Hyppää pääsisältöön

Lintujen tunnistaminen hämärässä on haastavaa – testaa tunnistatko lajit!

Harmaasorsan kuva: puolet hämäräkuva, puolet värikuva
Lintujen tunnistus ilman värituntomerkkejä on erittäin vaikeaa. Harmaasorsan kuva: puolet hämäräkuva, puolet värikuva Kuva: Juha Laaksonen Harmaasorsa

Tunnetko lintuja niiden ulkomuodon perusteella tai kun selkeitä värituntomerkkejä ei ole näkyvissä? Jos linnuista näkyy pelkkä siluetti, tehtävä on yllättävän vaikea. Näihin vesistöjemme asukkeihin voit törmätä ilta- ja aamuhämärissä joko metsästyspuuhissa tai lintuja tarkkaillessa. Testaa, tunnistatko lajin!

Vesilintujen metsästyskausi on käynnistynyt 20.8.2021. Monet rantojen ja kosteikkojen linnuista ovat rauhoitettuja lajeja, mutta hämärällä linnun tunnistaminen ei ole aina helppoa edes kokeneelle lintuharrastajalle. Joka vuosi kosteikoilla ja rannoilla ammutaan monia muitakin lintuja kuin riistalajeja.

Testaa, tunnistatko lajin

Kosteikot kunniaan

Monien lokki- ja sorsalintujen kannan kehitys on ollut voimakkaasti laskeva. Syitä on monia. Lintuvedet ovat kasvaneet umpeen tai muuttomatkalla levähdysalueet ja talvehtimisalueiden olosuhteet ovat heikentyneet.

Kantojen taantumista ehkäistään metsästysrajoitusten lisäksi pysyvämmin hoitamalla ja lisäämällä lintujen levähdys- ja pesimäalueina käyttämiä kosteikkoja. Samalla parannetaan myös suojeltujen ja muiden kosteikkolintulajien elinolosuhteita.

Lähteitä ja linkkejä:

Metsästäjäliitto: Vesilintujen tunnistusopas
Metsästäjäliitto: Vastuullinen metsästys
Luke: Vesilintuseurantojen tulokset
Luke: Riistasorsalajien pesimäkannat 2021
Birdlife: Vesilintumetsästykseen malttia
Suomen riistakeskus: Metsästysajat
Sotka-kosteikot

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!