Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Tekstitys on inhimillistä ja siksi myös altista virheille

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Helsingin Sanomille 24.8.2021.

Hannu Räisänen kaipaa Yleltä tv-ohjelmien tekstitysten kuntoon saattamista (HS 22.8.2021). On totta, että tekstityksen ongelmat ovat valitettavan yleisiä. Useimmiten ne johtuvat vastaanottimesta, mutta Räisäsen mainitsemassa tv-uutisten tuplatekstityksessä kyse oli ikävästä tiedonkulun katkoksesta.

Tekstitys on yhdistelmä järjestelmiä, automatiikkaa ja ihmistyötä. Tämä yhtälö tekee siitä myös haavoittuvan.

Tv-uutisissa siirryttiin vastikää uuteen, monipuolisemmin palvelevaan tekstitysjärjestelmään. Sen avulla onnistuu muun muassa erityisryhmiä palveleva äänitekstitys. Uusi järjestelmä vaatii kuitenkin entistä enemmän aikaa ja teknistä osaamista.

Olemme tehostaneet tekstitysten tarkistamista ja huolitsemista, mutta uutisissa tilanteet ovat nopeita ja usein jutut valmistuvat vasta juuri ennen lähetystä. Inhimillisen virheen mahdollisuuden poistaminen inhimillisestä toiminnasta on lähes epäinhimillinen pyrkimys, mutta tavoitteenamme on tekstitysongelmien kitkeminen kokonaan.

Petri Kejonen
Ylen radio- ja tv-uutisten vastaava tuottaja