Hyppää pääsisältöön

Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina. Taltioitavaa kuitenkin vielä riittää runsaasti, ja koska Aho edelleen säveltää uusia teoksia edelleen herkeämättä, pysyy projekti aktiivisena vielä pitkään.

Kalevi Aho äänitteen kansi
Kalevi Aho äänitteen kansi Kalevi Aho

Kalevi Ahon soolosoittimille kirjoitettuja kappaleita on nivottu yhteen ytimekkäästi nimetyssä Solo-sarjassa. Sarjan juuret juontavat vuonna 1975 valmistuneeseen sooloviulukappaleeseen, josta kymmenen vuotta myöhemmin tuli uudelleen nimettynä Solo I. 1980-luvun puolenvälin jälkeen Solo-sarja on kasvanut maltillisesti, mutta tasaisen varmasti. Nyt sarjan taltioinneista on julkaistu sen ensimmäinen osa, joten jatkoa seuraa. Julkaisulla on seitsemän eri soolosoittimelle kirjoitettua teosta, jotka ovat valmistuneet viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

Solo-sarjan teokset kartoittavat instrumenttinsa ilmaisullisia mahdollisuuksia tekijälleen tuttuun tapaan perusteellisesti ja huolellisesti. Soittimellisen ja usein virtuoosisen tekstuurin sekaan mahtuu yleensä aina myös maltillisempaa melodista pohdiskelua. Kappaleiden teknisten-, fyysisten- ja henkisten haasteiden ratkominen on esittäjälle varsin haastava tehtävä, joissa vakaa mieli, vikkelät sormet ja kestävyys tulevat tarpeeseen.

Nyt kuultavista teoksista huilulle, oboelle, klarinetille ja fagotille kirjoitetut ovat jo taltioitu ja julkaistu aiemmin eri yhteyksissä. Tasokas kansainvälinen muusikkojoukko (Hiyoli Togawa, alttoviulu, Piet Van Bockstal, oboe, Simon Reitmaier, klarinetti, Samuli Peltonen, sello, Bram van Sambeek, fagotti, Marie-Luise Neunecker, käyrätorvi, Sharon Bezaly, huilu) tekee hyvää jälkeä. Uusista taltioinneista edukseen nousevat etenkin alttoviululle ja sellolle kirjoitetut soivuudet. Saksalais-japanilainen alttoviulisti Hiyoli Togawa tekee Einojuhani Rautavaaran muistolle kirjoitetussa teoksessa Solo XII — in memoriam EJR vahvan kaarroksen. Ylärekisterin vaimeasta valituksesta kasvaa vaikuttavia avautumisia ja voimaantumisia. Yksi julkaisun huippuhetkistä on myös melodisesti kantava sello-haltioituminen Solo IV. Uljaasti laulavien melodioiden vastaäänet ja niiden sekaan ripotellut näppäilyt tuovat oman kiinnostavan lisänsä loppumattomaan melodiahehkumoon. Sellisti Samuli Peltonen tekee väkevän ja hallitun tulkinnan.

Kokonaisuutena julkaisu toimii, kun jokaisen soolosoittimen ominaislaatua kartoittavat teokset tarjoavat riittävästi vaihtelua ja kiinnostavaa kuunneltavaa.

Kalevi Aho: Solo, Vol. 1. Solo III; Solo IV; Solo V for bassoon; Solo IX; Solo X ; Solo XII — in memoriam EJR; Solo XIV. Samuli Peltonen, sello, Hiyoli Togawa, alttoviulu, Piet Van Bockstal, oboe, Simon Reitmaier, klarinetti, Bram van Sambeek, fagotti, Marie-Luise Neunecker, käyrätorvi, Sharon Bezaly, huilu. (BIS, BIS-2446)

Kuuntele Uudet levyt 23.9.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.