Hyppää pääsisältöön

Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée.

Ida Moberg julkaisun kansi
Ida Moberg julkaisun kansi Ida Georgina Moberg

Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri. Andréen 1860-luvun lopulla valmistunut ensimmäinen sinfonia on laaja neliosainen yli 35 minuutin kestoinen teos. Se on jämerästi muotoiltu sinfoninen monoliitti, joka lipuu uljaasti romantiikan aallokoissa.

Pianisti-säveltäjä Valborg Aulin (1860–1928) tunnetaan etenkin kamarimusiikistaan, mutta löytyypä sieltä tuotannosta myös orkesteriteos Tableaux Parisiens, jota Aulin ei kuitenkaan ehtinyt oman elämänsä aikana kuulla. Parinkymmenen minuutin kestoinen orkesterisarja on enimmäkseen aurinkoista ja hyväntuulista karaktäärimusiikkia.

Suomalais-ruotsalainen Ida Moberg (1859–1947) aloitti laulajana ja pedagogina, mutta keskittyi loppuelämänsä aikana yhä painokkaammin säveltämisen. Kokeminen ja oleminen olivat Mobergin musiikin säveltämisen ytimessä ja taide tuotti yhteyden jonnekin korkeampaan henkiseen ulottuvuuteen. Orkesterisarja Soluppgång on täynnä raukeita melodiakaarroksia, aavistelevia kirkastumia ja pehmeästi soivaa harmoniamassaa. Kiinnostavaa nähdä vielä mitä muuta Mobergin tuotannosta saamme jatkossa kuultavaksi.

Johannes Gustavssonin johtama Göteborgin sinfoniaorkesteri soittaa pieteetillä näitä ensi kertaa äänitteellä kuultuja teoksia. Hienon kokonaisuuden viimeistelee musiikintutkija Susanna Välimäen taustoittavat esittelytekstit. Vaaditaan ainoastaan hitusen rohkeutta, ohjelmiston syvällistä tuntemusta ja innostunut tahtotila, niin tämän tyyppisiä julkaisuja voitaisiin hyvinkin toteuttaa lisää.

Nyt kun joku on vihdoinkin kaivanut nämä teokset esille ja taltioinut ne kuultavaksi, niin luulisi niille löytyvän tilaa tämänkin maan konserttiohjelmistoista?

Valborg Aulin: Tableaux Parisiens. Ida Moberg: Orkesterisarja Soluppgång. Elfrida Andrée: Sinfonia nro 1. Göteborgin sinfoniaorkesteri/Johannes Gustavsson. (Nilento Records, NILCD2101)

Kuuntele Uudet levyt 9.9.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.