Hyppää pääsisältöön

Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

Trauma-sarjan juontaja Jere Tiihonen
Jere Tiihonen juontaa Trauma - henkirikoksen jäljet sarjaa Trauma-sarjan juontaja Jere Tiihonen Kuva: Helsingin Productum Oy televisiosarjat,Jere Tiihonen

Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.

Trauma - henkirikoksen jäljet

Yle TV1 sunnuntaisin 5.9.2021 alkaen klo 21.05, Yle Areena 30.8.2021

Kahdeksanosaisessa sarjassa Trauma - henkirikoksen jäljet lähestytään rikosten maailmaa harvinaisemmasta suunnasta. Sarjassa rikosten uhrien omaiset kertovat oman tarinansa. Äidit, isät, siskot, veljet ja lapset puhuvat kokemuksistaan ja tunteistaan.

Sarjassa käydään läpi raakoja ja sattumanvaraisia henkirikoksia. Useat rikostapauksista ovat olleet julkisuudessa.

Jaksoissa tavataan mm. Kaisa Juntunen, joka menetti siskonsa Imatran kolmoissurmassa, Taru Virtanen, jonka tytär menehtyi Sastamalan mopoautoturmassa ja Veli-Pekka Joki-Erkkilä, jonka tyttären ex-poikaystävä puukotti.

Elämä menetyksen jälkeen

Läheisen menettäminen henkirikoksen uhrina on yllättävä ja järkyttävä tilanne, johon ei voi valmistautua. Tekijän tuomiosta riippumatta, menetys on läheisille aina elinkautinen ja teon seurauksilla on kova hinta.

Miten läheisen ja rakkaan ihmisen julmasti menettänyt pystyy jatkamaan elämäänsä trauman jälkeen? Tapoja on yhtä monta kuin on surijoita. Lohtua tuovat läheiset sukulaiset ja ystävät, vertaistuki, taide, usko ja joskus jopa surmaajan kohtaaminen.

Silloinkin kun me surraan, voidaan huonosti, itketään ja vihataan, niin samanaikaisesti me rakastetaan. ― Jere Tiihonen

Juontaja Jere Tiihonen vie katsojan sarjan rikostapausten äärelle ja kuljettaa katsojaa omaisten kertomusten vierellä. Kertomuksista selviää miten raakuuden ja tuskan rinnalle nousee asioiden rehellinen kohtaaminen, lohtu ja anteeksianto.

– Perehtyessäni tapauksiin huomasin asettuvani usein uhrien läheisten asemaan. Miltä minusta tuntuisi tällaisessa tilanteessa? Selviäisinkö itse tapahtuneesta? Toisinaan oli vaikea ymmärtää, kuinka suureen anteeksiantamiseen ihmiset pystyvätkään. Ehkä se on ainoa keino pysyä järjissään ja pystyä jatkamaan elämää, Jere Tiihonen pohtii.

Viha, rakkaus, suru, anteeksianto - kertomuksissa on mukana voimakkaita tunteita. Vaikka henkirikoksen jäljet eivät koskaan katoaisi, pahimmastakin traumasta voi päästä eteenpäin jatkamaan elämää.

Jere Tiihonen sanoo oppineensa sarjan päähenkilöiltä, että aina löytyy keinoja selvitä tavalla tai toisella.

Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Kimmo Leed ja tuottanut Productum Oy.

Tv-sarjan yhteydessä julkaistaan myös samanniminen 8-osainen podcast-sarja, jossa jakson päähenkilö kertoo tv-sarjaa laajemmin tarinansa.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.