Hyppää pääsisältöön

Sinfoniaorkesteri ei alistu Ismo Alangon bändiksi - ja se on hyvä

Vuosikymmen sitten Radion sinfoniaorkesteri kutsui solistikseen maamme karismaattisimman popparin Ismo Alangon ja tilasi hänen hiteistään sovitukset ihan oikeilta säveltäjiltä, niin että sinfoniaorkesteri voisi soittaa omalla äidinkielellään eikä taantuisi crossover-kuorrutteeksi. Kapellimestari Jaakko Kuusisto on jatkanut projektin kehittelyä, ja nyt tarjolla on uutuuslevy, jolla Ismo Alangon bändinä soittaa Oulu Sinfonia. Meno on rajua - kuten kuuluukin.

Kaiken maailman kehtolauluja / Ismo Alanko & Oulu Sinfonia
Kaiken maailman kehtolauluja / Ismo Alanko & Oulu Sinfonia Uudet levyt

Lauluntekijänä Alanko on tavannut yhdistää särmikkäät, vimmaiset tekstinsä kirveellä veistettyihin melodioihin, jotka yhdessä hyvän bändin kanssa ankkuroivat kokonaisuuden Suomi-rockiksi. Mutta minusta tuntuu, että tuttujen Alanko-hittien koko potentiaali vapautuu vasta nyt, kun paketista poistetaan rock-viitteet. Modernin sinfoniaorkesteri-ilmaisun kiivas, omapäinen rikkaus ja Alangon karisma yhdistyvät tavalla, joka saa minut kuuntelemaan Hullun papereita, Taiteilijaelämää ja muita hittejä avoimemmin, ilman rock-ennakkoluuloja, katarttisena taiteena jota ne ovat.

Etenkin Lotta Wennäkosken modernismi, Markus Fageruddin postmodernismi ja Kimmo Hakolan neoromantiikka sopivat Alangon taiteen kohottajiksi. Timo Hietala ja Marzi Nyman kulkevat sovituksissaan sovinnaisempia polkuja, mutta ymmärtävät silti, että projektin arvo on nimenomaan rock-elementtien poissaolossa. Jaakko Kuusiston sovittama Anteeksiantaja tremoloineen ja kellopeleineen, vaskivalleineen ja studiojousineen on tarpeellinen hengähdystauko levyn keskellä, mutta enempää isoa orkesteriviihdettä projektin idea ei olisi kestänyt.

Nykyaikaiseksi taidemusiikiksi sovitetut kappaleet toimivat levyllä parhaiten, koska Ismo Alangon lauluäänestä ei ole viihdeorkesterin solistiksi. Mutta kun hän manaa päihdehuuruisia säkeitään sinfoniaorkesterin edessä, homma sujuu vähintään yhtä uskottavasti kuin rokkibändin keulilla. Siitä on kiittäminen myös äänitystä, jossa orkesteri soi täyteläisen akustisesti, mutta yhdistyy silti vahvistettuun rock-lauluun. Tämä on tietysti vaatinut, että äänitykset tehdään eri tiloissa. RSO:n alkuperäisessä livekonsertissa homma ei todellakaan onnistunut yhtä hyvin.

Levyltä on valitettavasti jätetty pois muutama mielenkiintoinen sovitus, joita esimerkiksi Kirmo Lintinen ja Juhani Nuorvala tekivät projektia varten. Mutta kenties tunnin kesto riittää, koska viesti tulee selväksi: Genret yhdistyvät parhaiten, kun osapuolet saavat olla mitä ovat. Sinfoniaorkesterista ei kannata tehdä Ismo Alangon bändiä, koska sillä on enemmän annettavaa itsenään.

Ismo Alanko & Oulu Sinfonia, joht. Jaakko Kuusisto: Kaiken maailman kehtolauluja. Sov. Marzi Nyman, Lotta Wennäkoski, Timo Hietala, Markus Fagerudd, Jaakko Kuusisto ja Kimmo Hakola. (Fullsteam Records, 19439913762)

Kuuntele Uudet levyt 14.10.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua