Hyppää pääsisältöön

Särötöntä kuorokimmellystä, Latviasta tottakai

Syksy on tullut äkkiä, ja sen mukana kuvitelma siitä, että joskus on hetki rauhallista aikaa, ja voi tuijotella sadetta ikkunasta, ajatella sekä melankolisia että syvällisiä asioita, ja kenties avata punaviinipullon. Tällaisten tilanteiden ääniraidaksi Ondine-yhtiö ja Latvian radiokuoro ovat julkaisseet levyllisen mystistä kuorominimalismia, jonka on säveltänyt espanjalainen Ramon Humet.

Ramon Humet: Light
Ramon Humet: Light Uudet levyt

Olen joskus pitänyt Latvian radiokuoroa maailman parhaana, mutta viime vuosina joukkio on Sigvards Klavan johdolla levyttänyt pelkkää hengellistä tai henkistä kuorohuljuttelua, jonka perusteella ei voi tietää mitään kuoron koko osaamisesta. Ramon Humetin seitsenosainen kokonaisuus Llum (Valo) ei poikkea linjasta, vaikka nykymusiikkia onkin. Teoksen diatoniset, laajat sävelpinot kelluvat ajattomuudessa, eikä säröttöminä kimmeltävien sointupintojen seasta löydy melodioita vihellettäviksi tai rytmejä sydämen tahdistamiseen. Kuulijan biorytmeistä riippuu ajelehtiiko tasakoosteinen teos kohti unenhorretta vai valaistumista, ja onko munkin kirjoittamista teksteistä muuhun kuin vokaalipitoiseksi äännepuuroksi.

Spotifyn taidemusiikkilistat vallanneesta easy listening -pimputtelusta Humet toki eroaa edukseen. Hän käyttää kuoroa taiten ja muovailee sointuisia harmonioitaan plastisen linjakkaasti, välillä hieman kirpeästikin. Ainakin minun elämääni mahtuu silloin tällöin tällainen viisikymmentä minuuttia sointiauvoa ilman sen kummempaa sisältöä.

Latvian radiokuoron osaamisessa on hieman enemmän säröjä kuin Humetin sävelkielessä. Ylimmät sävelet eivät aina syty tähtikirkkaasti kohdalleen, matalat harmoniat soivat huonosti ja joskus pitkätkin sointupylväät jäävät hakemaan oikeaa intonaatiota. Täyteläisen kirkas äänenmuodostus onneksi takaa kuuntelunautinnon, etenkin syysillan taustakäytössä, johon tällainen musiikki oivallisesti sopii.

Ramon Humet: Light. - Latvian radiokuoro/Sigvards Kļava. (Ondine, ODE 1389-2)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua