Hyppää pääsisältöön

Hippiajan teinistä ja 1980-luvun villistä performanssitaiteilijasta tuli maisemien kuvaaja – Annette Arlander tietää, että elämä jatkuu

Kuusi kuvaa -ohjelman tunnuskuva
Kuvataiteilija Olli Lyytikäisen kuva Annette Arlanderista. Kuusi kuvaa -ohjelman tunnuskuva Kuva: YLE/Johanna Pirttilahti Kuusi kuvaa,Annette Arlander

Taiteilija, tutkija ja opettaja Annette Arlander kasvoi aikuiseksi hippiaikakautena, teki ensimmäiset performanssinsa punk-energian täyttämällä 80-luvulla ja ryhtyi seuraavalla vuosikymmenellä ensimmäisten joukossa tekemään taiteellista tutkimusta. 40 vuotta täytettyään hän teki taiteessaan täydellisen suunnanmuutoksen: ihmisen kuolevaisuudesta muistuttaminen sai jäädä, ja sen sijaan hänen perusviestikseen tuli: "Elämä jatkuu!”

Annette Arlander pitää käsissään neliön muotoista polaroidkuvaa. Kuvassa nähdään hänet nuorena ja herttaisena – kuin satuolentona. Sen on ottanut tuolloin merkittävimpiin nykytaiteilijoihimme kuulunut Olli Lyytikäinen erään taiteilijoiden illanvieton yhteydessä.

– Tuskin tunnistan itseäni. Tämä kuva kertoo ensisijaisesti siitä, että kyseessä on ollut taitava ja persoonallinen kuvaaja, joka on saanut minut näyttämään pieneltä päivänsäde-satuolennolta. Minulla on kuvia samalta aikakaudelta, joissa on tuo sama aikakauden tyylin mukaan hennattu tukka, mutta näytän ihan joltain demimondilta kun istun viinilasin ääressä tupakkaa polttaen – tietysti jossain baarissa kuuntelemassa jazzia.

Melkein kympin tytöstä vapaaksi ihmiseksi

Lapsena Annette Arlander asui Helsingin Lauttasaaressa. 1950-luvun lopun Lauttasaari ei vielä ollut tullut niin keskiluokkaiseksi kuin minä sitä nykyisin pidetään.

– Se ei silloin ollut mikään “onnellisten saari”, vaan aivan tavallinen uusi lähiö. Vaikka minä voinkin sanoa olevani paljasjalkainen lauttasaarelainen, vanhempani olivat syntyjään pikkukaupunkilaisia.

Äiti oli kotoisin Hämeenlinnasta ja isä Porvoosta. Annette kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1974.

– Olin kiltti tyttö. En nyt ihan kympin keskiarvoon päässyt, mutta melkein. Halusin olla hyvä ja täyttää velvollisuuteni. Mutta kun pääsin siitä pälkähästä, ja minusta tuli vapaa ihminen, lähdin Marokkoon ja Interrailille ja vaikka mitä. Sanoin äidilleni, että voisin mennä kukkakauppaan myyjäksi. Äiti vastasi: “Älä höpötä!”, ja laittoi puolestani hakemuspaperit yliopistolle. Pääsin lukemaan yleistä kielitiedettä, mutta vaihdoin sen pian taidehistoriaan.

Taidehistorian proseminaariesitelmää tehdessään Arlander tutustui taiteilija Jan-Olof Mallanderiin Halvat huvit -galleriassa, ja he alkoivat seurustella. Juuri Mallanderin seurassa hän päätyi myös illanviettoon, jossa Olli Lyytikäinen otti hänestä valokuvan.

Annette Arlander sivukuvassa, oranssinruskea polkkatukka ja vihreä tausta.
Kuvataiteilija Olli Lyytikäinen otti tuohon aikaan uudenaikaisella polaroidkamerallaan tämän kuvan Annette Arlanderista erään illanvieton yhteydessä luultavasti vuonna 1975. Annette Arlander sivukuvassa, oranssinruskea polkkatukka ja vihreä tausta. Kuva: Olli Lyytikäinen Kuusi kuvaa

– Olin 19-vuotias. En ymmärtänyt maailmasta mitään, enkä mistään muustakaan. Olin siellä vain muiden mukana silmät pyöreänä. En siis tuntenut Lyytikäistä henkilökohtaisesti, vaikka olinkin samoissa juhlissa mukana.

Arlander kertoo olevansa kiitollinen siitä, että hänen nuoruutensa osui 1970-luvulle.

– Sain havahtua teini-ikään, avautua seksuaalisuuteen ja löytää elämän sellaisessa maailmassa, jossa oli rauhaa ja rakkautta. Ei mennyt kuin muutama vuosi, niin yhtäkkiä oli aids, punk-energia ja kokonaan toinen maailma! Teinikulttuurissa se tuntui hyvin voimakkaalta murrokselta.

1980-luku toi Suomeen performanssiryhmät

Arlander oli mukana toisessa 1980-luvun keskeisessä performanssiryhmässä. Ryhmän nimi oli alun perin Homo S, ja se viittasi termiin homo sapiens. Myöhemmin ryhmä alkoi kirjoittaa nimen muodossa Homo $.

– Emme koskaan itse lausuneet sitä muodossa “homo dollari”, vaan “homo äsh”. Perustajajäsenet olivat Pieta Koskenniemi, Ragni Grönblom ja Timo Toikka, jos muistan oikein. Tulin mukaan aika pian perustamisen jälkeen.

Ryhmässä Arlander kertoo ottaneensa jonkinlaisen “henkisen basistin” roolin. Se johtui siitä, että mukana oli monia voimakkaita naisia, jotka olivat vahvoja esiintyjähahmoja: Cris af Enehjelm, Elina Hurme ja Ragni Grönblom. Tältä ajalta on säilynyt kuva, jossa Arlander on esiintymistä varten maalannut vartalonsa neonvärein. Värit he löysivät Wulffin paperitarvikekaupasta Helsingin keskustasta.

Mustaa taustaa vasten otettu kuva, jossa henkilön kasvot ja raajat on maalattu neonvärein.
1980-luku toi mukanaan uudet performanssitaiteen ryhmät. Kuvassa Annette Arlander ihollaan neonväristä maalia. kuvattu Homo S -ryhmän Spasmodic exercises -esitystä varten. Mustaa taustaa vasten otettu kuva, jossa henkilön kasvot ja raajat on maalattu neonvärein. Kuva: Anja Salmela Kuusi kuvaa,Annette Arlander

1990-luku oli taiteen institutionalisoitumisen aikaa

1990-luvulla taide-elämä alkoi institutionalisoitua ja teoretisoitua. Taidekorkeakouluissa alettiin tehdä taiteellisia jatko-opintoja, ja Arlander ryhtyi tekemään taiteellista tutkimusta, vaikkei sitä vielä kutsuttu sillä nimellä.

– Myös käsitys feminismistä muuttui. Meidän hulvattomat 1980-luvun anarkistiset vulgaarifeministiset irroittelut eivät saaneet sofistikoituneilta toisen aallon feministeiltä kuin nenän nyrpistyksiä. Mutta nykypäivän näkökulmasta voi sanoa, että 1980-luvun genderblending, androgynia ja biseksuaalisuuden ylistäminen sopivat paljon paremmin meidän aikamme käsityksiin sukupuolen moninaisuudesta.

Sisar Marianan rakkauskirjeet -monologinäytelmä oli osa Annette Arlanderin tohtorintutkintoa. Se perustui tositarinaan portugalilaisen nunnan onnettomasta rakkaudesta.

– Ne kirjeet ovat hurjia. Se on historiallista tekstiä: koukeroista ja vaikeaa. Sain todella hikoilla niitä opetellessa.

Vaikka hän oli aikaisemmin ollut mukana performanssiryhmässä ja teatterin ammattilainen, hän oli koulutukseltaan ohjaaja eikä näyttelijä. Sisar Marianan rakkauskirjeissä hän joutui siksi opettelemaan näyttelemistä kantapään kautta.

– Olen ylpeä, että kykenin tekemään sen!

Mustiin pukeutunut nainen tiiliseinän edessä kasvoillaan kauhistunut ilme.
Osana tohtorintutkintoaan Annette Arlander teki näyttelijäntyön esityksessä Sisar Marianan rakkauskirjeet, vaikka hän oli koulutukseltaan ohjaaja. Mustiin pukeutunut nainen tiiliseinän edessä kasvoillaan kauhistunut ilme. Kuva: Milja Salovaara Kuusi kuvaa,Annette Arlander

Arlander väitteli silloisen Teatterikorkeakoulun ensimmäiseksi taiteen tohtoriksi vuonna 1998. Hänen väitöskirjansa pääosa oli Italo Calvinon romaaniin perustuvan Jos talviyönä matkamies -näytelmän ohjaus Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihalliin. Tuolloin Calvinon tekstit olivat erittäin suosittuja, ja niihin viitattiin kulttuurikeskustelussa usein.

– Calvino on luettavassa muodossa olevaa postmodernismia: se ei ole teoreettista vaan helposti lähestyttävää. Mielestäni Calvinon hienoimpia teoksia on Näkymättömät kaupungit, ja olisin halunnut tehdä siitä kuunnelman. Emme kuitenkaan saaneet siihen tarvittavia oikeuksia. Kirjoitin lopulta kuunnelman Via Marco Polo, jossa käytin joitakin Näkymättömät kaupungit -teoksen muotoperiaatteita. Via Marco Polo on saanut nimensä Venetsiassa Lidon saarella olevan kadun mukaan, asuin siellä kolme viikkoa saatuani apurahan kuunnelman tekemiseen.

Eräästä Calvinon teoksesta peräisin olevasta ajatuksesta tuli Arlanderille käänteentekevä.

– Calvinon mukaan taiteella ja kirjallisuudella on vain kaksi tehtävää: Yksi tehtävä on muistuttaa siitä, että kuolema on väistämätön. Toinen tehtävä on muistuttaa siitä, että elämä jatkuu. Kun täytin 40 vuotta tajusin, että siihen asti olin ajatellut, että on minun tehtäväni muistuttaa ihmisiä kuoleman väistämättömyydestä. Kun täytin neljäkymmentä, aloin ajatella, että ei minun tarvitse aina olla se, joka muistuttaa kuolemasta. Minä voin ottaa omaksi tehtäväkseni sanoa, että elämä jatkuu.

Nainen meren rannalla katsoo poispäin kamerasta, kohti horisonttia.
2000-luvun alussa Arlander alkoi tehdä videoita, joissa hän esiintyy maisemassa tai maiseman kanssa. Videostillkuva teoksesta Tuulikaide II /Windrail II (2002), joka on kuvattu Harakan saarella Helsingissä. Nainen meren rannalla katsoo poispäin kamerasta, kohti horisonttia. Kuva: Annette Arlander Kuusi kuvaa,Annette Arlander

Harakan saaren työhuone

Vuonna 1997 Annette Arlander sai työhuoneen Harakan saarelta Helsingistä. Pian sen jälkeen hän alkoi kuvata videoita, joissa hän itse esiintyy maisemassa tai maiseman kanssa. Idea oli syntynyt vuonna 1999, kun hän työskenteli erään kuunnelman parissa Mallorcalla, ja halusi jollakin tavoin kuvata vuoren laella sijaitsevan luostarin terassilta avautuvaa tuulista maisemaa.

– Sää vaihtui parin tunnin välein. Maisema oli niin kaukana, että oikeastaan terassilta näkyi vain kivinen kaide ja taivas. Menin joka päivä samaan kuvaan mustan, romanttisen huivin kanssa, koska tuuli ei olisi näkynyt, jollei kuvassa ole jotakin, mitä tuuli liikuttaa. Teoksen oheen kirjoitin tekstin siitä, millaista on olla vuorella.

Myöhemmin Harakan saarella Arlander halusi luoda tälle teokselle parin. Syntyi Tuulikaide II.

Arlander on merkinnyt teoksen kuvauspaikan Harakassa myös QR-koodilla, jonka löytäjä voi kuvata matkapuhelimellaan päästäkseen teoksen äärelle verkossa.

– Olen ollut Harakassa vuodesta 1997. Kyllähän se vaikuttaa ihmisen elämään. En olisi osannut arvata, että siitä tulisi niin keskeinen osa minun elämääni kuin se on ollut.

Arlanderin kuudes kuva – se vielä ottamaton – olisi otettu viiden vuoden kuluttua, jollakin uudella työhuoneella, koska silloin hänen on aika luopua työhuoneestaan Harakassa.

– Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus vuokraa Harakan työhuoneita, ja olen juuri saanut tietää, että saan olla siellä vielä yhden viisivuotiskauden. Kuudes kuva voisi olla sitten tulevan, uuden työhuoneeni avajaisista. Ja se voisi olla jossakin saaressa, joka olisi jopa vieläkin ihanampi paikka kuin Harakka!