Hyppää pääsisältöön

Ylen olympialähetykset tavoittivat 3,7 miljoonaa tv-katsojaa

Mies ja nainen näyttävät voitonmerkkejä studiolavasteiden edessä
Inka Henelius ja Antti Sahlström Ylen kisastudiossa Pasilassa. Mies ja nainen näyttävät voitonmerkkejä studiolavasteiden edessä Kuva: Tomi Hänninen Tokio 2020,Tokion olympialaiset,Inka Henelius,Antti Sahlström,Ylen studio

Miljoonat suomalaiset seurasivat Tokion olympiakisoja myös Ylen verkkopalveluissa. Eniten yleisöä keräsi yleisurheilu, Areenassa kisasisällöt tavoittivat erityisesti nuorempia yleisöjä.

“Olympiakisojen järjestämiseen liittyi koronapandemian takia paljon epävarmuutta ja epäilyjä. Tokion kisoihin vuosia valmistautuneiden urheilijoiden kannalta oli hienoa, että maailman suurin urheilujuhla saatiin järjestettyä. Suomalaisille kisat tarjosivat huiman määrän inspiroivia elämyksiä”, sanoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

Ylen kanavilla Tokion olympialaiset tarjoiltiin suomeksi ja ruotsiksi. Yhteensä kisoista tuotettiin 400 tuntia tv-lähetystä, yli tuhat lähetystuntia Yle Areenassa, 200 tuntia Olympiaradiota ja lisäksi sisällöt Ylen verkkosivuilla ja Yle-palvelussa sekä erityisesti nuorille räätälöityjä kisasisältöjä sosiaalisessa mediassa.

Ylen tv-lähetykset tavoittivat 3,7 miljoonaa suomalaista. Areenassa Tokion olympialaiset kiinnostivat nuorta yleisöä: viimeinen olympiaviikko veti Areenaan eniten alle 45-vuotiaita koko vuonna. Ylen verkkopalveluissa olympiasisältöjä kulutettiin miljoonilla eri selaimilla ja videoiden käynnistyksiä kertyi 31 miljoonaa.

“Tavoitteenamme oli, että suomalaiset voivat nauttia kisatapahtumista sekä laadukkaasta raportoinnista ja tarinankerronnasta kotisohvalla, työmatkalla tai mökkilaiturilla. Kansalaiset saivat valita välineeksi tilanteen mukaan television, radion, Areenan, Yle-sovelluksen, verkkosivut tai sosiaalisen median. Onnistuimme monen välineen yhteispelissä upeasti, siitä isot kiitokset koko olympiatiimille”, Joose Palonen lisää.

Yli miljoonan tavoittavuuteen ylsi kolme Yle TV1:n yleisurheilulähetystä. Suurimman keskikatsojaluvun, 872 000, keräsi Yle TV1:n yleisurheilulähetys 1. elokuuta. Silloin nähtiin naisten kolmiloikan ja miesten 100 metrin finaalit. Sama lähetys nousi myös Yle Areenan katsotuimmaksi.

Yle Areenassa, yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa suosituimpia klippejä olivat Matti Mattssonin pronssiuinti, Mira Potkosen haastattelu pronssiottelun jälkeen ja Ruotsin kiekonheittäjän Daniel Ståhlin terveiset mummilleen Suomeen.

Suomessa olympialaisia näytti Ylen lisäksi Discovery.

Suomalaiset osallistuivat kisailemalla ja keskustelemalla

Tokion olympialaisten oheen tarjottiin myös mahdollisuuksia osallistua. Yle-sovelluksen kameran avulla katsojat pystyivät osallistumaan virtuaalisiin mökkikisoihin, joita vietettiin kisojen oheistapahtumana yhden kisapäivän ajan lauantaina 31. heinäkuuta.

Mökkikisojen lisäksi yleisö viihtyi klassisten kisailujen parissa myös Ylen digipalveluissa. Kisapähkinä ja virtuaalinen aarteenetsintä Yle Urheilun Kesäkisoissa keräsivät yli 100 000 avausta kisojen aikana.

Jalkapallon EM-kisoissa yleisöä innostaneet chatit olivat menestys myös Tokiossa. Mira Potkosen ja Arvi Savolaisen kamppaillessa mitaleista chatissa vieraili 72 000 uniikkia käyttäjää. Chateissa kirjoitettiin kisojen aikana yli 9000 viestiä.

“Ylen yksi keskeinen tehtävä on tarjota ihmisille yhteisiä kokemuksia. Olympialaisten ja alkukesän EM-jalkapallon yleisöluvut osoittavat, että urheilulla on siinä suomalaisille suuri merkitys. On harvinaista, että tavoitetaan käytännössä kaikki suomalaiset seuraamaan samaa tapahtumaa. Onnistuimme tässä kahdesti tänä kesänä”, sanoo Ylen Urheilu ja tapahtumat -yksikön johtaja Panu Pokkinen.

Muokattu 9.8.2021 klo 16.10, tarkennettu 1.8. yleisurheilupäivän sisältöä