Toinen Suomen parhaista jousikvarteteista, Kamus-kvartetti, on omistanut kesällä julkaistun uutuuslevynsä Itämerelle. Levyn tuotoista osa menee Baltic Sea Action Groupille, vaikka nykyisessä musiikkitodellisuudessa näkyvyys kenties tukee hyvää asiaa merkittävämmin kuin raha. Kamusin valitsema ohjelmisto ei suoraan kimmellä saaristomerenä tai löyhkää levälauttana, mutta skandinaavisen kansallisromantiikan ja pehmeän jousimodernismin yhdistelmä keinuttaa kauniisti.
Carl Nielsenin ensimmäinen jousikvartetto on päässyt mukaan perusohjelmiston rajoilta, mutta Wilhelm Stenhammarin kuudes jousikvartetto on jo varsinainen löytö, ainakin meillä Suomessa. Molempien kansallisromantiikassa on valoisaa, avaraa sävyä, joka sopii kauniisti paitsi meriteemaan myös Kamus-kvartetin tuttuihin sointihyveisiin. Rentous ja pakottomuus tuottavat yhteissointiin kiinteää muhkeutta, joten forte-kohdissa ilmaisu pysyy tiiviin tarkkana, ja hiljaisuuteenkin riittää sointisävyjä.
Kvartettoparin jälkeen levyn romanttinen merimaisema saa rikkautta uudemmasta musiikista. Lotta Wennäkosken moderni Suomi-klassikko Culla d'aria keinuttaa hennoilla huiluäänillä välillä uhkaavastikin, mutta Kamus on hionut tulkinnan äärimmäisen herkäksi. Andrea Tarrodin valituslaulu Sorg och glädje tarjoaa levylle mietteliään, ajatuksia herättävän lopetuksen, ja Kamus-kvartetin musikaalisuus ja taito kuuluvat siinä, että pitkälinjainen, äärimmäisen pelkistetty sävelkieli kulkee eteenpäin ja jännittyy.
Itämeren pelastuminen ei siis ainakaan jää kiinni Kamus-kvartetin ohjelmistovalinnoista, draaman tajusta ja soitosta.
"Itämerelle". Carl Nielsen: Jousikvartetto nro 1 g-molli. Wilhelm Stenhammar: Jousikvartetto nro 6 d-molli. Lotta Wennäkoski: Culla d'aria. Andrea Tarrodi: Sorg och glädje. - Kamus-kvartetti. (Alba, ABCD-462)
Kuuntele Uudet levyt 16.9.2021, toimittajana Kare Eskola.