Hyppää pääsisältöön

Jousikvartettoja Itämerelle

Toinen Suomen parhaista jousikvarteteista, Kamus-kvartetti, on omistanut kesällä julkaistun uutuuslevynsä Itämerelle. Levyn tuotoista osa menee Baltic Sea Action Groupille, vaikka nykyisessä musiikkitodellisuudessa näkyvyys kenties tukee hyvää asiaa merkittävämmin kuin raha. Kamusin valitsema ohjelmisto ei suoraan kimmellä saaristomerenä tai löyhkää levälauttana, mutta skandinaavisen kansallisromantiikan ja pehmeän jousimodernismin yhdistelmä keinuttaa kauniisti.

Itämerelle / Kamus-kvartetti
Itämerelle / Kamus-kvartetti Uudet levyt

Carl Nielsenin ensimmäinen jousikvartetto on päässyt mukaan perusohjelmiston rajoilta, mutta Wilhelm Stenhammarin kuudes jousikvartetto on jo varsinainen löytö, ainakin meillä Suomessa. Molempien kansallisromantiikassa on valoisaa, avaraa sävyä, joka sopii kauniisti paitsi meriteemaan myös Kamus-kvartetin tuttuihin sointihyveisiin. Rentous ja pakottomuus tuottavat yhteissointiin kiinteää muhkeutta, joten forte-kohdissa ilmaisu pysyy tiiviin tarkkana, ja hiljaisuuteenkin riittää sointisävyjä.

Kvartettoparin jälkeen levyn romanttinen merimaisema saa rikkautta uudemmasta musiikista. Lotta Wennäkosken moderni Suomi-klassikko Culla d'aria keinuttaa hennoilla huiluäänillä välillä uhkaavastikin, mutta Kamus on hionut tulkinnan äärimmäisen herkäksi. Andrea Tarrodin valituslaulu Sorg och glädje tarjoaa levylle mietteliään, ajatuksia herättävän lopetuksen, ja Kamus-kvartetin musikaalisuus ja taito kuuluvat siinä, että pitkälinjainen, äärimmäisen pelkistetty sävelkieli kulkee eteenpäin ja jännittyy.

Itämeren pelastuminen ei siis ainakaan jää kiinni Kamus-kvartetin ohjelmistovalinnoista, draaman tajusta ja soitosta.

"Itämerelle". Carl Nielsen: Jousikvartetto nro 1 g-molli. Wilhelm Stenhammar: Jousikvartetto nro 6 d-molli. Lotta Wennäkoski: Culla d'aria. Andrea Tarrodi: Sorg och glädje. - Kamus-kvartetti. (Alba, ABCD-462)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Maa oli Pietari Brahen luutunsoittoon sangen tyytyväinen

  Levyarvostelu

  1600-luvulla elänyt Pietari Brahe tunnetaan Suomen kuvernöörinä, joka laittoi hallintoa, kulttuuria ja arkielämää kuntoon sivistyneellä otteella ja siksi päätyi kansallisuusaatteen monumentiksi. Nykyajan musiikki-ihmisenä haluan ajatella, että Pietari Brahen suosio poliitikkona johtui siitä, että hän harrasti musiikkia. Brahen taidoista luutunsoittajana on jäänyt todisteeksi nuottikirja, johon hän kopioi suosikkikappaleensa opiskeluaikanaan Saksassa, ja Mikko Ikäheimon uutuuslevyn myötä pääsemme eläytymään nuoren Brahen musiikkimakuun.

 • Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

  Levyarvostelu

  Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

 • Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

  Levyarvostelu

  Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

 • Pehmeän luutun syleilyyn

  Levyarvostelu

  Ruotsalaissyntyinen luuttuguru Jakob Lindberg on saanut käsiinsä harvinaisen, ikivanhan luutun, jonka pehmeää, henkevää sointia olen aiemminkin ylistänyt Uudet levyt -ohjelmassa. Nyt Lindberg luuttuineen on tarttunut Bachin musiikkiin, mikä vaatii näkemyksellistä sovitustyötä. Lindbergin kokemus ja hänen luuttunsa erityinen sointi kuuluvat BISin julkaisemalla levyllä, mutta omassa levyhyllyssäni kilpailu on kovaa tälläkin erikoisalalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua