Hyppää pääsisältöön

Särötöntä kuorokimmellystä, Latviasta tottakai

Syksy on tullut äkkiä, ja sen mukana kuvitelma siitä, että joskus on hetki rauhallista aikaa, ja voi tuijotella sadetta ikkunasta, ajatella sekä melankolisia että syvällisiä asioita, ja kenties avata punaviinipullon. Tällaisten tilanteiden ääniraidaksi Ondine-yhtiö ja Latvian radiokuoro ovat julkaisseet levyllisen mystistä kuorominimalismia, jonka on säveltänyt espanjalainen Ramon Humet.

Ramon Humet: Light
Ramon Humet: Light Uudet levyt

Olen joskus pitänyt Latvian radiokuoroa maailman parhaana, mutta viime vuosina joukkio on Sigvards Klavan johdolla levyttänyt pelkkää hengellistä tai henkistä kuorohuljuttelua, jonka perusteella ei voi tietää mitään kuoron koko osaamisesta. Ramon Humetin seitsenosainen kokonaisuus Llum (Valo) ei poikkea linjasta, vaikka nykymusiikkia onkin. Teoksen diatoniset, laajat sävelpinot kelluvat ajattomuudessa, eikä säröttöminä kimmeltävien sointupintojen seasta löydy melodioita vihellettäviksi tai rytmejä sydämen tahdistamiseen. Kuulijan biorytmeistä riippuu ajelehtiiko tasakoosteinen teos kohti unenhorretta vai valaistumista, ja onko munkin kirjoittamista teksteistä muuhun kuin vokaalipitoiseksi äännepuuroksi.

Spotifyn taidemusiikkilistat vallanneesta easy listening -pimputtelusta Humet toki eroaa edukseen. Hän käyttää kuoroa taiten ja muovailee sointuisia harmonioitaan plastisen linjakkaasti, välillä hieman kirpeästikin. Ainakin minun elämääni mahtuu silloin tällöin tällainen viisikymmentä minuuttia sointiauvoa ilman sen kummempaa sisältöä.

Latvian radiokuoron osaamisessa on hieman enemmän säröjä kuin Humetin sävelkielessä. Ylimmät sävelet eivät aina syty tähtikirkkaasti kohdalleen, matalat harmoniat soivat huonosti ja joskus pitkätkin sointupylväät jäävät hakemaan oikeaa intonaatiota. Täyteläisen kirkas äänenmuodostus onneksi takaa kuuntelunautinnon, etenkin syysillan taustakäytössä, johon tällainen musiikki oivallisesti sopii.

Ramon Humet: Light. - Latvian radiokuoro/Sigvards Kļava. (Ondine, ODE 1389-2)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Vikingur Olafsson on paras pianisti juuri nyt

  Levyarvostelu

  Islantilainen Vikingur Olafsson on monin tavoin maailman paras pianisti, mistä kertoo sekin kotoinen seikka, että kollegani Aki Yli-Salomäen kanssa joudumme jakamaan vuorot Olafssonin uutuuksien arvioimiseen. Nyt on minun vuoroni, ja se on hyvä, sillä tuoreella DG:n julkaisulla Olafsson soittaa Mozartin ja aikalaisten musiikkia herkullisesti ja herkästi.

 • Sinfoniaorkesteri ei alistu Ismo Alangon bändiksi - ja se on hyvä

  Levyarvostelu

  Vuosikymmen sitten Radion sinfoniaorkesteri kutsui solistikseen maamme karismaattisimman popparin Ismo Alangon ja tilasi hänen hiteistään sovitukset ihan oikeilta säveltäjiltä, niin että sinfoniaorkesteri voisi soittaa omalla äidinkielellään eikä taantuisi crossover-kuorrutteeksi. Kapellimestari Jaakko Kuusisto on jatkanut projektin kehittelyä, ja nyt tarjolla on uutuuslevy, jolla Ismo Alangon bändinä soittaa Oulu Sinfonia. Meno on rajua - kuten kuuluukin.

 • Yksinäinen gambisti mietiskelee

  Levyarvostelu

  Gambisti Markus Kuikkaa olen enimmäkseen kuullut barytonin ja arpeggionen varressa, mutta näiden tukalien soitinten muistot hälvenevät, kun hän uutuuslevyllään soittaa viola da gamballa Telemannin soolofantasioita. Ne ovat juuri sellaista musiikkia, jota gamballa on hyvä soittaa: mietiskelevää mutta mielikuvituksekasta, virtuoottista mutta luonnollista, yksinäistä mutta kutsuvaa.

 • Helsingin kamarikuoro rakentaa Pärt-rituaalinsa väkevästi

  Levyarvostelu

  Vuonna 1982 valmistunut Passio oli yksi niistä teoksista, joilla Arvo Pärt löi läpi. Pelkistetty rituaali johdatti Jeesuksen kärsimysnäytelmään väkevän meditatiivisesti ja jäi käyttöön, sillä diatonisia sointuja minimalistisesti kellutteleva teos kuulosti yhtä aikaa arkaaiselta ja uudelta. Hilliard Ensemblen ECM:lle tekemä ensilevytys päätyi moneen levyhyllyyn määrittelemään sen, miltä Pärtin pitää kuulostaa. Helsingin kamarikuoro on nyt tarttunut Pärtin monumenttiin, ja onnistuu tarjoamaan ensilevytykselle perustellun ja paikoin paremmankin vaihtoehdon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua