Hyppää pääsisältöön

Vikingur Olafsson on paras pianisti juuri nyt

Islantilainen Vikingur Olafsson on monin tavoin maailman paras pianisti, mistä kertoo sekin kotoinen seikka, että kollegani Aki Yli-Salomäen kanssa joudumme jakamaan vuorot Olafssonin uutuuksien arvioimiseen. Nyt on minun vuoroni, ja se on hyvä, sillä tuoreella DG:n julkaisulla Olafsson soittaa Mozartin ja aikalaisten musiikkia herkullisesti ja herkästi.

Vikingur Olafsson: Mozart & Contemporaries
Vikingur Olafsson: Mozart & Contemporaries Uudet levyt

Vikingur Olafssonin levyissä tiivistyy se, millä 2020-luvun taidemusiikissa pärjää. Ei riitä, että on teknisesti suvereeni ja tyyliltään omaperäinen. Lisäksi pitää osata kuratoida - ja Olafsson osaa. Hän rakentaa ikäkulusta resitaaliperinteestä poikkeavia ohjelmistoja, jotka sopivat täydellisesti hänen taiteilijuuteensa tai pitäisikö sanoa brändiinsä, mutta samalla kuljettavat hänen tarinaansa eteenpäin, uusille alueille.

Glassin, Bachin ja Debussy-Rameau -yhdistelmän jälkeen tuntuu luontevalta, että Olafsson jatkaa musiikin kartoittamista Mozart-levyllä. Yhtä luontevaa on se, että hän kuratoi ohjelmaksi tuntemattomia pikkukappaleita ja yksittäisiä sonaattiosia paitsi Mozartilta myös Galuppilta, Cimarosalta, Joseph Haydnilta ja C.P.E. Bachilta. Ja kuinka ollakaan, kappaleista punoutuu yhtenäinen narratiivi, jossa jokaisella kappaleella on paikkansa. Joku yksittäinen sonaattiosa hahmottuu preludiksi, joku toinen välisoitoksi. Sävellajien, karaktäärien ja tempojen suhteissa on aina dramatiikkaa. Olafssonin rohkeutta kuvaa, että jos kokonaisuuteen sopivaa osaa ei ole muuten löytynyt, Olafsson on sovittanut sen itse tai lainannut sovituksen toiselta aikakaudelta. Puristien mielestä on varmasti röyhkeyden huippu lopettaa Mozart-levy Lisztin hempeään Ave verum corpus -sovitukseen, mutta Olafssonin narratiivia se vain vahvistaa.

Tietysti kokonaisuus kuulostaa varsin paljon Vikingur Olafssonilta - eli hellältä kimmellykseltä, taivaallisen kevyeltä ketteryydeltä, hitauden ja hiljaisuuden äärettömyydeltä ja niiden ehdoilla syntyvältä dynamiikalta. Mutta ei tämä itseilmaisu Mozartin ja aikalaisten osuutta himmennä, päin vastoin. On heille kunniaksi, että heidän musiikkinsa elää myös 2020-luvun ehdoilla.

Omien kuulokkeideni voimasoitossa Vikingur Olafssonia on jo ennestään paljon, ja uutuus nousee sinne ilman muuta. Sitä en tiedä, kestääkö Olafssonin taide aikaa vai muuttuuko se pelkäksi instagram-kuvaksi tästä hetkestä. Mutta on sitä mukava kuunnella juuri nyt.

"Mozart & Contemporaries", säv. Baldassare Galuppi, W.A. Mozart, C.P.E. Bach, Domenico Cimarosa, Joseph Haydn. - Vikingur Olafsson, piano. (Deutsche Grammophon, 4860525)

Kuuntele Uudet levyt 14.10.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua