Hyppää pääsisältöön

Karvakuonot reissaavat vesillä, autolla ja hevoskyydilläkin

Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa.
Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu. Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa. Kuva: Pertti Nättilä / Yle Karvakuonot,Riku Karvakuono,Eno-Elmeri,Ransu,Karvakuonot automatkalla,1982

Ensin oli keskikokoinen videonoutaja Ransu, joka toimi apujuontajana ja myöhemmin vähän isommissakin tehtävissä Pikku Kakkosen ohjelmissa. Pian Ransu sai seurakseen myös muita lajitovereita, Eno-Elmerin ja Rikun. Yhdessä kaverukset, Karvakuonot, alkoivat seikkailla myös omissa sarjoissaan ja reissata eri puolilla Suomea.

Kuten muutkin koirat, ihmisten tavoin, ovat myös Karvakuonot omia persoonallisuuksiaan omine erityispiirteineen. Eno-Elmeri on vanha merimies, joka yrittää pitää nuoremmat kaverukset järjestyksessä. Hän järjestää retket ja toimii niiden johtajana. Eno on nähnyt maailmaa ja hän tuntee monia tarinoita, joita kertoo Ransulle ja Rikulle. Hän myös tietää paljon ja Enon opetuksista hyötyvät paitsi muut Karvakuonot, myös katsojat.

Ransu on eloisa ja rohkea persoonallisuus. Välillä Ransu tosin yltyy hieman ilkikuriseksi varsinkin Rikua kohtaan ja tykkää myös vähän keppostella.

Riku on Karvakuonoista nuorin. Hänellä on jatkuvasti nälkä ja koska on taipuvainen joko kuulemaan tai ymmärtämään sanoja väärin, tuo melkein mikä tahansa hänen mieleensä ruoan. Riku on myös kova pelkäämään outoja asioita.

Karvakuonojen ensimmäinen seikkailu, Karvakuonot vesillä on katsottavissa Areenasta toistaiseksi.

Ja sitten matkaan

Ensimmäisessä seikkailussa Karvakuonot lähtevät Puskii-laivalla matkalle Näsijärvelle. Eno on kutsunut Rikun ja Ransun Tampereen satamaan palaveriin ja pojat ihmettelevät, mitä Enolla mahtaa olla mielessä. Vähän on pojilla ihmettelemistä Puskii-laivassa ja merenkulun ihmeissä, mutta matkaan kuitenkin päästään. Matkalla Eno kertoilee tarinoita meriltä ja ympärillä näkyvistä nähtävyyksistä. Aina nälkäistä Rikua hieman jännittää hylätyn proomun uumenissa. Kummastusta herättää myös Muroleen kanava ja järvessä olevat ovet eli sulkuportti. Matkalla saadaan ihastella myös kalliomaalauksia ja törmätäänpä siellä myös vanhaan tuttuun.

 Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri  ja Ransu Puskii-laivan kannella.
Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu ja Puskii-laiva. Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Puskii-laivan kannella. Kuva: Antero Tenhunen Karvakuonot

Karvakuonojen automatka suuntautuu länsirannikolle Varsinais-Suomeen. Matkaan lähdetään vanhalla Tassu-kuorma-autolla. Ensimmäinen matkakohde on Uusikaupunki, jossa ihastellaan vanhoja tuulimyllyjä, Riku vähän turhankin läheltä. Ilman Enon selityksiä ja opetuksia ei tästäkään reissusta tulisi mitään mitään. Rikun nälkään ne eivät tietenkään auta. Matka päättyy saunailtaan Olkiluodon ydinvoimalan lähellä.

Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa.
Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu istuvat Tassun puskurilla. Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa. Kuva: Pertti Nättilä / Yle Karvakuonot,Riku Karvakuono,Eno-Elmeri,Ransu,Karvakuonot automatkalla,1982,Tassu,Chevrolet

Kulkuväline vaihtuu vaihteeksi hevoskärryihin, kun Eno-Elmeri ilmoittaa pojille, että on aika lähteä lomakotiin sukujuhliin. Riku ei innostu hevoskyydistä ja päättää lähteä junalla. Siellä kun on ravintolavaunu. Ransu ja Eno kuitenkin valjastavat hevosen kärryn eteen ja lähtevät matkaan halki kesäisen maalaismaiseman. Matkalla he ihmettelevät lehmiä ja lehmät heitä. Eno selittää Ransulle, miten hevosesta tuli vetojuhta ja ratsu, eikä lehmästä tai lampaasta. Rikukin pääsee lopulta hevosen kyytiin oikein tosissaan, kun jää junasta väärällä asemalla.

Karvakuonojen Eno-Elmeri ja Ransu hevosrattailla.
Eno-Elmeri ja Ransu kärryillä. Karvakuonojen Eno-Elmeri ja Ransu hevosrattailla. Kuva: Yle kuvanauha Karvakuonot

Puskii-laivalle on taas käyttöä, kun Eno-Elmeri johdattaa Karvakuonot matkalle Kokemäenjokea pitkin kohti Poria. Erityistä jännitystä matkalle tuo radiosta kuultu uutinen, jonka mukaan Skotlannissa on alettu etsiä Loch Nessin hirviötä. Riku ymmärtää uutisen hieman väärin. Hän luulee hirviön karanneen ja alkaa pelätä sen vaanivan matkan varrella. Eno ja Ransu yrittävät kyllä selittää, ettei mitään hirviöitä ole olemassakaan, mutta paljonko se auttaa. Matka taittuu muuten leppoisasti. Välillä Puskii nostetaan autokyytiin, kun pitää ohittaa voimalaitos. Poriin päästyä Riku luulee jo näkevänsä järvihirviön, mutta Eno selittää "hirviön" olevan satamanosturi. Ennen seikkailun loppua kaverukset pääsevät vielä luotsiveneen kyytiin.

Eno-Elmeri ja Ransu
Eno-Elmeri ja Ransu. Eno-Elmeri ja Ransu Kuva: Yle kuvanauha Karvakuonot

Seikkailujen päätteeksi Karvakuonot matkaavat Käpälämäen kartanoon. He ovat lupautuneet kunnostamaan kartanoa sillä aikaa kun Greta-täti vierailee koiranäyttelyssä. Kartanossa riittääkiin korjaamista, eikä kaikki suju ilman kommelluksia. Oman mausteensa seikkailuun tuo pelko kartanon kummituksesta. Ransu on ottanut matkalukemiseksi Ville Paskerin koira -nimisen jännityskirjan ja ottaa tarinan vähän liiankin tosissaan. Riku päättääkin hieman jekuttaa Ransua, mutta Ransu vastaa samalla mitalla. Eno yrittää jälleen pitää poikia kurissa ja järjestyksessä.

Riku, Ransu ja Eno-Elmeri kartanolla.
Riku, Ransu ja Eno-Elmeri. Riku, Ransu ja Eno-Elmeri kartanolla. Kuva: Yle kuvanauha Karvakuonot

Karvakuonojen ääninä kuullaan Pertti Nättilä Ransuna ja Pekka Salo Eno-Elmerinä. Rikun äänenä on Veikko Honkanen, Matti Viironen järvihirviö-tarinassa sekä Olli Montonen Kartanon kummituksessa. Tarinat on kirjoittanut Arto Seppälä ja Kartanon kummituksen Jukka Parkkinen. Ohjauksesta vastaa Olli Löytönen.

Karvakuonot Areenassa

Karvakuonojen ensimmäinen seikkailu, Karvakuonot vesillä on katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

 Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri  ja Ransu Puskii-laivan kannella.
Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Puskii-laivan kannella. Kuva: Antero Tenhunen Karvakuonot