Hyppää pääsisältöön

Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée.

Ida Moberg julkaisun kansi
Ida Moberg julkaisun kansi Ida Georgina Moberg

Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri. Andréen 1860-luvun lopulla valmistunut ensimmäinen sinfonia on laaja neliosainen yli 35 minuutin kestoinen teos. Se on jämerästi muotoiltu sinfoninen monoliitti, joka lipuu uljaasti romantiikan aallokoissa.

Pianisti-säveltäjä Valborg Aulin (1860–1928) tunnetaan etenkin kamarimusiikistaan, mutta löytyypä sieltä tuotannosta myös orkesteriteos Tableaux Parisiens, jota Aulin ei kuitenkaan ehtinyt oman elämänsä aikana kuulla. Parinkymmenen minuutin kestoinen orkesterisarja on enimmäkseen aurinkoista ja hyväntuulista karaktäärimusiikkia.

Suomalais-ruotsalainen Ida Moberg (1859–1947) aloitti laulajana ja pedagogina, mutta keskittyi loppuelämänsä aikana yhä painokkaammin säveltämisen. Kokeminen ja oleminen olivat Mobergin musiikin säveltämisen ytimessä ja taide tuotti yhteyden jonnekin korkeampaan henkiseen ulottuvuuteen. Orkesterisarja Soluppgång on täynnä raukeita melodiakaarroksia, aavistelevia kirkastumia ja pehmeästi soivaa harmoniamassaa. Kiinnostavaa nähdä vielä mitä muuta Mobergin tuotannosta saamme jatkossa kuultavaksi.

Johannes Gustavssonin johtama Göteborgin sinfoniaorkesteri soittaa pieteetillä näitä ensi kertaa äänitteellä kuultuja teoksia. Hienon kokonaisuuden viimeistelee musiikintutkija Susanna Välimäen taustoittavat esittelytekstit. Vaaditaan ainoastaan hitusen rohkeutta, ohjelmiston syvällistä tuntemusta ja innostunut tahtotila, niin tämän tyyppisiä julkaisuja voitaisiin hyvinkin toteuttaa lisää.

Nyt kun joku on vihdoinkin kaivanut nämä teokset esille ja taltioinut ne kuultavaksi, niin luulisi niille löytyvän tilaa tämänkin maan konserttiohjelmistoista?

Valborg Aulin: Tableaux Parisiens. Ida Moberg: Orkesterisarja Soluppgång. Elfrida Andrée: Sinfonia nro 1. Göteborgin sinfoniaorkesteri/Johannes Gustavsson. (Nilento Records, NILCD2101)

Kuuntele Uudet levyt 9.9.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.