Hyppää pääsisältöön

Paasilinnan kirjaan perustuva satiiri Onnellinen mies juhlistaa polyamorista rakkautta

Siltainsinööri Jaatinen (Harri Tirkkonen) on onnellinen mies
Harri Tirkkonen on onnellinen Jaatinen. Siltainsinööri Jaatinen (Harri Tirkkonen) on onnellinen mies Kuva: Yle Onnellinen mies,Yle Elävä arkisto

Arto Paasilinnan romaaniin pohjautuva Onnellinen mies kertoo polyamorisesta siltainsinööristä, joka pistää kunnan normeja uuteen uskoon.

Siltainsinööri Akseli Jaatinen saapuu urakoimaan Kuusmäen kuntaan uutta betonisiltaa.

Jaatinen on hyvää pataa työmiestensä kanssa ja pidetty esimies, mutta Kuusmäen kunnan johto karsastaa Jaatisen avoimuutta ja tekoja. Johto yrittää masinoida Jaatiselle potkuja.

Lopulta Jaatinen kuitenkin valtaa koko Kuusmäen kunnan ja sen hallinnon ja vieläpä kahden naisen sydämet. Lopulta sltainsinöörillä on kaksi vaimoa, joiden kanssa perhe-elämä sujuu sopuisasti.

Arto Paasilinnan satiirinen romaani Onnellinen mies on vuodelta 1976. Hannu Kahakorven ohjaama samanniminen tv-elokuva valmistui vuonna 1979.

Tarina irvistelee ihmisten kaksinaismoraalille ja halulle tuomita kaikki, mikä poikkeaa valtaväestön yleisesti hyväksymistä käytöstavoista.

Tämän päivän katsojille se tarjoilee kiinnostavan kepeän kommentin polyamoriasta, josta on tullut yksi kesksutelupalstojen lempiaiheista 2020-luvulla.

Onko mahdollista laajentaa romanttisen ja seksuaalisen suhteen luonnetta kahta ihmistä moninaisempaan piiriin? Siltainsinööri Jaatisen vastaus on myönteinen ja onnellinen.

Harri Tirkkonen, Liisamaija Laaksonen ja Maija-Leena Soinne elokuvassa Onnellinen mies.
Harri Tirkkonen, Liisamaija Laaksonen ja Maija-Leena Soinne. Harri Tirkkonen, Liisamaija Laaksonen ja Maija-Leena Soinne elokuvassa Onnellinen mies. Kuva: Yle Onnellinen mies,Harri Tirkkonen,Liisamaija Laaksonen,Maija-Leena Soinne,Televisioteatteri,Hannu Kahakorpi

Siltainsinööri Jaatista näyttelee Harri Tirkkonen ja hänen rouviaan Liisamaija Laaksonen ja Maija-Leena Soinne.

Televisiossa Onnellinen mies on esitetty 2000-luvulla vain kolmesti. Nyt sillä juhlistetaan ohjaaja Hannu Kahakorven (synt. 7.10.1946) 75-vuotispäivää sekä Ylen Televisioteatterin perustamisen 60-vuotisjuhlaa.

Ohjaaja Kahakorpi opiskeli Suomen Teatterikoulussa 1960-luvun lopulla ja kuului tuolloin Ryhmäteatterin perustajajäseniin. Yleisradio Televisioteatterissa hän toimi aluksi näyttelijänä 1969 alkaen, sitten ohjaajana ja tuottajana.

Kahakorven tunnetuimpia ohjauksia Onnellisen miehen lisäksi ovat muun muassa Lumikit (1986) ja Tuntemattomille jumalille (1993). Hän vastasi myös Kotikatu-sarjan suunnittelusta ja tuotannosta.

  • Onnellinen mies (1979). Pääosissa Harri Tirkkonen, Maija-Leena Soinne, Liisamaija Laaksonen, Keijo Lindroos, Martti Kainulainen, Vesa Mäkelä, Tauno Söder, Pehr-Olof Sirén, Tauno Lehtihalmes, Oiva Lohtander, Matti Oravisto, Martti Kuningas, Anitra Invenius. Käsikirjoitus Arto Paasilinnan romaanin pohjalta Kari Frank ja Hannu Kahakorpi. Ohjaus Hannu Kahakorpi. Tuotanto Yle Televisioteatteri.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa