Hyppää pääsisältöön

4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

Jalankulkijoita ja lippuja Barcelonan Ramblalla.
Turisteja kadulla, Barcelona Jalankulkijoita ja lippuja Barcelonan Ramblalla. Kuva: Yle/Heli Mäkikauppila Espanja,Barcelona,La Rambla (Barcelona),jalankulkijat,kävelykadut,liput

Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

Preguntar por dónde está

Kysyä sijaintia

- ¿Dónde está tu piso?
- Está en la calle Alcalá, cerca de la Puerta del Sol.

- Por favor, señora, ¿hay una farmacia por aquí?
- Sí, allí a la derecha, enfrente de la catedral.

- Perdone, ¿dónde está la parada de autobuses?
- Siga todo recto y doble a la izquierda, está al lado de correos.

- ¿Está lejos?
- No, no está muy lejos. Está a unos 200 metros.

Vocabulario

¿dónde? missä?
estar sijaita
el piso asunto
la calle katu
cerca de lähellä
por favor olkaa hyvä (pyydettäessä)
hay (haber) olla
la farmacia apteekki
alli tuolla
a la derencha oikealla, oikealle
enfrente de vastapäätä
la catedral kirkko
perdone anteeksi
la parada pysäkki
siga tässä: menkää
todo recto suoraan eteenpäin
doble kääntykää
a la izquierda vasemmalla, vasemmalle
(la oficina de) correos postitoimisto
lejos kaukana
unos noin

la oficina de correos = postitoimisto, el correo =posti

Kun haluat kiinnittää huomion itseeesi voit sanoa perdone tai por favor (vrt. englannin please).

Kun espanjassa ilmaistaan sijaintia (”olla jossakin”), käytetään estar-verbiä. Myös hay-verbimuoto voi ilmaista sijaintia, vrt. englannin there is, there are. Lisää näistä verbeistä löydät kieliopista.

Expresiones de lugar

Paikanilmauksia

ahí, allí tuolla
aquí täällä
a la derecha de oikealla
a la izquierda de vasemmalla
al lado de vieressä
cerca de lähellä
delante de edessä
detrás de takana
enfrente de vastapäätä
entre välissä
lejos de kaukana
sobre päällä
debajo de alla

La catedral está al lado del parque.
Katedraali on puiston vieressä.

El cine está lejos de la estación.
Elokuvateatteri on kaukana asemasta.

de+el (parque) = del

Laita repliikit järjestykseen

Prepositiotehtävä

¿Cómo es tu casa?

Millainen on kotisi?

- ¿Cómo es el piso de Juan ?
- Es muy moderno, además es espacioso y luminoso.

- ¿Cuántos dormitorios tiene ?
- Tiene tres dormitorios, un salón, dos baños y una terraza con vistas al mar.

Vocabulario

¿Cómo? millainen?
además lisäksi
espacioso tilava
luminoso valoisa
¿cuántos? kuinka monta?
el dormitorio makuuhuone
el salon olohuone
el baño kylpyhuone
la terraza terassi
con vistas al mar merinäköalalla

Substantiiveja

el ascensor hissi
el ático ullakko
el balcón parveke
la casa talo, koti
la cocina keittiö
el comedor ruokasali
el (cuarto de) baño kylpyhuone
la ducha suihku
el dormitorio makuuhuone
el garaje autotalli
la habitación huone
el jardín puutarha
el váter/ el aseo wc
el patio sisäpiha
la piscina uima-allas
el piso asunto, kerros
la sala de estar, el salón tilava olohuone, sali
la terraza terassi

Adjektiiveja

amplio,- a tilava
amueblado,-a kalustettu
soleado,-a aurinkoinen
luminoso,-a valoisa
oscuro,-a pimeä
grande suuri
pequeño,-a pieni
nuevo,-a uusi
viejo,-a vanha
espacioso,-a tilava
cómodo, -a mukava
incómodo, -a epämukava
ruidoso, -a meluisa
silencioso,- a hiljainen

Las habitaciones de este piso son muy espaciosas.
Tämän talon huoneet ovat hyvin tilavia.

La terraza es amplia y la cocina está amueblada.
Terassi on tilava ja keittiö on kalustettu.

Täydennä puuttuvilla sanoilla

Mikä pohjapiirroksista vastaa ilmoitusta?


Kielioppia

Kieliopissa opiskellaan olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay, sekä painolliset omistuspronominit.

Estar – hay

Olla-verbi merkityksessä sijaita, olla jossakin

Kun espanjassa ilmaistaan sijaintia (olla jossakin), käytetään estar-verbiä. Estar  (olla, sijaita) on epäsäännöllinen.

¿Dónde está el banco?
Missä pankki sijaitsee/on?

Los niños están en el parque.
Lapset ovat puistossa.

Helsinki está en Finlandia.
Helsinki sijaitsee Suomessa.

Myös hay (taipumaton preesensmuoto verbistä haber) voi ilmaista sijaintia, mutta siitä käytetään vain tätä muotoa. Sillä on vastine useissa kielissä, esim. englannin there is, there are, ruotsin det finns, ranskan il y a ja saksan es gibt.

Hay hoteles en el centro.
Keskustassa on hotelleja.

Por favor, ¿hay un banco por aquí?
Anteeksi, onko täälläpäin pankkia?

Hay-verbimuodon kanssa käytetään epämääräistä artikkelia.

Täydennä hay- ja está -verbimuodoilla

Los pronombres posesivos, las formas tónicas

Painolliset possessiivipronominit

mío, -a, -os, -as minun
tuyo, -a, -os, -as sinun
suyo, -a, -os, -as hänen, teidän
nuestro,-a, -os, -as meidän
vuestro, -a, -os, -as teidän
suyo, -a, -os, -as heidän, teidän

Painolliset omistuspronominit taipuvat pääsanansa mukaan niin kuin adjektiivit:

Estos libros son míos / los míos.
Nämä ovat minun kirjojani.

Niitä käytetään myös itsenäisesti, ilman substantiivia, kun substantiivia ei haluta toistaa:

- ¿De quién son estos libros?
- Kenen kirjoja nämä ovat
- Son nuestros.
- Meidän.

- ¿Esta casa es suya?
- Onko tämä teidän talonne/hänen talonsa?
- Sí, es mía / suya.
- Kyllä se on minun taloni/hänen talonsa.

Huomaa suyo-pronominin viittaussuhteet hänen/teidän.

Täydennä painollisilla omistuspronomineilla

Iberian niemimaalla oli asutusta jo yli 10 000 vuotta sitten, mistä on todisteena useita säilyneitä luolamaalauksia eri puolilla Espanjaa. Ennen 1500-lukua niemimaata olivat hallinneet useat kansat.


Espanjan historia 1500-luvulle saakka

Espanjan alueen esihistoriaa
Iberian niemimaa on saanut nimensä ibereiltä, jota saapuivat alueelle 5-6 tuhatta vuotta sitten Pohjois-Afrikasta harjoittaen maanviljelystä sen rannikolla. Noin vuonna 1100 eKr muinaiset foinikialaiset liittivät kaupan välityksellä Espanjan silloiseen maailmanpiiriin ja perustivat mm. Cadizin ja Malagan satamakaupungit.

Roomalaisten valtakausi
Karthagolaiset valloittivat Espanjan noin vuonna 500 eKr ja pitivät etelärannikkoa hallussaan nelisensataa vuotta aina vuoteen 201 eKr saakka, jolloin roomalaiset löivät puunilaissodassa kuuluisan karthagolaisen sotapäällikkö Hannibalin. Tästä alkoi kuudensadan vuoden mittainen roomalaisten valtakausi, jonka alkuajat olivat kuitenkin verisiä ja täynnä taisteluita. Väestön vastarinnan mursi lopullisesti vasta Keisari Augustus vuosina 26-19. Hän jakoi niemimaan erillisiin provinsseihin. Roomalaisten valtakaudella espanjalainen yhteiskunta koki valtavan harppauksen niin sivistyksellisesti ja kulttuurisesti kuin myös hallinnon ja infrastruktuurin aloilla. Asukkaiden vaurastuminen edisti myös hallitsijoiden kielen, kulttuurin ja lakien omaksumista. Rooman valta oli kuitenkin jo romahtamaisillaan kun eri pohjoisafrikkalaiset heimot, ja hieman myöhemmin germaaniset barbaarikansat, tunkeutuivat alueelle.

Goottien jälkeen valtaan nousivat maurit
Roomalaiset voittivat tunkeilijat vihdoin länsigoottien avustamana. Gootit toivat kristinuskon nykyisen Espanjan alueelle ja hallitsivat aluetta varsin pitkään – vuodesta 415 vuoteen 711 asti, jolloin alkoi maurien 700-vuotinen valtakausi Iberian niemimaalla. Maurit alistivat hyvin nopeasti koko niemimaan alaisuuteensa, lukuun ottamatta Pohjois-Espanjan vaikeakulkuisia vuoristoseutuja. Koko maa jaettiin kalifaattien alaisiin emiirikuntiin. Vahvinta maurien valta oli kuitenkin Etelä-Espanjassa, jossa arabivaikutteet ovat vielä nykyäänkin selvästi nähtävissä muun muassa arkkitehtuurissa, musiikissa ja ruokakulttuurissa. Ne huokuvat Andalusian valkoisiksi kalkituista taloista ja Sevillan katedraalikin oli alun perin maurilainen minareetti.

Pohjoisessa syntyi itsenäisiä alueita
Jo maurien valtakaudella alkoi erityisesti Pohjois-Espanjassa muodostua itsenäisiä kuningaskuntia ja vähitellen alkoi arabien haltuun ottamien alueiden takaisinvaltaaminen (reconquista). Maurien eri dynastioilla ja kalifeilla oli kuitenkin myös keskinäisiä erimielisyyksiä ja tämä auttoi kristittyjen kuningaskuntien valloitushankkeita. Tärkeimmät pohjoisista kuningaskunnista olivat Aragonia ja Kastilia, jotka etenivät hitaasti mutta varmasti sekä maalla että merellä. Aragonian kuninkaan Fernandon II ja Kastilian perijättären Isabellan vuonna 1469 solmiman liiton kautta nämä kaksi kuningaskuntaa yhdistyivät. Kirkko ja kruunu hallitsivat maata rautaisella otteella ja paavi myönsikin Isabellalle ja Fernandolle arvonimen ”katoliset kuninkaat” (Reyes Católicos).

Espanjan maailmanvalloituksen alku
Vuosi 1492 on yksi merkittävimmistä Espanjan historiassa. Tällöin katoliset kuninkaat valloittivat arabien viimeisen saarekkeen, Granadan kaupungin. Samana vuonna kruunun suojeluksessa purjehtinut Kristoffer Kolumbus (Cristóbal Colón) saapui Amerikan mantereelle. Tästä alkoi Espanjan herruus maailman merillä ja siirtomaaisännyys, joka kesti aina 1800-luvun lopulle saakka.

Kulttuuritietokilpailu

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!