Hyppää pääsisältöön

Jousikvartettoja Itämerelle

Toinen Suomen parhaista jousikvarteteista, Kamus-kvartetti, on omistanut kesällä julkaistun uutuuslevynsä Itämerelle. Levyn tuotoista osa menee Baltic Sea Action Groupille, vaikka nykyisessä musiikkitodellisuudessa näkyvyys kenties tukee hyvää asiaa merkittävämmin kuin raha. Kamusin valitsema ohjelmisto ei suoraan kimmellä saaristomerenä tai löyhkää levälauttana, mutta skandinaavisen kansallisromantiikan ja pehmeän jousimodernismin yhdistelmä keinuttaa kauniisti.

Itämerelle / Kamus-kvartetti
Itämerelle / Kamus-kvartetti Uudet levyt

Carl Nielsenin ensimmäinen jousikvartetto on päässyt mukaan perusohjelmiston rajoilta, mutta Wilhelm Stenhammarin kuudes jousikvartetto on jo varsinainen löytö, ainakin meillä Suomessa. Molempien kansallisromantiikassa on valoisaa, avaraa sävyä, joka sopii kauniisti paitsi meriteemaan myös Kamus-kvartetin tuttuihin sointihyveisiin. Rentous ja pakottomuus tuottavat yhteissointiin kiinteää muhkeutta, joten forte-kohdissa ilmaisu pysyy tiiviin tarkkana, ja hiljaisuuteenkin riittää sointisävyjä.

Kvartettoparin jälkeen levyn romanttinen merimaisema saa rikkautta uudemmasta musiikista. Lotta Wennäkosken moderni Suomi-klassikko Culla d'aria keinuttaa hennoilla huiluäänillä välillä uhkaavastikin, mutta Kamus on hionut tulkinnan äärimmäisen herkäksi. Andrea Tarrodin valituslaulu Sorg och glädje tarjoaa levylle mietteliään, ajatuksia herättävän lopetuksen, ja Kamus-kvartetin musikaalisuus ja taito kuuluvat siinä, että pitkälinjainen, äärimmäisen pelkistetty sävelkieli kulkee eteenpäin ja jännittyy.

Itämeren pelastuminen ei siis ainakaan jää kiinni Kamus-kvartetin ohjelmistovalinnoista, draaman tajusta ja soitosta.

"Itämerelle". Carl Nielsen: Jousikvartetto nro 1 g-molli. Wilhelm Stenhammar: Jousikvartetto nro 6 d-molli. Lotta Wennäkoski: Culla d'aria. Andrea Tarrodi: Sorg och glädje. - Kamus-kvartetti. (Alba, ABCD-462)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua