Hyppää pääsisältöön

Nikolai Kapustin - pianojatsin Chopin

Viime vuonna kuollut Nikolai Kapustin oli harvojen tuntema erikoissäveltäjä, joka soitti 50-luvun neuvostojazz-bändeissä ja sittemmin keskittyi tekemään läpisävellettyä mutta huomattavan jatsillista musiikkia. Kapustinin teosten pianistisuus, henkevyys ja tekniset vaatimukset ovat houkutelleet hänen musiikkinsa pariin muutamia pianotähtiä, mutta ainakin minun mielestäni hänen hurmaavalle musiikilleen olisi tilaa melkeinpä jokaisessa pianoresitaalissa - ainakin jos taso on yhtä kova kuin eteläkorealaisen Yeol Eum Sonin uutuuslevyllä.

Yeol Eum Son / Nikolai Kapustin
Yeol Eum Son / Nikolai Kapustin Uudet levyt

Kapustinin musiikissa ei ole improvisaatiolle tilaa, mutta käänteet, harmoniat ja svengi ovat suoraa lainaa pianojazzin historiasta. Mutta ei Kapustin jazzia säveltänyt, sen kuulee heti. Jazzin piirteet ovat läsnä samaan tapaan kuin puolalainen perinne Chopinin musiikissa. Kapustin on sekä jazzia että klassista tai ei kumpaakaan, mutta mitä siitä, näin hauskaa pianomusiikkia en ole kuullut ikiaikoihin.

Etenkin levyn avaavat kahdeksan konserttietydiä ovat näyttävää, rikasta ja tyylikästä musiikkia, joka riemastuttaisi minkä tahansa konserttisalin mitä tahansa yleisöä. Yhtä hykerryttävä on Variations, jossa Stravinskyn Kevätuhri pääsee kuin ylivertaisen jazzpianistin täydellisen onnistuneeseen käsittelyyn: Sävellysprosessin harkinta ja tarkkuus antavat Kapustinin poimia jazzista paljon taidemusiikkia, ja parhaimmillaan menetykset jäävät pieniksi. Kapustinin Sonatiini ja Moon Rainbow tuntuvat kuivakkaammilta taidemusiikkisuhteessaan, mutta levyn päättävä toinen pianosonaatti on taas täyteläisen svengaavaa, mehevän omaäänistä pianotykittelyä genrejen välissä.

Pianisti Yeol Eum Son ystävystyi Nikolai Kapustinin kanssa tämän elämän loppupuolella, eikä ihme. Sonin soitossa Chopin-henkinen pianoherkkyys ja Gershwinin lanseeraama taidesvengi yhdistyvät suvereeniin tekniikkaan, joka paljastaa teosten herkulliset yksityiskohdat kovimmissakin rymistelyissä. Soitto välittää myös sen, että Kapustinin musiikin viihteellisen, kiiltävän pinnan alla myllertää vahvaa energiaa ja syvää tunneilmaisua. Minun kirjoissani kyseessä on vuoden merkittävin pianolevy.

Nikolai Kapustin: Kahdeksan konserttietydiä; Variations; Moon Rainbow; Sonatina; Pianosonaatti nro 2 E-duuri. - Yeol Eum Son. (ONYX 4222)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua