Hyppää pääsisältöön

Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina. Taltioitavaa kuitenkin vielä riittää runsaasti, ja koska Aho edelleen säveltää uusia teoksia edelleen herkeämättä, pysyy projekti aktiivisena vielä pitkään.

Kalevi Aho äänitteen kansi
Kalevi Aho äänitteen kansi Kalevi Aho

Kalevi Ahon soolosoittimille kirjoitettuja kappaleita on nivottu yhteen ytimekkäästi nimetyssä Solo-sarjassa. Sarjan juuret juontavat vuonna 1975 valmistuneeseen sooloviulukappaleeseen, josta kymmenen vuotta myöhemmin tuli uudelleen nimettynä Solo I. 1980-luvun puolenvälin jälkeen Solo-sarja on kasvanut maltillisesti, mutta tasaisen varmasti. Nyt sarjan taltioinneista on julkaistu sen ensimmäinen osa, joten jatkoa seuraa. Julkaisulla on seitsemän eri soolosoittimelle kirjoitettua teosta, jotka ovat valmistuneet viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

Solo-sarjan teokset kartoittavat instrumenttinsa ilmaisullisia mahdollisuuksia tekijälleen tuttuun tapaan perusteellisesti ja huolellisesti. Soittimellisen ja usein virtuoosisen tekstuurin sekaan mahtuu yleensä aina myös maltillisempaa melodista pohdiskelua. Kappaleiden teknisten-, fyysisten- ja henkisten haasteiden ratkominen on esittäjälle varsin haastava tehtävä, joissa vakaa mieli, vikkelät sormet ja kestävyys tulevat tarpeeseen.

Nyt kuultavista teoksista huilulle, oboelle, klarinetille ja fagotille kirjoitetut ovat jo taltioitu ja julkaistu aiemmin eri yhteyksissä. Tasokas kansainvälinen muusikkojoukko (Hiyoli Togawa, alttoviulu, Piet Van Bockstal, oboe, Simon Reitmaier, klarinetti, Samuli Peltonen, sello, Bram van Sambeek, fagotti, Marie-Luise Neunecker, käyrätorvi, Sharon Bezaly, huilu) tekee hyvää jälkeä. Uusista taltioinneista edukseen nousevat etenkin alttoviululle ja sellolle kirjoitetut soivuudet. Saksalais-japanilainen alttoviulisti Hiyoli Togawa tekee Einojuhani Rautavaaran muistolle kirjoitetussa teoksessa Solo XII — in memoriam EJR vahvan kaarroksen. Ylärekisterin vaimeasta valituksesta kasvaa vaikuttavia avautumisia ja voimaantumisia. Yksi julkaisun huippuhetkistä on myös melodisesti kantava sello-haltioituminen Solo IV. Uljaasti laulavien melodioiden vastaäänet ja niiden sekaan ripotellut näppäilyt tuovat oman kiinnostavan lisänsä loppumattomaan melodiahehkumoon. Sellisti Samuli Peltonen tekee väkevän ja hallitun tulkinnan.

Kokonaisuutena julkaisu toimii, kun jokaisen soolosoittimen ominaislaatua kartoittavat teokset tarjoavat riittävästi vaihtelua ja kiinnostavaa kuunneltavaa.

Kalevi Aho: Solo, Vol. 1. Solo III; Solo IV; Solo V for bassoon; Solo IX; Solo X ; Solo XII — in memoriam EJR; Solo XIV. Samuli Peltonen, sello, Hiyoli Togawa, alttoviulu, Piet Van Bockstal, oboe, Simon Reitmaier, klarinetti, Bram van Sambeek, fagotti, Marie-Luise Neunecker, käyrätorvi, Sharon Bezaly, huilu. (BIS, BIS-2446)

Kuuntele Uudet levyt 23.9.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.