Hyppää pääsisältöön

Radion viihdeorkesterin viulukappaleet sopivat löydettäviksi!

Tiedote ja levyteksti kertoo, että viulisti Linda Hedlundin uutuus sisältää hiljattain löydettyjä suomalaisia teoksia viululle ja orkesterille. Näin YLEn ohjelmassa lienee syytä korjata, etteivät teokset hukassa olleet vaan Yleisradion nuottiarkistossa ja monet jopa kantanauhoitettuina. Hienoa silti, että Hedlund saattaa teokset laajemman yleisön kuuluviin vapaille markkinoille, kyse kun on varsin laadukkaasta viuluviihteestä.

Evening Dusk Serenade / Linda Hedlund
Evening Dusk Serenade / Linda Hedlund Uudet levyt

Tohtori Olli-Pekka Tuomisalon esiin penkomat teokset ovat jäänne siltä kauniilta ajalta, jolloin George de Godzinskyn johtama Radion viihdeorkesteri sekä viulisti Wolde Jussila halusivat tarjota kansalle kevyitä mutta taiten aseteltuja viihdesäveliä. Levyn teoksista kansainvälistä light music -tyyliä edustavat parhaiten de Godzinskyn omat sävellykset ja sovitukset, mutta Harry Bergströmin Rakkausserenadin viettelevä melodia, Fougstedtin Caressen viulistisuus ja Yrjö Gunaropouloksen Canzonettan kansallisromanttinen kaiho kelpaisivat nekin mainiosti nykyviulistien konserttikäyttöön. Levyn teosten tyyli on kevyt mutta soitinnus varsin klassinen - vasta Eino Partasen suosikkitango Näkemiin tähtisilmä saa herkullisempaa viihdesävyä kitarasta, haitarista ja saksofoneista.

Kantanauhavertailun perusteella viulisti Linda Hedlund hehkuttaa kertaluokkaa puhtaammin kuin Wolde Jussila eikä tyylikeinoissa ole juuri eroa - molemmat sävyttävät taideviulismin perinnettä vain kevyesti viihteen suuntaan. Mutta Radion viihdeorkesterin kantanauhoilla musiikki virtaa ja svengaa hitaassakin tempossa, kun taas Hedlund ja Jyri Nissilän johtama La Tempesta jäävät usein venymään paikalleen. Esimerkiksi de Godzinskyn Humoreskissa ero on selvä, ja muissakin kantanauhoitetuissa kappaleissa kuuluu, että de Godzinskyn suhde rytmimusiikkiin oli läheisempi, olkoonkin että Jyri Nissilä ja La Tempesta hoitavat osuutensa asiallisesti.

Hieman suuremmalla orkesterilla ja hehkuvammalla äänityksellä levy viettelisi viuluviihteen pariin vielä vakuuttavammin, mutta tällaisenaankin kyse on hienon kulttuuriperinnön pelastamisesta. Tämä Wolde Jussilan ja de Godzinskyn mestaroima kevyt osa suomalaista musiikkihistoriaa ansaitsee paitsi tämän levytyksen myös eläviä esityksiä.

"Evening Dusk Serenade", hiljattain löydettyjä suomalaisia sävellyksiä viululle ja orkesterille, säv. Bergström, de Godzinsky, Fougstedt, Gunaropoulos, Kaski, Klami, Szentirmay, Partanen. - Linda Hedlund, viulu, ja Elisa Järvi, piano, sekä La Tempesta -orkesteri/Jyri Nissilä. (Naxos, 8.579095)

Kuuntele Uudet levyt 14.10.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua