Hyppää pääsisältöön

Sähköisten jumalanpalvelusten 95-vuotisjuhlaa radiossa ja televisiossa 12.9. klo 10

Tampereen tuomiokirkko
Radiojumalanpalvelusten 95-vuotisjuhlaa vietetään Tampereen tuomiokirkossa. Tampereen tuomiokirkko Kuva: Kirkon kuvapankki / Henna Aaltonen kirkko,Tampereen tuomiokirkko

Jumalanpalveluksia on voinut seurata sähköisesti jo 95 vuotta. Ensimmäinen jumalanpalvelus radioitiin Tampereen tuomiokirkosta 12.9.1926, vain kolme päivää Yleisradion lähetystoiminnan alkamisesta. Samana päivänä lähetettiin myös ruotsinkielinen jumalanpalvelus Helsingistä Johanneksenkirkosta.

Sähköisten jumalanpalvelusten 95-vuotisjuhlajumalanpalveluksessa saarnaa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo ja liturgina toimii seurakuntapastori Tiina Mononen. Taivas välittää -juhlamessussa kuullaan myös, miltä Tampereen tuomiokirkon juuri peruskorjatut urut kuulostavat mittavan urkuremontin valmistuttua. Urkurina jumalanpalveluksessa on Esa Toivola ja kanttorina toimii Pirjo Mäntyvaara. Tampere Cappella -kuoro laulaa Markus Yli-Jokipiin johdolla. Juhlajumalanpalveluksen tervetulosanat lausuu vs. ohjelmapäällikkö, pastori Hanna Paavilainen. Tekstinlukijoina ovat vastaava tuottaja Anna Simojoki (Yle Radio1) ja julkaisujen johtaja Ismo Silvo (Yle). Esirukouksessa avustavat radiojumalanpalvelustoimittaja Elina Vaittinen (Kirkon viestintä) ja vastaava tuottaja Esa Viherä (Yle Asia Mediapolis).
Radiojumalanpalvelus on pisimpään Ylen ohjelmistossa jatkunut ohjelma. Luterilaiset radiojumalanpalvelukset keräävät viikoittain yhä keskimäärin 150 000 kuulijaa.
Radio- ja tv-jumalanpalveluksia voi seurata lähetysajan jälkeen myös Yle Areenassa.

Keskusteluohjelma radiojumalanpalveluksesta 12.9. klo 11

Jumalanpalveluksen jälkeen kello 11.00 Yle Radio 1:ssä lähetys jatkuu keskusteluohjelmalla Toivoa aalloilla 95 vuotta. Vieraina suorassa lähetyksessä ovat mm. piispa Matti Repo, eläkkeellä oleva Kirkon viestinnän radiojumalanpalvelustoimittaja, pastori Ilkka Koski, teologian tohtori, virsitutkija Suvi-Päivi Koski, pastori Tiina Mononen, Yle Radio1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki ja johtaja Ismo Silvo (Yle). Keskustelua ohjaavat radiojumalanpalveluksista vastaava toimittaja Elina Vaittinen ja vs. ohjelmapäällikkö Hanna Paavilainen.
Miten radiojumalanpalvelukset ovat auttaneet korona-aikana, entä aiemmissa kansallisissa kriisitilanteissa? Mikä merkitys on radiojumalanpalvelusten virsillä ja muulla musiikilla lohdun tuojina? Mikä on radiojumalanpalvelusten tulevaisuus? Esimerkiksi näistä teemoista keskustellaan Tampereen tuomiokirkon kryptasta lähetettävässä keskusteluohjelmassa.

Haluatko kertoa oman muistosi radiojumalanpalveluksiin liittyen? Vastauksia hyödynnetään Toivoa aalloilla 95 vuotta -keskusteluohjelmassa. Tähän liittyvä kysely on auki keskiviikkoon 8.9.2021 saakka:

https://yle.fi/aihe/a/20-10001172