalla esiintynyt Litku Klemetti lauloi rakkaudestaan Belinda Carlisleen.

Ihmiset haluavat diskomusiikkia, ainakin jos Litku Klemetin yleisöltä kysytään. Sunnuntaina Kesärauhan päälavalla nähty bändi painotti keikallaan maaliskuisen albuminsa Kukkia muovipussissa sisältöä.

Yhtyeen keulahahmo Sanna Klemetti pääsi keskittymään laulamiseen, kun pääosin kosketinsoittajana toimi kitaristi Aleksi Muhonen. Elektrokappaleiden liveversiot soivat ilmavana Turun iltapäivässä.

Uimista, lippiksiä ja Räjäyttäjiä suositteleva kappale Ohjeet elämään sai ihmiset liikkumaan. Yleisön joukossa tanssinut kolmikko piti toisistaan kiinni kappaleen aikana. Yhdessä he kuivaharjoittelivat sekä kroolausta että sammakkouintia.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Belinda Carlislen kasarihitti Heaven Is a Place on Earthin suomenkielinen cover oli keikan kiinnostava kierrepallo. Klemetti oli kääntänyt kappaleen itse ja lauloi, kuinka “sydän lyö ja katse riipii”.

Hei Belinda oot liian cool / Saattaa olla ettei kelpaa muu
Jos tänä yönä et lähe karkuun / Tänä iltana jo I love you

Kappaleen loppupuoliskolla Klemetti nosti kitaran käteensä ja painoi sen kitaristi Pekka Tuomen omaa soitinta vasten. Tuomi kaatui maahan ja jatkoi soittamistaan lattialta.

Samalla esiteltiin bändi, ja sen mukana keikalla nähty väliaikainen basisti. Muun muassa Olavi Uusivirran yhtyeestä tuttu Timo Kämäräinen oli tuuraamassa, kun Litku Klemetti erotti aikaisemman basistinsa punkstoo-ilmiön seuraksena.

Tuomi käveli lavan keskelle, heitti kitaransa korkealle ilmaan ja vastaanotti raikuvat aplodit.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Alue oli täytetty pöytäryhmillä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä voimaan astuneiden ravintolarajoitusten takia. Päivän kävijämäärä oli aikaisempia vähäisempi, rajattu 3000 henkilöön.

Kämäräisen toiveesta keikalla kuultiin myös bassovetoinen Juna Kainuuseen. Kohta Livin’ On A Prayerin ja Mombasan kaltaisten ikirallatusten joukkoon kipuava Litku-yleisösuosikki toimi juuri siinä roolissa, lähinnä laulattamassa puolelta toiselle keinuvaa yleisöä.

Saksofonilla kyllästetty Tour de France sai Klemetiltä lempeät saatesanat.

​​– Vielä ehtii pyöräillä parin kuukauden ajan. Se on rakkauden pyöräilyä se. Lähde kullan kanssa tai rakasta itseäsi ja lähde. Mutta rakasta kuitenkin.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kesärauhan päättänyt Lauri Haav, eli Lauri Haavisto, vilkuili cuitulavalta ympärilleen. Festivaalialueeksi muutettu satamapaikka oli sama, josta Haavisto oli muutamia vuosia sitten lähtenyt abiristeilylle.

Nyt hän lauloi kaksikymppisistä koostuvan yleisön edessä aurinkolasit kasvoilla, lippis päässä. Takana seisoi Dj Veeti Rastas.

Alku oli jähmeää. Osa oli jäänyt toiselle puolen festivaalialuetta, kuuntelemaan keikkaansa lopettelevan Ursus Factoryn puheita.

Haavisto yritti innostaa ihmisiä osallistumaan. Tanssimaan hieman, nostamaan käsiä ilmaan. Niitä yleisö nostikin, mutta väsyi, ennen kuin artisti ehti edes aloittaa kertosäettä. Puolet istuivat kauempana pöytien ääressä, toiset seurasivat kenties terassille paremmin sopivaa esitystä hiljaa paikoillaan. Haavisto näytti levottomalta.

Reilu vuosi sitten julkaistu esikoisalbumi Silmät kii kiinnitti monen huomion. Julkaisusta puhuttiin tunnerikkaana raikkaana tuulahduksena, räppärin henkisen kasvun osoittajana.

Haavistolle soviteltiin Suuren Jyväskyläläisen Artistilupauksen viittaa. Vuoden 2020 läpimurtolistauksessa hän sijoittui toiseksi.

Kuvat: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Levyllä vakuuttava suuri biisi Painajaisii muuttui keikalla arkipäiväiseksi täysjyvämuromössöksi. Haavisto teki lavalla kaiken, mitä hänen kaltaiseltaan artistilta odotetaan. Kalasteli keikkayleisön mielipidettä parrastaan, heitti kädessään olleen pyyhkeen edessä olleiden napattavaksi. Kohdisti puheensa vuoroin yleisön oikealla, vasemmalla ja keskellä oleville ihmisille.

Haavisto teki, mitä tilanteessa kuuluu tehdä, muttei näyttänyt sitoutuvan siihen itsekään kunnolla. Ujon vaikutelman antanut artisti tuntui jännittävän, ja meinasi laulaa muutaman kerran väärässä kohdassa.

Äänitys muutti tilanteen. Kappale osoittautui olleen monen ihmisen sydänsurujen seuralaisena, kun yleisö heräsi yhtäkkiä laulamaan laulun säkeitä vierustovereilleen.

Haavisto sai reaktiosta intoa ja lisää uskallusta keikan loppupuoliskon ajaksi. Tuli Viimeiset hitaat ja rauennut tunnelma tanssineen, loppua kohden määrältään suurentuneen yleisön keskuuteen.

Pandemian aikaan läpilyöneillä artisteilla voi tulla vastaan haastavia tilanteita. Kohtalaisen suuret striimausluvut eivät ole välttämättä kääntyneet livesuosioksi, eikä olemattomilla keikoilla ole ollut mahdollisuutta voittaa faneja puolelleen.

Ehkä Haavisto halusi päättää festivaalikeikkansa hetkellä, jolloin kaikki alkoi kuulostaa ja näyttää paremmalta. Hän lopetti 13 minuuttia etuajassa, sanoi muutaman kiitoksen ja poistui paikalta. Loppu hyvin, kaikki hyvin?