Hyppää pääsisältöön

Luovuus on taitoa ja kykyä – Kerro, miten sinun luovuutesi ilmenee?

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta. Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen Yle Radio 1,havaintoja ihmisestä

Antiikin Kreikan ajoista on etsitty vastausta kysymykseen, kuka on luova nero. Ehkäpä kysymys on alun perinkin ollut kokonaan väärä. Aalto-yliopiston professori Maarit Mäkelän mukaan luovan neron myytti on murtumassa, ellei jopa kokonaan murtunut. Luovuuden voi määritellä myös yhteisöllisenä ongelmien ratkaisuna.

– Ajattelen yhä enemmän, että käytämme erilaisten ihmisten luovuutta, jotta voimme ratkaista valtavia ja globaaleja ongelmia, sanoo Maarit Mäkelä.

Mäkelä työskentelee Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella. Hän vetää tiimejä ja tutkimushankkeita, joiden osallistujat tulevat monenlaisista taustoista. Yhdessä työskentelevät niin professorit, tutkijat, pajamestarit, opiskelijat kuin yliopiston ulkopuoliset tekijätkin.

Sosiaalinen vaikuttavuus on noussut yhä merkittävämmäksi draiveriksi.

– Sosiaalinen vaikuttavuus on noussut yhä merkittävämmäksi draiveriksi, jotta me saadaan asioihin muutosta. Tiimit, jotka ovat monitieteisiä, ja joissa on edustajia eri tieteen ja taiteen aloilta, kykenevät herättämään kriittistä keskustelua pelkkien innovaatioiden sijaan, sanoo Mäkelä.

Luovuuden voi siis nähdä myös yhteisöllisenä muutosvoimana. Mäkelä määrittelee luovan henkilön sellaiseksi, joka pystyy löytämään uusia näkökulmia ja yhdistämään asioita totunnaisesta poikkeavalla tavalla. Hän kykenee hyödyntämään näitä osana elämäänsä, ammattiaan ja arkeaan.

– Ajattelen, että luovuus on taito ja kyky tuottaa uusia, usein yllättäviä, merkityksellisiä ideoita tai artefakteja. Omalla alallani kuvataiteessa ja keramiikassa näitä artefakteja ovat esimerkiksi ihmisten tuottamat maalaukset, videot, installaatiot, performanssit ja erilaiset käyttöesineet. Yhtä lailla ne voivat olla runoja, sävellyksiä tai vaikkapa tanssi- ja teatteriteoksia, sanoo Mäkelä.

Luovuudessa voi olla erilaisia vaiheita. Joskus luova tekeminen saattaa vaatia yksinäistä puurtamista, ja joskus yhteisöllistä tekemistä. Aikakin vaikuttaa luovuuteen. Jos aikaa on niukasti, se karsii yhdessä ideoimisen ja kokeilemisen rönsyjä.

Ajattelen, että luovuus on taito ja kyky tuottaa uusia, usein yllättäviä, merkityksellisiä ideoita tai artefakteja.

Professori Maarit Mäkelä on myös keraamikko. Hän kertoo käyttävänsä yhä ikivanhoja tekniikoita tehdessään keramiikkaa. Siihen tarjoutuu usein mahdollisuus lomien ja työpajojen aikaan.

– Jos luon jotain uutta aivan yksin, niin luovan prosessin käynnistäminen ja idean eteneminen valmiiksi teokseksi vaatii minulta jopa vuoden. Jos sen sijaan saan kutsun vaikkapa kahden viikon työpajaan, toistan jotain minulle jo tuttua asiaa, ja teen siihen liittyen vain pienimuotoisia muutoksia. Paikallisen saven kanssa ja teen makkaratekniikalla korkeita ruukkuja. Se maadoittaa minut siihen hetkeen, ja nautin siitä. Monilla taiteilijoilla tietyt työtavat ja materiaalit voivat auttaa asettautumisessa siihen hetkeen, kertoo Mäkelä.