Hyppää pääsisältöön

Venäläisen rahan varjossa: käsikirjoitus

Tämä ei ole agenttielokuva, vaan tositarina Kremlin valtapelistä.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: Not only above the law. They are the guys who decide what is the law.

Jäljitämme Vladimir Putinin lähipiirin miljoonia.

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: Erilaisia pimeitä rahavirtoja voidaan suunnata sitten erilaisille toimijoille, jotka katsotaan edistävän tässä tapauksessa Putinin hallinnon tarpeita.

MOT: Tuolla oli kaksi ihmistä mutta ne lähtivät juoksemaan toiseen suuntaan.

Venäjän valtapiirien salaisuuksia vartioidaan tarkasti.

MOT: I have a couple of questions.
Moores Rowland: Are you a client of our company?
MOT: No, I’m a journalist.
Moore Rowland: Aah…!

OTSIKKO: Venäläisen rahan varjossa

Vuonna 2008 Monacossa tehtiin salainen miljardidiili. Sitä oli järjestelemässä tässä rakennuksessa oleva yhtiö. Se on vuosikymmeniä varjellut Putinin lähipiirin salaisuuksia. Diilin keskiössä oli presidentti Vladimir Putinin läheinen ystävä Gennadi Timtšenko, joka on Suomen kansalainen.

puhelinkeskustelu
Moores Rowlandin edustaja: We have nothing to do with that person, ok?! Klik.

Täältä löytyy yllättäen myös tuhkimotarina: venäläinen siivooja, josta yhtäkkiä tuli miljonääri – Putinin avustuksella. Monacolainen yhtiö on avainasemassa valtavassa tietovuodossa, mutta venäläisen rahan jäljet vievät meidät myös Washingtoniin, Moskovaan, Saloon ja Puumalaan.

MOT / Minna: Siis tämä Prime Deck - eikö se liittynyt Lesiniin?

MOT/ Jyri: Joo, liittyy, sehän omistaa sen kartanon Salossa.

Ylen MOT-toimitus on tutkinut pitkään Pandoran papereiden -tietovuotoa. Se sisältää lähes 12 miljoonaa veroparatiisiyhtiöistä vuodettua asiakirjaa. Ne luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestölle ICIJ:lle.

Virtuaalikokous 26.4. 2021
Gerard Ryle, päällikkö, toimittajajärjestö ICIJ: Thanks everybody and welcome to this event in these extraordinary times!

Yle on Suomesta ainoa media joka on mukana tutkimassa vuotoa.

Vuoto paljastaa paitsi rikkaiden ja kuuluisien myös satojen ulkomaisten poliitikkojen salaiset veroparatiisiomistukset. Aineistosta löytyneet suomalaiset eivät ole merkittäviä vallankäyttäjiä. Mutta mitä tiedämme heistä, siitä lisää verkkosivuillamme.
Törmäämme rahaan, jolla on kytkös Putinin valtapiirin ytimeen – ja Suomeen. Keskitymme tutkimaan oligarkkeja, joilla on tiiviit suhteet Venäjän presidenttiin tai pelättyyn turvallisuuspalveluun FSB:hen.

VÄLIOTSIKKO: Kremlin propagandaministeri

Olemme Salossa, historiallisen Kanervalan kartanon ulkopuolella.

MOT: Siellä on pari ihmistä, mutta kun mä vilkutin niin ne lähti juokseen toiseen suuntaan. Tiluksille emme voi mennä koska se on yksityisaluetta.

Linnamaisen kartanon omistaa kiinteistörekisterin mukaan veroparatiisiyhtiö nimeltä Prime Deck Limited. Me haluamme tietää kuka yhtiön ja samalla kartanon omistaa.

Mies: No tästä en voi kertoa mitään.
MOT: Tiedätkö keneltä me voitaisiin kysyä?
Mies: Ainakin ei Suomesta.

15:54- Toimittaja Jyri Hänninen Ylen tutkivasta toimituksesta, terve. Mä yritän selvittää kiinteistön omistajaa…

Maanmittauslaitos: Joo, ja niitä omistajatietoja saakin kysellä meiltä kiinteistöistä.

Maanmittauslaitokselta luvataan palata kun tieto omistajasta on selvinnyt.

Hallussamme on yhdysvaltalaisen pankin viisi vuotta sitten tekemä rahanpesuilmoitus. Se koskee Prime Deck Limitedia eli samaa yhtiötä, joka omistaa Kanervalan kartanon.
Rahanpesuilmoitus puolestaan johtaa meidät Vladimir Putinin lähipiiriin.

Grafiikka rahanpesuilmoitus

Washington DC 5.11.2015

Mikhail Lesin löytyi kuolleena luksushotellin huoneesta 903.

CNN: Mihail Lesin died of blunt force in his head.

Kuolinsyytutkimuksen mukaan Lesin todennäköisesti murhattiin - juuri päivää ennen kuin hänen piti tavata Yhdysvaltojen oikeusministeriön virkamiehiä. Hänestä tuli jälleen yksi vaikutusvaltainen venäläinen, joka kuolee ulkomailla epäilyttävissä olosuhteissa.

CNN: ...natural causes, according to the coroner in the US, where not behind of the killing of this central figure, key adviser to Vladimir Putin…

Lesin oli ollut Putinille tärkeä mies sillä hän kontrolloi tietoa. Lännessä Lesin tunnettiin Kremlin propagandaministerinä. Hän oli avainroolissa keskittämässä mediavaltaa valtiolle, sanoo venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: He was one of the creators of the current Russian propaganda machine. If you look at the most strategic assets in the country they are controlled by closest friends of Vladimir Putin. And media is one of the most strategic markets in their point of view.

Paikka Kremlin sisäpiirissä teki virkamiehestä miljonäärin. Lesin esimerkiksi osteli kiinteistöjä eri puolilta maailmaa. Osa veroparatiisiyhtiön miljoonista päätyi tänne Saloon. Loistokkaasti kunnostetun Kanervalan kartanon hinta on arviolta noin 6,5 miljoonaa euroa. Saamme vastauksen maanmittauslaitokselta. Selviää, ettei viranomaisilla ole aavistustakaan kuka kartanon nykyisin omistaa. Laki vaatii nykyisin venäläisiä pyytämään luvan kiinteistökauppoihin puolustusministeriöltä. Mutta mitä tapahtuu, jos venäläiset omistajat piiloutuvat veroparatiisiyhtiöiden taakse?

Anu Sallinen neuvotteleva virkamies, Puolustusministeriö: Kyllä niitä tarkemmin seurataan, ehdottomasti.

MOT: Niistä on myös erittäin vaikeaa löytää se oikea edunsaaja.

Anu Sallinen neuvotteleva virkamies, Puolustusministeriö: Se on totta. Mutta onneksi viranomaisilla on välineitä, joilla pystytään aika pitkälle selvittämään myös näitä ketjutuksia. Mutta se on totta, että se on haastavaa ja me voidaan tehdä vain parhaamme niin sanotusti. Pakkolunastus on sitten se viimeinen keino, jos näyttäis siltä, että tällainen omistajuus niin kuin uhkais Suomen turvallisuutta.

MOT: Mutta jos te ette saa tietää, kuka on se oikea edunsaaja, niin se ei välttämättä tarkoita että kaupalle ei anneta lupaa?

Anu Sallinen neuvotteleva virkamies, Puolustusministeriö: Ei tällä hetkellä. Tällä hetkellä se ei ole lain mukaan mahdollista.

Tietovuodosta käy ilmi, että edes Lesinin kuolema ei lopettanut Kanervalan kartanon omistavan veroparatiisiyhtiön toimintaa. Nyt yhtiön omistaa hollantilainen säätiö, jonka edunsaajat on piilotettu. Näin Putinin lähipiirin salainen maailma toimii. Rahan jäljet ja todelliset omistajat katoavat veroparatiiseihin.

Väliotsikko: Puumalan tupakkakeisari

Venäläisen Igor Kesaevin miljardiomaisuus on tehty ennen kaikkea tupakka- ja asekaupalla. Hänen imperiuminsa näkyy Moskovan kaduilla. Finanssikeskuksessa loistaa Kesaevin omistama Mercury City pilvenpiirtäjä.
Tavalliset moskovalaiset ostavat ruokansa kauppaketju Dixystä, jonka suuromistaja Kesaev on. Tietovuodosta löytyy peräti kymmenen Kesaevin veroparatiisiyhtiötä. Ne liittyvät muun muassa Kesaevin aiemmin Ukrainassa pyörittämään tupakkabisnekseen. Veroparatiisiyhtiöiden läpi on siirrelty kymmeniä miljoonia euroja.

Saimaan höyrylaivaregatta houkutteli heinäkuussa lomailijoita Etelä-Savon Puumalaan. Myös venäläismiljardööri Igor Kesaev kuuluu nykyään tämän tunnetun mökkikunnan vapaa-ajan asukkaisiin. Täältä Kesaev hankki viime vuonna kokonaisen saaren.

MOT / Jyri: Moi Minna. Arvaa missä mä olen?
MOT / Minna: No?
MOT / Jyri: Tuolla on Igor Kesaevin saari.
MOT / Minna: Näyttää tosi hienolta. Mutta ei näy taloja?
MOT / Jyri: Kyllä siellä taloja näkyy. Mutta ei hienoja veneitä. Me tultiin tolla.

Kesaevilla on ollut kaksikin valtavaa huvijahtia, joilla hän seilaa mielellään Välimerellä, mutta tiettävästi ei täällä Saimaalla. Sen sijaan Kesaev on rakentamassa saareensa uusia taloja. Vierasmajalla on kokoa yli 500 neliötä.
Igor Kesaev ei kuulu presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin. Mutta hänellä on tiiviit suhteet Venäjän turvallisuuspalveluun FSB:n. Kesaevin bisneksiä tutkinut toimittaja Roman Anin kuvailee oligarkkia.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: A wealthy Russian businessman with very good connections to secret service. We were able to prove that 20 generals of the FSB, including the head of the FSB, they privatized the land that belong to the kindergarten and the kindergarten was destroyed. And they privatized the land without paying a penny. And then they sold it to Igor Kesaev for millions of dollars.

Kesaev käyttää myös miljoonia euroja eläkkeelle jääneiden FSB:n työntekijöiden tukemiseen hyväntekeväisyysjärjestön kautta.

MOT: How useful is it to Igor Kesaev to have close connections with the FSB?

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: Look, the FSB is today not only the main secret service. I would say it’s the main political player. So the major decisions in Russia are being made in the building of the FSB. And of course if you have good relationship with the heads of FSB then you are protected. Then you can get any lucrative deals and you enter in the circle of untouchables.

Roman Anin on saanut itse kokea, miltä tuntuu olla FSB:n hampaissa. Huhtikuussa FSB ja Venäjän poliisi tekivät kotietsinnän Aninin kotiin sekä hänen perustamansa tutkivan journalismin verkkojulkaisun iStoriesin tiloihin. Anin osasi odottaa FSB:n tuloa.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: You know, we constantly live with this fear that one day they can come and search our apartment.

MOT tapasi Aninin Latviassa, jossa hän on maanpaossa. Vain muutama päivä ennen tapaamistamme Venäjä oli julistanut Aninin perustaman iStoriesin “vieraan vallan agentiksi”.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: I think the real reason behind the search was to try to get information about my sources and to threaten me. Because iStories published a lot of really big investigations by that time about Putin’s son-in-law and how he got rich, and about the deputy director of the FSB, and others.

FSB seuraa edelleen Aninin liikkeitä.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: In Russia there are no private (life) when it comes to reporters. I mean, FSB can get easily information of anything they need. They see my transactions , they see I’m currently in Riga, I don’t hide.

Mutta hetkinen. Minkälaisen seulan läpi FSB:n luottomies Kesaev kävi saadakseen luvan Puolustusministeriöltä ostaa saaren Puumalasta? Vastaus: Ei minkäänlaista.

Kesaev hankki itselleen niin sanotun kultaisen passin Kyprokselta. Veroparatiisimaa kaupittelee kansalaisuuttaan rikkaille ulkomaalaisille kuten venäläisille oligarkeille. EU-kansalaisena Kesaev voi ostella vapaasti saaria Suomesta.

Anu Sallinen neuvotteleva virkamies, Puolustusministeriö: No me saadaan Maanmittauslaitokselta tietoomme kaikki Suomessa tehdyt kiinteistökaupat eli meillä on myös kyseisen kaupan kaikki yksityiskohdat tiedossa, että että että jos jos ostaja ajattelee, että tällä tavalla me emme saisi tietoomme tiettyjä asioita, niin niin hän niin kuin erehtyy,Mutta se on totta, että luvitukseen me ei saada ja se on tosi harmillista, että jotkut EU-maat myy näitä näitä kansalaisuuksiaan.

MOT: Miten kuvailisit tällaista kultaista passin käyttöä?

Anu Sallinen neuvotteleva virkamies, Puolustusministeriö: Noo… me tarkastetaan kyllä vuosittain tai viime aloitettiin ja tänäkin vuonna on katsottu nää tiettyjen maiden ostot ja sanotaan näin, että yksittäisiä tapauksia missä voi tulkita näin, että kultaista passia on käytetty. Vielä se ei ole meille ongelma.

Tutkimuksessamme keskeiseen rooliin nousee Suomen kansalainen: Gennadi Timtšenko. Hän on Jokereiden entinen rahoittaja ja Hartwall Areenan osakas.

MOT/ Jyri Hänninen: Täällä on tällainen ihme miljardidiili, mitä Timchenko tekee. Mitä hittoa siinä tapahtuu?

Timtšenko ja moni muu Vladimir Putinin lähipiiriläinen on ollut Monacossa veroparatiisipalveluja myyvän yhtiön asiakas. Heidän omistustensa salaamiseksi on nähty paljon vaivaa.

MOT/Jyri: Tämä firma…

MOT/Minna: Se on ihan avainasemassa.

MOT/Jyri: Se tietää todella paljon miten Putinin lähipiirin rahoja pyöritetään -42

Monaco tunnetaan paitsi James Bondin suosimasta kasinosta ja formuloista, myös veroparatiisina. Täällä on paljon yhtiöitä, jotka auttavat asiakkaitaan perustamaan veroparatiisitilejä. Niin myös etsimämme Moores Rowland, jolla on iso rooli tutkimassamme tietovuodossa.

MOT: Aikamoista ylämäkeä. Tämä näyttää kyllä väärää suuntaa.

Moores Rowlandin asiakaskunta on poikkeuksellinen. Italialainen mafiapomo. Entinen Formula 1-kuski. Rikkaita liikemiehiä eri puolilta maailmaa. Ja Vladimir Putinin lähipiiri.

MOT: Olisko se toi talo?.

Haluamme kysyä monacolaiselta firmalta, tuntevatko he asiakkaansa ja heidän rahojensa alkuperän. Tämä on rahanpesun torjunnan tärkein periaate.

MOT: Good afternoon. Do you speak English?

Nainen: Yes, Yes.

MOT: I’m Minna Knus from the Finnish Broadcasting Company. Is there somebody I could talk to from Moores Rowland? I would have a couple of questions.
Nainen: Are you a client of our company?

MOT: No, I’m a journalist.

Nainen: Ooh, mmh..Maybe you should call this afternoon.

MOT: thank you very much for your help. Bye bye!

Tarvitsemme vastauksia Moores Rowlandilta, sillä olemme vihdoin tajunneet mitä Gennadi Timtšenkon miljardidiilissä oikein tapahtui.

Väliotsikko: Putinin suomalainen ystävä

Sadoista sopimuspapereista piirtyy pikkuhiljaa kuva, siitä miten Putinin ystävä Gennadi Timtsenko on rikastunut. Timtšenkon miljardidiili liittyy Venäjän toiseksi suurimpaan kaasuyhtiöön Novatekiin. Novatek on tärkeä toimija Euroopan kaasumarkkinoilla. Sillä on parempi maine kuin Venäjän valtion omistamalla Gazpromilla, joka on suoraan Kremlin alaisuudessa.

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: Novatek on ensin päässyt kasvamaan Venäjän sisällä suureksi kaasuyhtiöksi ja nyt on myös nesteytettyä kaasua viemässä maailmalla Arktisen kautta, tavallaan se sopii myös tähän Putinin strategiaan, Putinin hallinnon strategiaan, että niin kuin Gazprom ehkä jonkinlaisessa vastatuulessa on Euroopassa, niin löytyy muita venäläisiä toimittajia Eurooppaan ja muuallekin maailmaan toki mutta etenkin Eurooppaan sitten nesteytetyn kaasun muodossa.

.

Timtšenkosta tehtiin Novatekin suuromistaja vuonna 2008 salaisessa operaatiossa. Nyt näemme miten se tapahtui. Timtšenko sai anonyymeistä veroparatiisiyhtiöistä noin miljardi euroa. Näillä rahoilla Putinin suomalainen ystävä hankki merkittävän osuuden strategisesti tärkeästä Novatekista.

MOT:Tästä lähdetään liikkeelle, koska tämä on vaikea ymmärtää.

Pyydämme Venäjän energiasektoriin erikoistunutta Helsingin yliopiston professoria Veli-Pekka Tynkkystä arvioimaan kauppoja.

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: Yleisesti, maailmalaajuisesti jos ajatellaan, mikä on kansainvälisesti näiden veroparatiisyhtiöiden logiikkaa, niin sehän on pestä rahaa ja vältellä veroja. Ja tässä Venäjän tapauksessa uskon, että ei olla varmaan kovinkaan kaukana nämä kaksi tarvetta tässä Novatekin järjestelyissä.

Novatekin pääkonttori on Moskovassa. Se on listautunut Lontoon pörssiin, mutta käytännössä yhtiössä käyttävät valtaa Gennadi Timtšenko ja yhtiön perustaja Leonid Mikhelsson.

MOT: Uskotko sinä, että Novatek on aidosti itsenäinen yhtiö, eikä se ota mitään käskyjä Kremlistä tai kuuntele Putinin toiveita?

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: se on varmasti varmasti tota jotakin siltä väliltä, jos verrataan Gazpromiin. On selvää, että Novatek on niin lähellä Putinin lähipiiriä, että mitään suuria projekti-investointeja tai suuria strategisia muutoksia ei tehdä ilman Putinin lähipiirin suostumusta.

MOT: Eli jos tämmöinen järjestely tehdään, niin käytännössä sille pitää olla Kremlin siunaus.

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: Ilman muuta.

Venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin sanoo asian suoremmin.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: In my point of view, every company belongs to Timchenko in reality belongs to Putin. Any company that belongs to other member of Putin’s inner circle actually belongs to Putin. Look, Putin is KGB, he’s smart. he would never sign any papers that would compromise him. No assets that can be associated with his name.

Grafiikka: Novatek ei vastannut MOT:n kommenttipyyntöihin

Energiasektorilta saatuja miljardeja ei käytetä vain oligarkkien huvijahtien osteluun. Roman Aninin mielestä länsimaissa venäläistä korruptiota ei täysin ymmärretä.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: When it comes to these big companies and the money they produce, we call it in Russia the “Swimming Pool”. So swimming pool means that it's all money that is controlled by Putin, but it can be used in various purposes. It's not like just an account, it’s a series of accounts where the money comes from companies, let’s say Novatek, and many people have access to the accounts. But the final decision on how to spend money is made by Putin.

Rahoja käytetään esimerkiksi populistipuolueiden tukemiseen Euroopassa.

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: Me ollaan nyt viime vuosikymmenenä nähty, että Venäjä on tukenut oikeistopopulistisia puolueita Euroopassa, jotka on ensisijaisesti ne on tietysti Eurooppa-vastaisia puolueita, joka tukee Putinin agendaa, mutta ne on myös ilmastopolitiikkaa vastaan ja ei halua luopua vanhasta tavastaan elää ja kuluttaa energiaa.

Suomi ja muu Eurooppa ovat riippuvaisia Venäjän energiasta. Mutta samalla tulemme rahoittaneeksi Venäjän valtaeliitin korruptiota. Venäjällä Putinin sisäpiirin toiminnalle ei ole juuri rajoitteita. He omistavat median, käskyttävät väkivaltakoneistoa ja hallinnoivat energiavaroja.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: Timchenko is kind of example of an untouchable businessman. No police, FSB and other law enforcement and courts, they will never touch him. Because he is the law in Russia.

MOT: Above the law, could you say?

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: Not only above the law. They are the guys who decide what is the law. The law doesn’t work when it comes to them. The law doesn’t work when it comes to their companies. It's a kind of feudal system. And they are representatives of the Tzar. The law is working only plain people like me and millions of other Russians but not for them.

Palataan vielä Monacoon. Tutkiessamme Putinin lähipiirin omistuksia törmäämme malliesimerkkiin siitä, mitä hänen sisäpiiriinsä kuuluminen voi tarkoittaa. Siinä tavallisesta venäläisestä siivoojasta tuli parikymmentä vuotta sitten satumaisen rikas.
Samoihin aikoihin hänelle perustettiin veroparatiisiyhtiö nimeltä Brockville Development.Paperityöt hoiti sama monacolainen yhtiö, jota Timtšenko ja muu Putinin lähipiiri on suosinut.

MOT: Do you speak English? Non? Est-ce que vous savez où est le bâtiment de Monte Carlo Star?
Nainen: Non.
MOT: Merci.

Monacon kiinteistörekisteristä selviää, että tämä nimenomainen veroparatiisiyhtiö omistaa asunnon Monte Carlo Star -nimisessä rakennuksessa.

Mies: You just have to go there.
MOT: It’s this building?
Mies: Yes, yes.
MOT: Ok.

MOT: Kato, nyt se löytyi. Yksityisalue, tästä me ei enää päästä eteenpäin
Mielettömät näkymät!

Tässä rakennuksessa entinen siivooja Svetlana Krivonogikh omistaa 3,6 miljoonan euron arvoisen asunnon. Sen lisäksi hän omistaa kiinteistöjä Pietarissa, Moskovassa ja Sotšissa. Krivonogikh omistaa myös osuuden venäläisestä Rossiya Bankista. Sitä kutsutaan “Putinin pankiksi”.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: People from the street can’t become shareholders of Bank Rossiya. If you are a shareholder of Russiya it means that you are a member of the most inner circle of Vladimir Putin. This is his bank - it’s really significant, it shows that the connection between her and Putin is really close.

Mikä on tämän tuhkimotarinan tausta? Venäläisten medioiden mukaan Svetlana Krivonogihkilla on tytär Putinin kanssa.Kreml on kiistänyt tiedon. Yksi kysymys on vielä jäljellä: mistä rahat tulevat?

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: For me it’s obvious that the fortune was not built by herself but rather was gifted to her by the President.

Vladimir Putin, Gennadi Timtshenko, Igor Kesaev ja Svetlana Krivonogikh eivät halunneet kommentoida Ylen MOT-toimitukselle tässä jutussa esitettyjä tietoja.
Yritämme vielä kerran myös saada vastauksia monacolaiselta Moores Rowlandilta, joka on hoidellut Putinin lähipiirin asioita.

Puhelu
MOT: Is President Putin’s oligarch friend Gennady Timchenko your client?
Moores Rowland: Not at all. But I can’t understand your question. We have nothing to do with him and we are in Monaco so I don’t know, I think you talk to the wrong person and company.
MOT: It’s Moores Rowland, right?
MR: It is, but we have nothing to do with that person, ok?

Emme saa vastausta myöskään sähköpostilla. Salaisuudet jäävät tänne.

Putinin lähipiirin elämässä valtion avulla hankitut miljoonat kannetaan Monacon tapaisiin veroparatiiseihin. Raha on kelvannut länsimaisille pankeille ja kiinteistöjen myyjille, eikä sen alkuperä ole kiinnostanut. Tavalliset venäläiset eivät sisäpiirin vauraudesta hyödy.

Veli-Pekka Tynkkynen, Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto: Venäjähän on itse asiassa niin kuin äärimmäisen keskittynyt se varallisuus. Eli noin 1,5 miljoonaa venäläisistä eli noin prosentti venäläisistä omistaa ¾ kaikesta varallisuudesta eli tämä on huomattavasti enemmän kuin vaikka Kiinassa tai Yhdysvalloissa. Ja osittain tätä selittää juuri se, että että öljy- ja kaasuraha mahdollistaa tämmöisen varallisuuden keskittymisen. Meillä on myös noin kuudesosa venäläisistä, jotka elää köyhyysrajan tuntumassa tai sen alapuolella.

Ja halusimme tai emme, Venäjän korruptio koskettaa myös meidän elämäämme.

Roman Anin, päätoimittaja, iStories: Some of this money is not only laundered, it's also used for political influence, it's also used for secret operations like poisonings of people that Kremlin doesn’t like. It's a big threat not only for Russia, since the economy is so global... Russian corruption is a problem in every part of the world.