Hyppää pääsisältöön

Lintujen tunnistaminen hämärässä on haastavaa – testaa tunnistatko lajit!

Harmaasorsan kuva: puolet hämäräkuva, puolet värikuva
Lintujen tunnistus ilman värituntomerkkejä on erittäin vaikeaa. Harmaasorsan kuva: puolet hämäräkuva, puolet värikuva Kuva: Juha Laaksonen Harmaasorsa

Tunnetko lintuja niiden ulkomuodon perusteella tai kun selkeitä värituntomerkkejä ei ole näkyvissä? Jos linnuista näkyy pelkkä siluetti, tehtävä on yllättävän vaikea. Näihin vesistöjemme asukkeihin voit törmätä ilta- ja aamuhämärissä joko metsästyspuuhissa tai lintuja tarkkaillessa. Testaa, tunnistatko lajin!

Monet rantojen ja kosteikkojen linnuista ovat rauhoitettuja lajeja, mutta hämärällä linnun tunnistaminen ei ole aina helppoa edes kokeneelle lintuharrastajalle. Joka vuosi kosteikoilla ja rannoilla ammutaan monia muitakin lintuja kuin riistalajeja.

Testaa, tunnistatko lajin

Kosteikot kunniaan

Monien lokki- ja sorsalintujen kannan kehitys on ollut voimakkaasti laskeva. Syitä on monia. Lintuvedet ovat kasvaneet umpeen tai muuttomatkalla levähdysalueet ja talvehtimisalueiden olosuhteet ovat heikentyneet.

Kantojen taantumista ehkäistään metsästysrajoitusten lisäksi pysyvämmin hoitamalla ja lisäämällä lintujen levähdys- ja pesimäalueina käyttämiä kosteikkoja. Samalla parannetaan myös suojeltujen ja muiden kosteikkolintulajien elinolosuhteita.

Lähteitä ja linkkejä:

Metsästäjäliitto: Vesilintujen tunnistusopas
Metsästäjäliitto: Vastuullinen metsästys
Luonnonvarakeskus
BirdLife
Suomen riistakeskus: Metsästysajat
Sotka-kosteikot

EDIT: Artikkeli päivitetty 30.8.2022